Categories
OecoFocus

Építőipari körkép az új típusú koronavírus idején: a korábbi évek magas növekedési ütemét megtörte a COVID-19

🏗️ A KSH adatai alapján a magyarországi építőipari termelés értéke 2020-as GDP való részaránya 5,5 százalék volt. 2017 és 2019 között rendkívül magas, éves szinten rendre 28,2; 22,9, illetve 20 százalékos volt a termelésnövekedés, így a szektor 2019-ben elérte a 4 355 milliárd forintos szintet. 2020-ban 9,4 százalékos mérséklődés történt, amely nem csak a globális koronavírus járvány okozta gazdasági válsággal, hanem a kifutó, hétéves európai uniós költségvetési ciklus végével is magyarázható. A tavaly megkötött új szerződések állományán jól látszik a pandémia hatása, mivel összehasonlító áron számolva 1,5 százalékos mérséklődés következett be.

🚧 Magyarországon a pandémia ellenére az építőipari termelői árak a KSH adatai alapján átlagosan 7,4 százalékkal emelkedtek, amely összhangban áll a korábbi években tapasztalt mértékkel. A tavalyi év folyamán mind az iparágban foglalkoztattak száma, mind pedig a cégek száma növekedett. 2020 év végén már több mint 124 ezer vállalkozást tartottak nyilván az országban, amely 9 százalékkal magasabb a 2019-es szinthez képest, és összesen 18 ezer új építőipari vállalatot alapítottak. Továbbra is a mikrovállalatok dominálnak a magyar építőiparban, hiszen a cégek 90 százaléka ötnél kevesebb embert foglalkoztat. Az 50 vagy több főt foglalkoztató vállalat részaránya kevesebb mint egy százalék.

📈 Az építőipari béremelés 2020-ban is jelentős mértékű volt, átlagosan több mint 11 százalékkal nőtt a havi bruttó átlagkereset a szektorban, amely meghaladta a bruttó 320 ezer forintos szintet. Az építőipari költségek a nemzetközi trendekkel összhangban tovább emelkednek, amelynek elsőszámú mozgatója a hirtelen megugró kereslet, amely így elszakadt az elérhető kínálattól. Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) idei felmérése alapján 2021 első öt hónapja alatt a hideg burkolatok 9, a beton 12 és a gipszkarton 23 százalékkal drágult, addig a hőszigetelő anyagok 47, míg a faanyagok esetében 72 százalékos volt az áremelkedés mértéke. Az ÉVOSZ várakozása szerint 2021 második felében országos szinten 5-9 százalékos, a fővárosban több mint 10 százalékos növekedés várható az építőipari költségek esetében. A Szakszövetség várakozása alapján így akár az is elképzelhető egyes alapanyagoknál, hogy az árak a duplájára növekednek idén a megnövekvő kereslet miatt. A magyarországi alapanyagok drasztikus emelkedése kapcsán a Gazdasági Versenyhivatal 2021 június elején vizsgálatot indított. 2021. június 29-én Orbán Viktor is bejelentette, hogy az építőipari költségek jelentős mértékű drágulása elfogadhatatlan, ezért vizsgálják a beavatkozás lehetőségeit.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti: http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/ujjaeledhetnek-az-europai-ejszakai-vonatok/

#Epitoipar #Epitkezes #Koltsegek  #COVID19

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre