Categories
Oecogram OecoMaps

Így alakultak tavaly a termékenységi arányszámok Európában

Magyarország Kormányának 2010 óta kitüntetett célja a demográfiai fordulat elérése. A családbarát jogi környezet kialakítása mellett számos pénzügyi kedvezménnyel és támogatási programmal segítik a célkitűzés megvalósulását. A népesedési fordulópont két legjelentősebb indikátora a népességszám abszolút változása és a teljes termékenységi ráta. Ebben az elemzésben és infografikán utóbbi 2022-es európai alakulását mutatjuk be.

Az adott évi élveszületések és az évközi népesség hányadosa a nyers élveszületési arányszám. A korspecifikus termékenységi arányszám a bizonyos korosztályba tartozó nők termékenységét mutatja. A korspecifikus termékenységi arányszámok különböző korcsoportok szerinti vizsgálatával a gyermekvállalási magatartás életkor szerinti alakulását kapjuk meg. Összeadva a 11-49 éves életkorra a korspecifikus termékenységi arányszámokat megkapjuk a teljes termékenységi arányszámot. A különböző források közötti különbözetet többek között leggyakrabban a vizsgált korosztály eltérő terjedelme okozza. A teljes termékenységi arányszám azt mutatja meg, hogy ha az adott év tendenciái állandósulnának, akkor egy nő élete folyamán hány gyermeknek adna életet. Ez egy hipotetikus generáció befejezett termékenységét jelzi, a valóságban nem a mutató szerint alakul a gyermekvállalási hajlandóság, mivel a korspecifikus termékenységi arányszámok évente változnak. A KSH hivatalos definíciója szerint a teljes termékenységi arányszám azt fejezi ki, hogy egy nő élete folyamán hány gyermeknek adna életet az adott év kor szerinti szülési gyakorisága mellett. 2010-2022 között Magyarország érte el a legnagyobb mértékű javulást a mutató tekintetében. A két időszak között több mint 26 százalékkal javult a viszonyszám értéke. Második helyezett Csehország 21 százalékkal. Ezzel szemben a gyermekvállalási magatartás Finnországban romlott a leginkább, több mint 22 százalékkal.

A Statista gyűjtése alapján készített térkép a teljes termékenységi ráta 2022-es értékeit mutatja az európai országok esetében. Legmagasabb arányszám (2,09) Monacoban, míg a legalacsonyabb (1,2) Máltán volt. Európában egyedül előbbi országban volt 2022-ben a népességszám fenntartásához szükséges 2,1-es küszöbérték közelében a termékenységi arányszám. Ezt az értéket reprodukciós szintnek nevezik. Amennyiben a teljes termékenységi arányszám tartósan elmarad a reprodukciós szinttől, a társadalom fokozatosan idősödik, ami megnehezíti a nyugdíjrendszer finanszírozását. Ezzel szemben a magas termékenység túlnépesedéshez vezet, amely szintén nyomást helyez a szociális ellátórendszerre. Magyarország az 1,58-as értékével a középső harmad felső részéhez tartozik, így hazánk a V4 országok közül Csehország után a második helyezett.

? Az infografika forrása itt és itt található.

? Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

? Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/irasok/demografiai-korkep-magyarorszagon/

Junior kutató | Megjelent írások

A Budapesti Corvinus Egyetem gazdaság- és pénzügy-matematikai elemző mesterképzés szak hallgatója.

Iratkozzon fel hírlevelünkre