Categories
Oecogram

Szoboszlai Dominik átigazolása a számok tükrében

2023 nyara jelentős mérföldkő volt a magyar válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik számára. A korábbi találgatásoktól eltérő eredményt hozott számára az átigazolási szezon, a Premier Legue-ben szereplő élcsapat, a Liverpool igen magas, 70 millió eurós összeget fizetett érte korábbi csapata, az RB Leipzig (Lipcse) számára. Ezzel a tranzakcióval Szoboszlai Dominik toronymagasan vezeti a legnagyobb összegért csapatot váltó magyar focisták listáját. Felmerül a kérdés, vajon mennyit is ér ez a szám a foci világában? Egyáltalán mit jelent egy játékos értéke? Következő cikkünk ezekre a kérdésekre keresi a választ. A magyar válogatott labdarúgó vételi árát több összehasonlításban is vizsgálja, így például a korábbi és jelenleg is aktív magyar játékosok tranzakciós értéke, egykori és mai áron számítva, továbbá nemzetközi összehasonlításban, például az idei klubcserék tükrében.

Mit jelent egy játékos értéke?

🏷️ A játékos piaci értékét a futballban különböző tényezők alapján kalkulálják. Ide tartoznak sportoló pályán mutatott készségei és képességei, életkora, nemzetisége, a bajnokság, amiben játszik, a szerződéses státusza és olyan külső tényezők, mint a sérülései vagy a pályán kívüli vitás ügyei.

Minden idők legértékesebb magyar játékosa?

🏆 Szoboszlai Dominik 2023-as 70 millió eurós, RB Leipzigtól a Liverpoolba történő átigazolásával lényegében saját rekordját döntötte meg. Korábban, 2021-ben 22 millió eurós vételárral ment az RB Salzburgtól az RB Leipzigbe. A harmadik Dzsudzsák Balázs 2012-es csapatváltása, amikor 19 millió euróért igazolt az Anzsi Mahacskalától a Dinamo Moszkvába. Míg ezt megelőző igazolása 14 millió eurót ért 2011-ben a PSV-től az Anzsi Mahacskalához. Détári Lajos 1988-ban német márkáról átszámítva 8,7 millió euróért váltott az Eintracht Frankfurttól és a Budapest Honvédtól az Olympiakoszhoz. A hatodik Szalai Ádám 2013-as váltása, amikor 8 millió euró ellenében ment a Mainztól a Schalkéhoz. Míg 2014-ben 6 millió eurós vételdíjjal váltott a Schalkétól a Hoffenheimhez. A nyolcadik helyen Sallai Roland 2018-as átigazolása áll, amikor 4,5 millió eurós tranzakció után került az Apoel Nicosiától az SC Freiburgba. 2020-ban Kádár Tamásért fizetett a kínai Santung Luneng 4 millió eurót a Dinamo Kijevnek. A 3 millió eurós tranzakciók között 5 játékos is szerepel: Vancsa Zalán (2022), Nikolics Nemanja (2017), Dzsudzsák Balázs (2016), Gulácsi Péter (2015), Huszti Szabolcs (2009), Németh Krisztián (2007).

🏺 A korábbi átigazolások összege mai áron nem csupán az infláció értékével változott, hanem a labdarúgók klubváltásáért kifizetett összegek nagyobb léptékben emelkedtek. Ezt az összefüggést mutatja például a Transfer Price Index is. Dzsuzsák Balázs 2012-es átigazolása mai áron 50,5 millió eurót érne, Détári Lajos váltása pedig csupán a pénz értékének változását kalkulálva 18 millió euróra rúgna. Ugyanakkor Détári 1988-as megvásárlásával a világ legdrágább játékosának számított. A 8,7 millió euró ma akár annak 15-szörösét is meghaladná aktuális értékét tekintve. (A Transfer Price Index adatbázis csupán 1992-ig megy vissza az időben, és kizárólag az angol Premier League áraival számol, így az Détári Lajos pontos kivásárlási árára nem ad pontosabb indikációt, de a tartomány megbecsülhető ez alapján is.) A mai korszakban a drágább játékosok 200 millió eurót is meghaladó összegért váltanak klubot.

A negyedik legdrágább Liverpool játékos

🔴 A Liverpool eddigi legdrágább éve 2018 volt. Ekkor igazolták le Virgil van Dijkot, holland védőt, akiért 2018 januárjában 75 millió fontot fizetett a Liverpool a Southamptonnak. Alisson Becker, brazil kapus szintén 2018-ban csatlakozott 65 millió fontért cserébe az AS Romától. Őket 2022-ben Darwin Nunez, uruguayi csatár követte, akiért 64 millió fontot fizetett az angol csapat a portugál Benficának. Szoboszlai Dominik 70 millió eurós vételára nagyjából 60 millió fontnak felel meg, ezzel a Liverpool valaha volt 4. legdrágább játékosa. A vele egyidőben igazolt Alexis Mac Allister világbajnok argentin válogatott labdarúgóért kevesebbet, 50 millió eurót fizettek a Brightonnak, ami kb. 43 millió fontnak felel meg.

