Categories
OecoGlobus

Egy lengyel e-kereskedő cég sikerei

🛒 Allegro, egy lengyel e-kereskedelmi szereplő októberben tőzsdére lépett. Az első kereskedési napon az értékpapír értéke 63 százalékkal növekedett. Ezzel a lépéssel a varsói tőzsde legértékesebb vállalata lett. A vállalat összesített értéke az első nap végére elérte a 19 milliárd dollárt. A lengyel kisbefektetők a cég nyilvános részvénykibocsátása során először tapasztalták meg egy amerikai szintű, magas értékelést. Az Allegro cégértékelése messze magasabb, mint a hasonló tevékenységet folytató óriások, például az Amazon vagy az Alibaba.

🏆 A tőzsdére lépés napján új forgalmi rekord született a tőzsdén. Összesen több mint egymilliárd dollár értékben kereskedtek az Allegro részvényeivel az első napon. Az aznapi teljes varsói tőzsdei forgalom 80 százalékát ez a cég adta. Továbbá az Allegro bekerül a lengyel WIG20 indexbe, amely további pozitív hatást fejt ki az árfolyamra.

📈 A tőzsdei növekedést fűtötte, hogy globálisan dinamikusan növekvő kereslet van a digitális értékesítés iránt. A technológiai vállalatok iránt általánosan is nagy kereslet van mostanában a világon, illetve az e-kereskedelmi piac számára hatalmas lehetőségek kínálkoznak Az online kereskedelem azon kevés szektorok közé tartozik, amelyek helyzetét a koronavírus járvány tovább javítja, mivel az emberek több időt töltenek otthonaikban. 2020 első felében az Allegro kimagasló, 50%-os árbevétel és eredmény javulást tapasztalt.

🇭🇺 Magyarországon az online vásárlás népszerűsége a nemzetközi trendekkel összhangban pozitívan alakul. Tavaly már 781 milliárd forint összértékben vásároltak a magyarok az online felületeken, amely 17 százalékos éves növekedést jelent. A két legnagyobb hazai piaci szereplő, az Extreme Digital és az eMAG, a Gazdasági Versenyhivatal 2019. október 17-i jóváhagyását követően egyesülni tudott. Az egyesült cégek ugyan egyelőre nem terveznek tőzsdére menni a közös árbevételük idén akár elérheti a százmilliárd forintot is.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti: http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/gyoztesek-es-vesztesek-hogyan-alakitja-at-a-koronavirus-az-ellatasi-lancokat/

💾 A cikk linkje: https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-10-11/nasdaq-like-valuation-no-deterrent-for-poland-s-new-top-stock


#Ekereskedelem #Tozsde #Lengyelorszag

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre