Categories
OecoMaps

Térképen a magyar közvetlentőke-befektetések állományának alakulása 2022-ben

Magyarország a közép-kelet-európai régió államai közül az egyik legfontosabb FDI vonzó ország lett az utóbbi évtizedek során. Ugyanakkor csak ritkán hallani arról, hogy a magyar tőkeexport hogyan alakul, mely országokba koncentrálódik a hazai tőke jelentős része. Az alábbi térképen a Magyar Nemzeti Bank által közzétett, 2022-re vonatkozó közvetlentőke-befektetések állománya szerinti rangsort mutatjuk be.

A beáramló FDI esetén az Európa-centrikusság régóta megfigyelhető, de az utóbbi időben egyre több az ázsiai szereplő is a befektetési piacon. A magyar részről kihelyezett FDI-állomány esetén ugyancsak ezt az európai koncentrációt láthatjuk. A magyar közvetlen külföldi tőkebefektetés-állomány csaknem 87%-a európai államokba irányul. A nem európai államok közül jelentős értékben áramlott FDI Izraelbe és az USA-ba. Mindez megerősíti azt a tényt, miszerint a magyar tőke számára mind a vonzás, mind a kihelyezés során elsődleges az európai piac, de emellett kiemelten fontos a diverzifikáció is. Az utóbbi években fokozatosan nőtt a kelet- és közép-ázsiai országok szerepe mindebben, várhatóan a következő évtizedben ezek az államok is bekapcsolódhatnak a térképen jelzett országok listájába.

Elemző | Megjelent írások

Szigethy-Ambrus Nikoletta, nemzetközi kapcsolatok elemző. Mestertanulmányait a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karán folytatta. Kutatásokat folytat az orosz-ukrán konfliktus, a külkereskedelmet érintő és gazdaságtörténeti témakörökben is. Jelenleg az ELTE BTK PhD hallgatója, kutatási területe a Magyarországra áramló külföldi tőke szerepe az ország iparosodásában a XIX-XX. század során.

Felhasznált források:

Iratkozzon fel hírlevelünkre