Categories
OecoGlobus

🌎 2022 az infláció visszatéréséről is szólt – OecoGlobus

📈 Infláció egyértelműen visszatért 2022-ben. Nemcsak Magyarországon, de az egész világon régóta nem látott mértékű pénzromlássalküzdenek. Az infláció meghaladta a hat százalékos szintet  a legtöbb fejlett és fejlődő országban is, amelyre az 1970-es évek két olajválsága óta nem volt példa. Az Európai Unión belül az infláció 2022 novemberében 11,1 százalékra mérséklődött az októberi 11,5 százalékos szintről. Az EU-ban a legalacsonyabb drágulási ütemmel Spanyolország, Franciaország, illetve Málta rendelkezik. A legjelentősebb pénzromlást Magyarországon (23,1 százalék), illetve a Balti országokban mértek (21,4-21,7 százalék).

📜 A történelemben több ikonikus példa volt, hogy az adott ország gazdasága egy úgynevezett hiperinflációs állapotba került. Általában akkor beszélünk hiperinflációról, amikor a pénzromlás mértéke havi szinten eléri az 50 százalékos mértéket. Az egyik legjelentősebb ilyen gazdasági esemény Magyarországon történt a második világháborút követően, amikor a pengőben kifejezett árak átlagosan 15 óránként a duplájukra emelkedtek.

🇭🇺 A KSH adatai alapján hazánkban 2022. novemberben 22,5 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak, amelyeket elsősorban a növekvő energetikai és élelmiszer költségek magyaráznak. Az élelmiszeripari termékek ára közel 44 százalékkal növekedett egy év leforgása alatt, miközben a háztartási energia költsége majdnem elérte a 66 százalékos értéket. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszámolója alapján az üzemanyagok hatósági árának 2022. december eleji kivezetése nagyságrendileg várhatóan két százalékkal emeli az infláció mértékét az év utolsó hónapjában. A Kopint-Tárki Zrt várakozása szerint 2022 decemberében akár 27 százalékra is gyorsulhat az éves pénzromlás mértéke, amely 2023 teljes évre vonatkozóan átlagosan 19 százalékra mérséklődhet. Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnökének értékelése alapján az infláció trendjében 2023 közepén számíthatunk trendfordulóra.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

💾 Az ábra forrása: https://www.iea.org/data-and-statistics/charts/percentage-of-countries-with-greater-than-6-inflation-1970-2022

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:  https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/luxussa-valik-a-kavezas/

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre