Categories
OecoFocus OecoGlobus

Luxussá válik a kávézás?

„Amikor kávét iszunk, az ötletek úgy cikáznak a fejünkben, akár egy hadsereg csatába masírozó zászlóaljai harci hevületükben”

Honoré de Balzac

📜A kávét Napóleon „intellektuális italnak”, míg La Roque „a parfümök királyának” nevezte. A koffeines ital Afrikából indult hódító útjára, mivel a kávécserje egy etióp tartományból, Kaffából származik. Innen terjedt el Jemenbe, Perzsiába, Arábiába és Egyiptomba. A XVI-XVII. században a Balkán és Észak-Afrika felé terjeszkedő török birodalom vitte magával a kávézás szokását. Az első párizsi kávéházat 1672-ben nyitották meg, míg az első londoni pár évvel megelőzte azt. Az európai piacokra többnyire Alexandria és Szmirna kikötőiből érkezett a kávé.

☕ Napjainkban a Nemzetközi Kávészervezet (International Coffee Organization, röviden IOC) előrejelzése szerint a globális kávéfogyasztás évente 1-2%-kal emelkedik az évtized végéig, miközben a kávétermesztéssel kapcsolatban egyre súlyosabb aggályok merülnek fel. A kereslet növekedése és a kínálat körüli kockázatok áremelkedéshez vezethetnek a következő években. Továbbá a kereslet növekedése miatt várhatóan egyre többen termesztenek az olcsóbb robuszta fajtából, mint a drágább, de jobb minőségű arabicából, hogy ki tudják elégíteni a fogyasztói igényeket.

☀️A kávétermesztést fenyegető elsődleges veszély a globális felmelegedés, az egyre emelkedő hőmérséklet, ill. az egyre gyakoribb és súlyosbodó szárazság. Ugyanis a kávétermelés egyszerre kívánja meg a 15-24 °C fok körüli hőmérsékletet és a kiegyensúlyozott, magas csapadékmennyiséget. Továbbá betegségek és kártevők (pl. kávérozsdagomba, kávészú) is fenyegetik a kávéterületeket. Az éghajlatváltozás hatására az előrejelzések szerint 2050-re a termőterületek fele alkalmatlan lesz kávétermesztésre. Egy tanulmány szerint a vad kávéfajok 60%-át fenyegeti kihalás a természetes élőhelyén, leginkább az erdőket sújtó globális veszélyek miatt. Mindez nemcsak a kávékínálatra és az árakra hat majd negatívan, hanem arra a 125 millió emberre is, akik világszerte a kávétermesztésből élnek.

🔢A következőkben gyűjtöttük össze a kávéval és kávézással kapcsolatos legfontosabb nemzetközi és hazai adatokat:

💾Források itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt és itt találhatóak.

📲Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecofocus/mennyivel-lesz-iden-dragabb-a-karacsony-mint-a-tavalyi/?preview_id=6729

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/aszaly-fenyegeti-az-ultetvenyeket-emelkedik-a-kave-ara-oecoglobus/

Senior elemző

Erdélyi Dóra makroökonómiai elemző. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott közgazdasági elemző mesterszakon. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja. 2022. szeptembere óta az Oeconomus senior elemzője.

Iratkozzon fel hírlevelünkre