Minden idők legdrágább olasz játékosa

🇮🇹 A Newcastle United 2023 júliusában az AC Milantól megvásárolta Sandro Tonalit. A tranzakció értéke megegyezett azzal az összeggel, amelyet a Liverpool fizetett Szoboszlai Dominikért. Ez azt jelenti, hogy minden idők legdrágább olasz játékosa 70 millió euróért váltott klubot, ahogyan a magyar válogatott is. (Más hírportálokkal szemben a Transfermarkt adatbázisa alapján az olasz focistáért fizetett összeg valamivel kevesebb, 64 millió euró.)

Mennyit ér a többi magyar válogatott?

🇭🇺 A Transfermarkt adatai alapján a magyar válogatott jelenleg a világ 39. legértékesebb válogatottja 127,65 millió eurós értékével. (Az oldal egy német weblap, melynek a tulajdonosa az Axel Springer SE. A lap profilja a labdarúgás, ezen belül pedig eredmények, statisztikák, átigazolási hírek, klubok és játékosok piaci értéke.) A jelenlegi összérték alapján Szoboszlai Dominik a válogatott értékének közel 40%-t képviseli. (A Transfermarkt értékelése szerint a magyar támadó középpályás játéka 50 millió eurót tesz ki, amely összeg néhány hónapja még 35 millió euró volt.) Szoboszlai után a legdrágább magyar játékosok Kerkez Milos 15 millió euróval, Szalai Attila 14 millió euróval, majd Orbán Willi és Sallai Roland 10-10 millió euróval, akiket Gazdag Dániel követ 6 millió eurós értékkel. A Szoboszlait követő négy legdrágább játékos összértéke lényegében megegyezik Szoboszlai Dominikéval. A 2023-as év klubváltásai még nem zárultak le véglegesen, így további magyar játékosok is kaphatnak új szerződést, ami tovább emelheti a válogatott keretének értékét.

Hogy áll Szoboszali nemzetközi összehasonlításban?

💱 Szoboszlai átigazolása, abszolút értékben, minden idők eddigi 45. legdrágább átigazolása volt a Transfermarkt adatai alapján. 2023-24-es szezonban eddig azonban csupán egy játékos, Jude Bellingham 103 millió euró értékű csapatváltása a Real Madridhoz haladta meg Szoboszlai tranzakcióját. Míg Kai Havertz, német válogatott labdarúgót az Arsenal Szoboszlaival megegyező összegért vásárolta meg a Chelseatől. A Lipcséből Liverpoolba érkező magyar focista korábbi csapattársa, Christopher Nkunku is kisebb összegért, 60 millió euróért vált csapatot a magyar válogatott játékosnál. A francia válogatott csatárának Chelseahez történő igazolása már a 2022-23 szezon közepére körvonalazódott, és sokáig úgy tűnt a Lipcse legnagyobb bevételét hozó eligazolása lehet a szezonban. A játékost ráadásul a Transfermarkt is ennél magasabb összegre, 80 millió euróra értékeli. Mindazonáltal érdemes látni azt is, hogy a 2023-24-es szezon legdrágább átigazolásaira még a következő időszakban derülhet fény.

🏅 A jelenleg legértékesebb játékosok listáján, a Transfermarkt becslése alapján, a mindössze 22 éves Szoboszlai Dominik 50 millió euróval a 85. legértékesebb. Helyezése nem sokkal marad el a vele azonos összegben csapatot váltó Kai Havertztől, aki az 55 millió eurós értékével 76. Jelenleg a legdrágább játékosnak Erling Haaland, a Manchester City norvég válogatott játékosát értékeli a portál 180 millió euróval. A norvég csatár korábban a Salzburgban Szoboszlai csapattársa volt. A második a francia Kylian Mbappé, szintén 180 milliós értékkel, míg Vinicius Junior a harmadik 150 millió eurós becsült értékkel. Az idei szezon legdrágább átigazolója, Jude Bellingham, 120 millióval a negyedik. Összesen 11 játékos van a 100 millió euró felett kategóriában, és további 83 játokos rendelkezik 50 millió feletti becsült értékkel, közöttük a magyar válogatott csapatkapitánya is.

💾 Az eredeti cikk itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt és itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/irasok/bemelegites-a-2022-es-foci-vilagbajnoksagra/

https://www.oeconomus.hu/oecogram/a-dohai-fordulo-a-2022-es-labdarugo-vilagbajnoksagok-szamokban/

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/foci-gazdasagtan-visszatekintes-2021-re/

https://www.oeconomus.hu/hirek/48-a-mezziogiorno-gyozelme-eszak-olaszorszag-felett-de-csak-fociban/

 

Senior kutató | Megjelent írások

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatója. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Pénzügyminisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre