Categories
OecoGlobus

A pandémiából való kilábalásból továbbra is az erős infláción keresztül vezet az út

💵 Az új típusú koronavírus-járványt követően az iparágak szinte mindegyike megtapasztalja a fokozódó inflációs nyomást. A világ legfejlettebb országait tömörítő G7 csoport virtuális megbeszélés keretében 2021. december közepén vitatta meg az egyre erősödő infláció kezelésének lehetőségeit, mivel egyre komolyabb gondokat okozhat a tartósan magas árváltozás. Az Amerikai Egyesült Államokban 2021 novemberében éves alapon 6,8 százalékos inflációt mértek, amely negyven éve nem látott szintet jelent. Ráadásul az amerikai kormányzat, illetve a Federal Reserve a koronavírus-járvány közepette hagyta túlfűtötté válni a gazdaságot, így várhatóan hosszabb távon 4 százalék felett alakulhat az áremelkedés üteme. Az eurozóna éves inflációs értéke 4,9 százalékon áll, és az Európai Központi Bank előrejelzése alapján a két százalékos inflációs célja alatti szint várhatóan csak 2023-ban várható.

💲 Az amerikai 100 forintos bolt, a Dollar Tree ebben az időszakban döntött úgy, hogy árat emel közel nyolcezer üzletében az Amerikai Egyesült Államokban. A bolt arról közismert, hogy a bolthálózatában található termékeket egy dolláros áron értékesíti a vásárlói számára. Annak ellenére, hogy az elmúlt három évtizedben a Dollar Tree nem emelt az árakon, 2021 novemberben úgy döntöttek, hogy egy dollárról 1,25-re emelik az árakat. A cég vezérigazgatójának beszámolója alapján nem a 30 éve nem tapasztalt mértékű amerikai inflációra adnak választ ezzel a lépéssel, hanem stratégiai döntést hoznak annak érdekében, hogy a vásárlóknak továbbra is kimagasló értéket tudjanak biztosítani. Az áremelési döntést az után hozták meg, hogy egy vásárlói kutatás keretében megállapították, hogy a válaszadók 91 százalékának vásárlási szándékát nem befolyásolná.

🇭🇺 Az Eurostat legfrissebb, 2021 novemberi adatai alapján Magyarországon az éves infláció mértéke elérte a 7,5 százalékos szintet. Az Európai Unión belül hazánkban van jelenleg a harmadik legmagasabb áremelkedési ütem. A magyarországi inflációs értéknél csak két országban, Litvániában és Észtországban tapasztaltak nagyobbat, ahol éves alapon rendre kilenc és 8,6 százalékos szintet mértek. A KSH adatai alapján a magyar árváltozás mértéke 2007 decembere óta nem látott mértékű. A maginfláció mértéke 2021 novemberében éves alapon 5,3 százalékra emelkedett. A kiugró inflációs adatot elsősorban a nemzetközi folyamatoknak is köszönhetően az üzemanyagok rekord nagyságú, közel 38 százalékos éves áremelkedése okozta, de a dohányáruk 17 százalékos emelkedése is erősítette a mutató emelkedését. A Magyar Nemzeti Bank az infláció megfékezése és kordában tartása érdekében kamatemelési ciklusba kezdett. Az MNB 2021 december 15-én már 2,4 százalékra emelte az alapkamat mértékét, amelyet 2021 június 23-án emelt hosszú idő után először 0,6-ról 0,9 százalékra. A magyar jegybank gazdasági előrejelzésében 2022-re öt százalékos maginflációt vár.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/az-onkentes-nagy-felmondas-hatarozza-meg-a-munkaeropiac-dinamikajat-az-uj-tipusu-koronavirus-jarvany-enyhulesevel-egyidoben/

💾 Az ábra forrása itt található.

#Inflacio #Aremelkedes #COVID-19 #Dragulas

Külső senior elemző

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre