Categories
OecoFocus

Szoboszlaiékra figyel az ország

Közeledik a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság, amely kiemelkedő érdeklődésre tarthat számot a magyar szurkolók körében. Ennek alkalmából az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítványnál megvizsgáltuk, milyen nézőszámok jellemzik a magyar vonatkozású labdarúgó mérkőzéseket. A foci a legelkötelezettebb szurkolókkal rendelkező sportág Magyarországon. A válogatott meccsek sorra döntik meg a nézettségi rekordokat. A sporthírek fogyasztása tekintetében a labdarúgás a legnépszerűbb csapatsportág, minden második magyar követi a focival kapcsolatos híreket. Emellett a mérkőzések látogatottsága is évről évre növekszik: nem csupán a válogatott eseményei népszerűek, javulnak a hazai első osztály meccseinek nézőszámai is. A magyar első osztályú labdarúgó-bajnokság 2023–2024-es szezonjának mérkőzéseit átlagosan 4 188-as látták a helyszínen, amely szám a 2000/2001-es szezon óta a legmagasabb érték volt. A 2024-es Európa-bajnokság selejtezői közül a magyar válogatott mérkőzéseit nézték a harmadik legtöbben a helyszínen kontinentális összehasonlításban. 

2016 és 2021 után a soron következő Európa-bajnoksággal a magyar férfi labdarúgó válogatott egymás után harmadszor szerepel kontinensviadalon. A következő bejegyzés a számok tükrében vizsgálja meg milyen mértékeket ölt a foci-láz Magyarországon. Hányan követik a labdarúgással kapcsolatos híreket? Milyen televíziós nézettségi adatok jellemzik a mérkőzéseket? Hányan látogatnak ki a stadionokba a válogatott meccsein kívül a hazai első osztályú labdarúgó-bajnokság fordulóira? Ugyanakkor jelen bejegyzés nem vizsgálja a legismertebb magyar focisták népszerűségét, így például Szoboszlai Dominik, a Liverpool játékosának és a magyar válogatott csapatkapitányának nemzetközi ismertségét.

Sportfogyasztás

GapTo, valamint az Eurosport és az Ipsos közös, 1000 illetve 2500 fő részvételével lezajlott, 2022-es felmérése alapján országos szinten az úszóeredményekkel kapcsolatos hírek után a férfi labdarúgást követték a második legtöbben a különféle sportágak közül. Ugyanakkor a foci több más vonatkozásban az élen végzett, így a csapatsportok és az elkötelezett szurkolók arányát tekintve is az első lett. A kutatás egyik része az ország teljes lakosságára igyekezett következtetéseket levonni, míg másik része kimondottan sportszerető közönséget vizsgált. A kérdőív 26 sportágra, köztük 13 egyéni- és 13 csapatsportra vonatkozott. A felmérés során feltett kérdések arra irányultak, hogy a válaszadók, milyen arányban kísérik figyelemmel az egyes sportokat, így például: nézik-e a televíziós közvetítéseket, vagy az ezekről tudósító híreket olvassák. Az eredmények alapján a magyar lakosság 37%-a tekinthető sportfogyasztónak. Ugyanakkor ez a szám egy átlagos értéket jelez, amely nem tükrözi a világversenyek kiemelt nézőszámait, illetve az egyes sportágak eltérő népszerűségét.

A labdarúgás mind az országos szinten, mind a felmérést készíttető sportcsatorna esetében a legmagasabb sportfogyasztói értékkel rendelkező csapatsportág volt. A kutatás alapján a teljes népesség akár 49%-a is követi a focival kapcsolatos híreket, ami lényegesen meghaladja az átlagos sport iránti érdeklődési szintet (37%). Míg a kimondottan sportrajongó közönség esetében ez az arány szintén kiemelkedő, 77%-os. A sport nagyobb arányban köti le a férfiakat. Ugyanakkor a nők körében is szerepel az úszás után a leginkább követett sportág között. Emellett a férfi labdarúgás közönségében vannak jelen legnagyobb arányban az elkötelezett, ún. mag fogyasztók. A felnőtt lakosságnak majdnem a negyede ezt a tábort erősíti.

Az ábra itt hivatkozható: https://public.flourish.studio/visualisation/17971917/

Érdemes látni azt is, hogy a férfi labdarúgás az egyetlen olyan sportág Magyarországon, amely esetében jelentős mind a hazai, mind a nemzetközi események követőinek aránya.

Televízió nézettségi adatok

A televíziós nézettségi adatok alapján a labdarúgás, – és különösen a hazai vonatkozású nemzetközi események, – igen magas érdeklődést váltottak ki a magyar közönség körében. Az 2024-es Európa-bajnokságot megelőző selejtezők valamennyi mérkőzését kiemelt figyelem övezte. Az Eb-selejtező nyolc csoportkörös összecsapásán átlagosan 706 ezren szurkoltak a válogatottnak, 20 százalék fölötti volt a közönségarány és egy néző 73 percet nézett a mérkőzésekből.

2022-ben a legnézettebb műsor, – minden más műfajt (filmek, híradások, szórakoztató műsorok) is számításba véve – a legnagyobb érdeklődésre számot tartó esemény a katari labdarúgó világbajnokság döntője volt, 1,2 millió főt meghaladó nézőszámmal a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság éves jelentése alapján. A 2023-as évre vonatkozó előzetes adatok szerint a magyar labdarúgó-válogatott novemberi Montenegró elleni Eb-selejtező mérkőzése volt, amelybe – a 2022-es foci vb döntőjénél is többen – összesen 1,4 millióan kapcsolódtak be átlagosan 77 perc erejéig. Az esemény 27,1 százalékos közönségarányt hozott a közvetítő televíziós csatornának. A teljes műsort 854 ezren nézték. A közmédia online felületén is sokan követték a történelmi sikert, a weboldalon keresztül 98 ezren szurkoltak a csapatnak. Az Eb-selejtező sorozat minden eddigi nézettségi rekordját megdöntött.

Stadionok látogatottsága

Az MLSZ közleménye alapján az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett az érdeklődés a férfi A-válogatott szereplése iránt, emellett a 2016-os Európa-bajnokság óta érezhetően átalakult a szurkolói kultúra, a mérkőzésre járás gyakorlata is. Lényegesen többen vásárolnának jegyet a válogatott egy-egy összecsapására, mint amennyi rendelkezésre áll. Ez a folyamat, továbbá a szurkolók visszajelzése ösztönözte az elnökséget az MLSZ Szurkolói Klub megújítására, hogy megkönnyítse a jegyváráslást azoknak a szurkolóknak a körében, akik a legelkötelezettebb szurkolók.

Csak az angolok és a franciák Eb-selejtezőit látták többen átlagosan a stadionokban, mint a magyar válogatott hazai meccseit a Puskás Arénában. Ebben a stadion befogadóképessége is szerepet játszott, vagyis a 67 ezer fős korlát, de sok esetben technikai okokból ennél néhány ezer fővel kisebb a maximális nézőszám. A stadionok nézőszámát tekintve az Egyesült Királyság tudott előttünk végezni, amely három meccsét is a 90 ezer fő befogadására alkalmas Wembley-stadionban játszotta. Az angolok átlagnézőszáma így 76 696 lett, ami a legmagasabb valamennyi Eb-selejtezőt játszó válogatott közül. Franciaország válogatottságának meccseit átlagosan 57 645 fő látta. A magyar válogatott adatai nem sokkal maradtak el ettől, 57 272 fő. Magyarország után olyan nemzetek válogatott mérkőzései következtek, mint a lengyelek, olaszok, skótok, írek és portugálok.

Az ábra itt hivatkozható: https://public.flourish.studio/visualisation/17991638/

A magyar válogatott meccsei közül a legtöbben a budapesti Montenegró elleni meccset látták a helyszínen, mivel a vendégek szurkolói eltiltás miatt nem vehettek részt azon. 59 600 fő látogatott ki a mérkőzésre. Magyarország Eb-felkészülési mérkőzései is kimagasló nézőszám mellett zajlottak, Törökország elleni találkozón telt ház volt az MLSZ adatai alapján, és ettől a Koszovó elleni mérkőzés sem maradt el sokkal.

A kimagasló számadatok a 2024-es Európa-bajnokság jegyigényeiben is tükröződnek. Az MLSZ kikérte az UEFÁ-tól a jegyigénylések számát, amely alapján a magyar válogatott kölni összecsapására Svájc ellen több mint 400 ezer, a két stuttgarti találkozó mindegyikére, Németország és Skócia ellen pedig több mint 500 ezer jegyigénylés futott be. (E számok nem csupán a magyar igényeket mutatják, hanem az ellenfélét is.) Érdemes látni azt is, hogy a stadionok befogadóképessége kisebb, a kölni stadioné 43 ezer fő, míg a stuttgartié 51 ezer. Ugyanakkor a válogatottak szurkolói csak 10-10 ezer jegyet kaptak.

A foci-őrület nem csupán a válogatott mérkőzések nézőszámában tükröződik. A MOL Magyar Kupa döntője, a Ferencváros és a Paks  mérkőzése nem csupán a tekintetben hozott meglepetést, hogy a találkozót a paksiak nyerték. 2024 májusában rekordot jelentő 52 000 néző volt kíváncsi a fináléra az MLSZ adatai alapján, miközben 2022-ben az ideivel megegyező szereplőkkel zajlott a kupadöntő, az FTC Paks elleni győzelmét, akkor 40 ezer néző látta a helyszínen.

A magyar első osztályú labdarúgó-bajnokság (NB I.) mérkőzéseit is 17%-kal többen követték a helyszínen a 2023/24-es szezonban, mint a megelőző évben. A 2022/2023-as szezonban átlagosan 3539-en, míg a 2023/2024-es idényben 4188-en látogattak ki a meccsekre. Ez a szám a 2000/2001-es szezon óta a legmagasabb érték volt. A 2023/2024-es mérkőzések közül számos teltházas volt, nem csupán a válogatott találkozói, hanem az FTC bajnoki meccsei mellett a csapat nemzetközi szereplései is. A stadionok befogadóképessége miatt ezek a számok jelentős különbségeket mutatnak 4000 és 21000 fő közötti létszámokkal.

Senior kutató | Megjelent írások

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatója. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Pénzügyminisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Felhasznált források:

Iratkozzon fel hírlevelünkre