Categories
OecoFocus

A rezsiárak fixálása az elmúlt évek egyik legjelentősebb gazdaságpolitikai vívmánya, de ennek ára van

🔋Az Európai energiaárak számottevő növekedésnek indultak az elmúlt néhány év során. Vélhetően az orosz–ukrán háborús konfliktus a drágulás további fokozódását eredményezi majd, éppen ezért az európai kormányzatok kiemelten fontos feladatának számít a közeljövőben, hogy állampolgáraik részére megfizethető módon garantálják az elektromos és fűtési szolgáltatásokat. Rövid írásunkban Magyarország Kormányának 2013-óta fenntartott rezsicsökkentési politikáját vizsgáljuk. A fő kérdés: vajon mennyi pénzt spórol ezáltal egy átlagos magyar háztartás, illetve mekkora költségek szállnak vissza az államra?

💰A második Orbán-kormány egyik legjelentősebb gazdaságpolitikai vívmánya a rezsiárak fixálása, azok változatlan szinten tartása. A kormány így leveszi a piaci árak terhét a magyar családokról, helyettük pedig egységes áron értékesít. A csaknem tíz éve működő stratégiának köszönhetően általánosságban havi 40 ezer forintot tud megspórolni egy háztartás. Amennyiben azt vesszük alapul, hogy hazánkban nagyjából 4 millió család él, éves szinten így hozzávetőlegesen 1920 milliárd forintról beszélhetünk, ami kimondottan magas érték. A rezsicsökkentés tehát jól láthatóan óriási terhet ró az államháztartásra is.

⚡Az energiaárak kritikus emelkedése természetesen nem csupán Magyarországon releváns kérdés, hiszen a többi EU-s tagállamban is drágulás figyelhető meg. A földgáz ára egy év leforgása alatt hozzávetőlegesen az Eurostat szerint 41%-kal, a villamosenergiáé körülbelül 24%-kal, az üzemanyagé pedig 26%-kal nőtt. Az okok mögött pedig nem csupán a világpiaci folyamatok tehetők felelőssé, de az Európai Bizottság megfontolatlan energiapolitikája is.

🛢️ Talán az elkövetkező időszak egyik legégetőbb kérdése, hogy amennyiben az EU megszakítja kereskedelmi kapcsolatait Oroszországgal, úgy fenntartható lesz-e továbbra is a kormányzat gazdaságpolitikájának egyik sarokköve. Látnunk kell, hogy az Európai Unió még nem engedheti meg magának az orosz gáz nélkülözését, nincsen jelenleg olyan alternatíva, amely rövid-és közép távon biztosíthatná Európa energiabiztonságát. Megemlítendő az is, hogy a rezsicsökkentés megvalósítása azért is volt lehetséges és eredményes, mert a Gazprom és az MVM hosszútávú importszerződése olajárindex alatt maradt az elmúlt évtízed során, sőt az 1998 előtti mezőkből kinyert földgáz hatósági árát is befagyasztották 30 forint/köbméteres áron.

👍Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/ukrajna-es-oroszorszag-valtozo-gazdasagi-kapcsolatai/

#magyarorszag #rezsicsokkentes #koltsegvetes #teher

Kutatási igazgató | Megjelent írások

Pásztor Szabolcs, habilitált egyetemi docens a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közgazdasági és Nemzetközi Gazdasági Tanszékén. Korábban dolgozott a Magyar Nemzeti Banknál és a Magyar Bankszövetség tanácsadójaként is. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítványhoz 2020-ban csatlakozott. Oktatott már többek között Ausztrália, Kína, Belgium, Csehorság, Olaszország, Oroszország, Törökország, a Dél-afrikai Köztársaság, Kenya és Etiópia egyetemein. Fő kutatási területe a gazdasági és pénzügyi átalakulás a fejlődő országokban.

Iratkozzon fel hírlevelünkre