Categories
OecoGlobus

ūüĆć A n√©met gazdas√°got √©vtizedekre lelass√≠thatja a tart√≥s munkaerŇĎhi√°ny

ūüíľA Bloomberg friss elŇĎrejelz√©sei alapj√°n a n√©met gazdas√°g gyarapod√°si √ľteme tart√≥san 1% k√∂r√ľlire zsugorodhat az elk√∂vetkezendŇĎ √©vtizedekben. A stagn√°l√°s m√∂g√∂tt megh√ļz√≥d√≥ legfŇĎbb kiv√°lt√≥ t√©nyezŇĎnek a napjainkban is l√°tv√°nyos m√©reteket √∂ltŇĎ munkaerŇĎ- √©s szakemberhi√°ny tekinthetŇĎ. N√©metorsz√°g korm√°nya m√°r √©vek √≥ta igyekszik megold√°st tal√°lni a kedvezŇĎtlen n√∂veked√©si kil√°t√°sok jav√≠t√°s√°ra, b√°r Magyarorsz√°ghoz k√©pest a megk√∂zel√≠t√©s drasztikusan elt√©rŇĎ. A csal√°dpolitikai √∂szt√∂nzŇĎk helyett a n√©met politika egyik fŇĎ eleme a k√ľlf√∂ldi munkaerŇĎ bevonz√°sa √©s a k√ľlf√∂ldi szakemberek munkaerŇĎpiaci integr√°ci√≥ja. Bejegyz√©s√ľnkben a munkaerŇĎ bevonz√°s√°ra √©s a produktivit√°s felfokoz√°s√°ra ir√°nyul√≥ n√©met l√©p√©seket tekintj√ľk √°t.

ūüďúA m√°sodik vil√°gh√°bor√ļ puszt√≠t√≥ esem√©nyei ut√°n a N√©met Sz√∂vets√©gi K√∂zt√°rsas√°g (NSZK) a tart√≥s gazdas√°gi fejlŇĎd√©s √ļtj√°ra l√©pett, amelynek mozgat√≥rug√≥it a munkaerŇĎ √©s a termel√©kenys√©g permanens bŇĎv√ľl√©se adta a XX. sz√°zad m√°sodik fel√©ben. Az 1990-ben ‚Äď a Willy Brandt, egykori sz√∂vets√©gi kancell√°rnak tulajdon√≠tott kifejez√©ssel √©lve ‚Äst ‚Äě√∂sszenŇĎtt‚ÄĚ N√©metorsz√°g sikereinek jelentŇĎs r√©sze a foglalkoztat√°s magas szintj√©bŇĎl fakadt: folyamatosan emelkedett az √©letsz√≠nvonal, az orsz√°got gazdas√°gi teljes√≠tm√©nye Eur√≥pa √©llovas√°v√° tette.

https://public.flourish.studio/visualisation/14076481/

Ahogyan a fenti √°br√°n l√°that√≥, Eur√≥pa legjelentŇĎsebb gazdas√°g√°nak munkaerŇĎ-√°llom√°ny√°t a 2010-es √©vek sor√°n nem kimondottan erŇĎteljes, de √°lland√≥ bŇĎv√ľl√©s jellemezte. Ugyanakkor vit√°n fel√ľl √°ll, hogy az eredm√©nyek alakul√°s√°t az √©vtized m√°sodik fel√©ben fŇĎk√©nt a nagysz√°m√ļ bev√°ndorl√≥ √©s menek√ľlt befogad√°s√°ra √©p√ľlŇĎ, √ļgynevezett Willkommenspolitik t√°pl√°lta. N√©metorsz√°gban ez a fajta megk√∂zel√≠t√©s nem √ļj keletŇĪ, eg√©szen a m√°sodik vil√°gh√°bor√ļt k√∂vetŇĎ √ļjj√°√©p√≠t√©si idŇĎszak (Wiederaufbau) √≥ta alkalmazz√°k. √ögy tŇĪnik, a nyitotts√°gra √©p√ľlŇĎ, Angela Merkel √°ltal tov√°bbgondolt politikai ir√°nyzat k√©pes volt meghosszabb√≠tani az 1945 ut√°n megkezdŇĎd√∂tt gazdas√°gi n√∂veked√©si p√°ly√°t, √°m csak r√∂vid idŇĎre. N√©metorsz√°gban az akt√≠v munkaerŇĎ napjainkban 45,7 milli√≥ fŇĎt sz√°ml√°l, ugyanakkor egyre t√∂bb jel utal az √°llom√°ny mennyis√©g√©nek (√©s minŇĎs√©g√©nek) fokozatos cs√∂kken√©s√©re. Mindez k√∂zvetlen√ľl eredm√©nyezheti a termel√©kenys√©g drasztikus visszaes√©s√©t, amely egy√©bir√°nt m√°r k√∂zel nyolc esztendeje stagn√°l: az OECD kimutat√°sa szerint 2015 √≥ta a n√©met munkatermel√©kenys√©g a 2%-os emelked√©st sem √©rte el.

‚öôÔłŹA n√©met gazdas√°g probl√©m√°it hŇĪen szeml√©lteti a Schuko elnevez√©sŇĪ, l√©gszŇĪrŇĎ berendez√©sek gy√°rt√°s√°val foglalkoz√≥ c√©g esete. Andre Schulte-Suedhoff, a csal√°di v√°llalkoz√°s vezetŇĎje nemr√©giben k√©nytelen volt saj√°t kezŇĪleg kiseg√≠teni alkalmazottait egy szŇĪk√∂s hat√°ridejŇĪ megb√≠z√°s teljes√≠t√©se sor√°n. Schulte-Suedhoff elmond√°sa alapj√°n ilyesmire k√∂zel h√ļsz √©ve nem volt p√©lda. Mik√∂zben a megrendel√©sek sz√ľnet n√©lk√ľl √©rkeznek, nincsen el√©gs√©ges mennyis√©gŇĪ szakk√©pzett munkaerŇĎ a term√©kek √∂sszeszerel√©s√©re √©s a kereslet kiel√©g√≠t√©s√©re. Egyes elŇĎrejelz√©sek szerint a rendelkez√©sre √°ll√≥ n√©met munkaerŇĎ nagyj√°b√≥l 3 milli√≥ fŇĎvel, azaz a teljes √°llom√°ny k√∂zel 7%-√°val cs√∂kkenhet a k√∂vetkezŇĎ t√≠z √©v sor√°n. Amennyiben a j√≥slat helyt√°ll√≥nak bizonyul, a Schuk√≥t √©rintŇĎ neh√©zs√©gek sz√©les k√∂rŇĪ elterjed√©se bizonyosan lass√≠tja a n√©met gazdas√°g n√∂veked√©s√©t, emellett tart√≥s √°rsz√≠nvonal-emelked√©st okoz majd. A Bloomberg szak√©rtŇĎi szerint a kedvezŇĎtlen folyamat visszaszor√≠t√°s√°hoz hozz√°vetŇĎlegesen 400 ezer √ļj dolgoz√≥ra volna sz√ľks√©g √©ves szinten. Aggodalomra adhat okot, hogy ezt a krit√©riumot N√©metorsz√°g csak a nagy sz√°mban √©rkezŇĎ ‚Äď mindenekelŇĎtt ukr√°n √©s sz√≠riai ‚Äď menek√ľltekre ‚Äět√°maszkodva‚ÄĚ tudta csak teljes√≠teni a k√∂zelm√ļltban. Ezzel egy√ľtt a menek√ľltek munkaerŇĎpiaci integr√°ci√≥ja nem tekinthetŇĎ sikert√∂rt√©netnek: a 2015-√∂s migr√°ci√≥s kr√≠zis sor√°n az orsz√°gba √©rkezetteknek csup√°n fele rendelkezett bejelentett √°ll√°shellyel 2020-ban.

ūüí°Kor√°bban m√°r utaltunk r√°, hogy a munkaerŇĎ-√°llom√°ny kapcs√°n nem csup√°n annak l√©tsz√°ma, de k√©pzetts√©g√©nek minŇĎs√©ge is kulcsfontoss√°g√ļ. A N√©met Gazdas√°gi Int√©zet felm√©r√©se alapj√°n a 2022-ben t√∂bb mint 630 ezer √°ll√°slehetŇĎs√©g maradt bet√∂ltetlen√ľl, megfelelŇĎ k√©pzetts√©gŇĪ munkav√°llal√≥k hi√°ny√°ban. Amint a Tagesschau vonatkoz√≥ cikk√©bŇĎl kider√ľl, a legs√ļlyosabb szakemberhi√°ny az eg√©szs√©g√ľgyi, az oktat√°si szf√©r√°ban, valamint az √©p√≠tŇĎiparban volt tapasztalhat√≥. √Črdemes megjegyezn√ľnk azt is, hogy a vend√©gl√°t√°si- √©s idegenforgalmi szektorokban t√≠zbŇĎl √°tlagosan h√°rom poz√≠ci√≥ maradt √ľresen. Term√©szetesen min√©l magasabb elŇĎk√©pzetts√©gi szintet k√∂vetel meg az adott √°ll√°st√≠pus, ann√°l k√∂r√ľlm√©nyesebb alkalmas szakembert tal√°lni: a felsŇĎfok√ļ v√©gzetts√©ggel rendelkezŇĎ elektronikai- √©s informatikai szak√©rtŇĎk ir√°nti kereslet p√©ld√°ul kiemelkedŇĎen magas. A t√°rgyalt szektorban √°tlagosan t√≠zbŇĎl egyetlen egy √°ll√°shelyet t√∂lt√∂ttek be. √ögy tŇĪnik ‚Äď a¬† megk√∂zel√≠t√©s vitathat√≥ eredm√©nyeinek dac√°ra ‚Äď N√©metorsz√°g a j√∂vŇĎben is a k√ľlf√∂ldi munkav√°llal√≥k integr√°ci√≥j√°n kereszt√ľl sz√°nd√©kozik visszaford√≠tani a kedvezŇĎtlen tendenci√°kat. Al√°bb az erre ir√°nyul√≥ t√∂rekv√©seket r√©szletezz√ľk.

ūüáßūüá∑ Hubertus Heil munka√ľgyi- √©s szoci√°lis miniszter, valamint Annalena Baerbock k√ľl√ľgyminiszter nemr√©giben Latin-Amerik√°ba utazott, hogy felkutasson √©s N√©metorsz√°gba cs√°b√≠tson magasan kvalifik√°lt szakembereket.¬†A n√©met korm√°ny m√°r √©vek √≥ta k√ľlf√∂ldi szakemberek betelep√≠t√©s√©n kereszt√ľl igyekszik m√©rs√©kelni az egyre komolyabb m√©reteket √∂ltŇĎ hazai szakemberhi√°nyt. Az √°llami t√°mogat√°s√ļ foglalkoztat√°si programok r√©sztvevŇĎi k√∂z√ľl a legt√∂bben K√∂z√©p-Amerik√°b√≥l, valamint a F√ľl√∂p-szigetekrŇĎl √©rkeznek. A Sz√∂vets√©gi Foglalkoztat√°si Hivatal t√°j√©koztat√°sa alapj√°n az √°pol√≥i/gondoz√≥i szf√©r√°ban szinte precedens n√©lk√ľli munkaerŇĎhi√°ny tapasztalhat√≥, az itt meghirdetett poz√≠ci√≥k 77%-a bet√∂ltetlen volt 2022-ben. Ennek tudat√°ban nem meglepŇĎ, hogy a Barmer-eg√©szs√©gbiztos√≠t√≥ progn√≥zisa szerint t√∂bb mint 180 ezer fŇĎ hi√°nyozhat az idŇĎsgondoz√°sb√≥l 2030-ra. Az √°pol√≥szem√©lyzet p√≥tl√°sa teh√°t l√©nyegi kih√≠v√°s, amely sor√°n N√©metorsz√°g legfontosabb sz√∂vets√©ges√©nek Braz√≠lia tekinthetŇĎ. Hubertus Heil √©s Annalena Baerbock j√ļnius 5-√©n al√°√≠rt egy egy√ľttmŇĪk√∂d√©si meg√°llapod√°st, amely a munkaerŇĎcsere b√ľrokratikus kih√≠v√°sait ‚Äď √≠gy p√©ld√°ul a brazil diplom√°k n√©metorsz√°gi elismer√©s√©t ‚Äď hivatott megk√∂nny√≠teni. Az ilyen √©s ehhez hasonl√≥ l√©p√©sek nyom√°n a k√ľlf√∂ldi beteg√°pol√≥k √©s gondoz√≥k ar√°nya k√∂zel megdupl√°z√≥dott 2017 (8%) √©s 2022 k√∂z√∂tt (14%). √Ām ahogyan a Deutschlandfunk √≠r√°sa is r√°vil√°g√≠t, a k√ľlf√∂ldiek integr√°ci√≥ja neh√©zkes √©s hosszadalmas folyamat. Ez a meg√°llap√≠t√°s nem csup√°n a munkahelyi k√∂rnyezetben, de az √©let egy√©b ter√ľletein is helyt√°ll√≥. A Verdi elnevez√©sŇĪ szakszervezet 2022-ben felm√©r√©st k√©sz√≠tett a F√ľl√∂p-szigetekrŇĎl √©rkezett √°pol√≥k r√©szv√©tel√©vel. A megk√©rdezettek 64%-a √ļgy v√©lte, szakmailag le√©rt√©kelik, mik√∂zben 58%-uk √ļgy √©rezte, egy√°ltal√°n nem l√°tj√°k sz√≠vesen N√©metorsz√°gban. R√°ad√°sul az egyre tetemesebb k√ľlf√∂ldi munkav√°llal√≥i ar√°ny a n√©met t√°rsdalom politikai preferenci√°iban is figyelemre m√©lt√≥ v√°ltoz√°sokat eredm√©nyez: a bev√°ndorl√°sellenes n√©zeteket k√©pviselŇĎ Alternat√≠va N√©metorsz√°gnak (AfD) t√°mogatotts√°ga l√°tv√°nyosan megugrott a k√∂zelm√ļltban. Amennyiben a n√©met korm√°ny, a munkaerŇĎhi√°ny reduk√°l√°s√°t c√©lz√≥ t√∂rekv√©seinek centrum√°ban a migr√°ns munkav√°llal√≥k maradnak, √ļgy a radik√°lis politikai erŇĎk √©s egy√©b csoportok tov√°bbi t√©rnyer√©s√©re lehet sz√°m√≠tani. A munkav√°llal√≥k betelep√≠t√©s√©nek politik√°ja teh√°t nem tŇĪnik kifizetŇĎdŇĎ megold√°snak, illetve t√°rsadalmi t√°mogatotts√°g sem √∂vezi. A tov√°bbiakban arra keress√ľk a v√°laszt, hogy milyen eszk√∂z√∂kh√∂z ny√ļlhat m√©g a n√©met korm√°ny, amely nem a bev√°ndorl√°st helyezi a f√≥kuszba.

‚ĚďA nagym√©rt√©kŇĪ szakemberhi√°ny m√©rs√©kl√©s√©nek egyik lehets√©ges m√≥dja a nyugd√≠jkorhat√°r megemel√©se volna, √°m ez a l√©p√©s ‚Äď amellett, hogy negat√≠v t√°rsadalmi meg√≠t√©l√©s √∂vezn√© ‚Äď csak hosszabb t√°von vezethet eredm√©nyre. Pillanatnyilag a 65 √©ves, vagy ann√°l idŇĎsebb n√©met √°llampolg√°rok kevesebb mint 9%-a v√°llal munk√°t. √Ėsszehasonl√≠t√°sk√©ppen, a szint√©n komoly demogr√°fiai probl√©m√°kkal k√ľzdŇĎ Jap√°nban minden negyedik nyugd√≠jas kor√ļ ember dolgozik. Azonban megfigyelhetŇĎ egy pozit√≠v mint√°zat is: 1992-tŇĎl 2021-ig a munkav√°llal√≥ nŇĎk ar√°nya nagyj√°b√≥l 10%-kal bŇĎv√ľlt, ezzel N√©metorsz√°g csaknem el√©rte Litv√°nia szintj√©t. Az al√°bbi √°bra az Eur√≥pai Uni√≥ tag√°llamainak n√©pess√©gar√°nyos nŇĎi foglalkoztat√°si r√°t√°it foglalja √∂ssze a 2021-es atatok alapj√°n. A vizsg√°ltak k√∂re 18-t√≥l 64 √©ves korig terjedt.

https://public.flourish.studio/visualisation/14116717/

Mik√∂zben N√©metorsz√°g a hetedik helyet foglalja el, Magyarorsz√°g eredm√©nye (71,5%) is figyelemre m√©lt√≥, bŇĎven meghaladja az uni√≥s √°tlagot (65,7%). Dac√°ra az √©rz√©kelhetŇĎen pozit√≠v tendenci√°knak a nŇĎk foglalkoztat√°s√°nak ter√©n, N√©metorsz√°g kih√≠v√°saira mindez √∂nmag√°ban nem szolg√°ltathat megold√°st. Ugyanakkor a modern technol√≥gia √©s a robotika alkalmaz√°s√°nak elterjeszt√©se kiv√°l√≥an alkalmas lehet a dolgoz√≥k tehermentes√≠t√©s√©re. Ezzel √∂sszef√ľgg√©sben megeml√≠tendŇĎ, hogy a digitaliz√°ci√≥ tekintet√©ben N√©metorsz√°g az uni√≥s rangsor k√∂z√©pmezŇĎny√©ben helyezkedett el 2022-ben: a digit√°lis technol√≥giai integr√°ci√≥ s√ļlyozott pontsz√°ma 9 volt egy 100-ig terjedŇĎ sk√°l√°n, amely az EU-√°tlaggal egyen√©rt√©kŇĪ. Amennyiben N√©metorsz√°g k√©pes lesz fejlŇĎd√©st produk√°lni a digitaliz√°ci√≥ ter√©n, √ļgy v√°llalatainak versenyk√©pess√©ge is javul√°st mutathat ‚Äď mutat r√° egyik kor√°bbi elemz√©s√©ben a KfW.

ūüá≠ūüáļA munkaerŇĎhi√°ny probl√©mak√∂re nem csup√°n N√©metorsz√°got, de az eg√©sz k√∂z√©p-eur√≥pai r√©gi√≥t ‚Äď √≠gy pedig Magyarorsz√°got is ‚Äď √©rinti. Haz√°nkban legink√°bb az ipari/termelŇĎ szegmens √©rintett a kih√≠v√°sokban, mutat r√° elemz√©s√©ben a P√©nzcentrum. Azonban az orsz√°gba v√°ltozatlan intenzit√°ssal √∂z√∂nlenek a k√ľlf√∂ldi beruh√°z√°sok, ezek megval√≥s√≠t√°sa pedig k√©pzett munkaerŇĎt k√≠v√°n. Magyarorsz√°g korm√°nya a munkaerŇĎ-√°llom√°ny kimer√ľl√©s√©t mindenekelŇĎtt hazai, valamint az orsz√°ghat√°ron t√ļl √©lŇĎ magyarok foglalkoztat√°s√°val k√≠v√°nja visszafogni. Csup√°n az im√©nt eml√≠tett priorit√°sok figyelembev√©tele ut√°n mer√ľl fel k√ľlf√∂ldi munkav√°llal√≥k alkalmaz√°sa mint megold√°si lehetŇĎs√©g. Ezen fel√ľl √©rdemes sz√≥t ejten√ľnk a magyar csal√°dpolitika, valamint a csok int√©zm√©ny√©rŇĎl is, amelyek egyar√°nt √∂szt√∂nzik a gyermekv√°llal√°si hajland√≥s√°got Magyarorsz√°gon. A korm√°nyzat c√©lkitŇĪz√©se egy pozit√≠v demogr√°fiai fordulat el√©r√©se, ennek eredm√©nyeit kor√°bbi √≠r√°sunk r√©szletesen kifejti. Megtudhatjuk, hogy az √ļgy nevezett termel√©kenys√©gi ar√°nysz√°m (amely kifejezi, hogy egy nŇĎ h√°ny gyermeknek adna √©letet, ha a vizsg√°lt √©v k√∂r√ľlm√©nyei √°lland√≥suln√°nak) tekintet√©ben figyelemrem√©lt√≥ n√∂veked√©st √©rt el Magyarorsz√°g: a 2010-tŇĎl 2022-ig terjedŇĎ idŇĎszak sor√°n a mutat√≥ t√∂bb, mint 26%-kal javult, ez az eredm√©ny pedig egyed√ľl√°ll√≥ az Eur√≥pai Uni√≥ban.

ūüĎćHa tetszett a poszt, k√©rj√ľk, t√°mogasson minket azzal, hogy kedveli vagy k√∂veti az Oeconomus oldalt. Naponta j√∂v√ľnk √ļj tartalommal.

ūüď≤ Ez a kor√°bbi √≠r√°sunk is √©rdekelheti: https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/nemetorszag-ujjaepiti-haderejet-es-ezt-europa-az-elmult-masfel-evszazadban-eloszor-nem-felve-figyeli/

K√ľlsŇĎ junior elemzŇĎ | Megjelent √≠r√°sok

Fetter B√°lint az Oeconomus Gazdas√°gkutat√≥ Alap√≠tv√°ny k√ľlsŇĎ junior elemzŇĎje; a Nemzeti K√∂zszolg√°lati Egyetem mesterszakos hallgat√≥ja. √ČrdeklŇĎd√©se k√∂z√©ppontj√°ban az afrikai √©s eur√≥pai fejlŇĎdŇĎ orsz√°gok gazdas√°gi √°talakul√°sa, a migr√°ci√≥, illetve a demogr√°fiai probl√©m√°k √°llnak.

Iratkozzon fel h√≠rlevel√ľnkre