🦠Az újfajta koronavírus elleni védőoltást már az első hullám kezdete óta próbálják megalkotni. Egy orvosi vakcina kifejlesztése általában hosszú éveket vesz igénybe, ugyanakkor a fokozódó veszélyhelyzet felgyorsította a fejlesztéseket. A világ tudósai a járvány kezdete óta keményen dolgoztak annak érdekében, hogy év végéig elkészüljön az oltóanyag, és minél előbb elkezdődhessen a tömeggyártás. A Bussiness Insider szerint az Amerikai Egyesült Államokban a Pfizer és a Moderna gyógyszergyártók érték el eddig a legjobb eredményeket a védőoltás szempontjából. A tesztelések alapján mindkét gyártó terméke legalább 90%-os a hatékonysággal rendelkezik, és a hatóságoktól várhatóan a közeljövőben megkaphatja a sürgősségi engedélyt.  Eközben a világ vezető országaiban is tart a verseny a vakcinák terén és ugyan olyan ígéretesnek tűnik az oroszországi és kínai oltóanyag is.

😷 A pandémia kezdetekor a légitársaságok az utasok helyére a sürgősségi áruszállítást helyezték, ezzel segítve a kormányzati védekezések támogatását. A könnyen szállítható árucikkek, mint például a maszkok, kézfertőtlenítők vagy a pánikvásárlás miatt átmenetileg hiánycikké váló wc papír szállítása lett a rakomány. Az időközben elkészült vakcina elérhetőségének biztosítása érdekében, a légitársaságok új kihívások elé néznek.

✈️Ahhoz, hogy az új vakcina el tudjon jutni minden országba, a légi szállítás tűnik a megfelelő módozatnak. Viszont ehhez a légitársaságoknak kellőképpen fel kell készülniük. Csak meghatározott infrastruktúrával és tanúsítvánnyal rendelkező társaságok szállíthatnak gyógyszerészeti árut. Az Egyesült Államokban, a FedEx Express és az UPS Airlines fagyasztó telepeket épített a csomópontjaiknál Memphisben és Louisvilleben. A louisvillei telep ugyanúgy, mint a szintén újonnan épített létesítményük Hollandiában, 48 000 vakcinát képes eltárolni -80 Celsius fokon. A FedEx ugyanakkor növelte az infrastruktúráját mivel, elszórva 90 db, hideg, tárolásra alkalmas létesítményt épített. Ugyanakkor kihasználva a széleskörű érdekeltségüket, nagy szerep jut a közel-keleti szállítmányozóknak a védőoltás szállításában.

🌡️A Pfizer vakcinája az elsők között lehet, beleértve az oroszországi Szputnyik V vakcinát is és a kínai Sinovac által kifejlesztett védőoltást is. Ugyanakkor az oltóanyagokat az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) kell hogy engedélyezze, mielőtt bármely tagállam forgalomba hozná.

✈️A Flexport légiteherszállítmányozás globális vezetője Neel Jones Shah szerint, hatalmas mennyiségű száraz jég használata kell ahhoz, hogy a megfelelő hőmérsékleten tartsák a hatóanyagokat egy vakcina szállátása esetében. A Boeing 777 Freighter típusú teherszállító például hatezer kilogramm száraz jeget képes szállítani, ami lehet soknak tűnik, de alapvetően a teljes kapacitásához képest kis mennyiség. Ugyanis a szárazjég halmazállapotának változása során széndioxid gáz szabadul fel, amely elfojtja az oxigént így kiszorítja a levegőt és a repülőgépek szellőzési képessége miatt ez életveszélyes is lehet.

🚚Mivel a gyógyszergyártók jellemzően nem közvetlenül reptér mellett helyezkednek el, ezért, vannak bizonyos esetek, mikor a teherszállító kamionokkal történő szállítás sokkal hatékonyabb vagy megfelelőbb. Ugyanis, a kamionoknak jobb a szellőzési képességük, emiatt több szárazjeget képesek használni, vagyis összességében több vakcinát tudnak hűteni anélkül, hogy a száraz jég miatt kialakuló gázok veszélyének tennék ki a sofőrt.

🇭🇺 A légi teherszállítást a koronavírus hatására az utasszállítók egészítették ki. A Wizz Air 2020. március 23-a óta 53 teherszállító járattal közlekedett Magyarország és Kína között. Átlagosan tíz tonna szállítmány volt a gépeken, melynek a nagy része a csomagtérben helyezkedett el, de jutott még az ülések alá és fölé is. A nagy távolság miatt oda és vissza is legalább egyszer meg kell állniuk a gépeknek tankolni és a biztonság érdekében, négy pilóta, egy szerelő és egy rakodásirányító is utazik a repülőgépen.

👍Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

💾 Az eredeti cikk itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

#koronavirus #covid19 #repulogepek #szallitas #vakcina

Zsófia Németh
Külső junior kutató | Megjelent írások