Categories
OecoFocus Oecogram

Fagyi, lángos, hot dog, hamburger – a kihagyhatatlan strandennivalók idei árai

A jó idő beköszöntével, a hőmérséklet emelkedésével kinyitnak a fagyizók országszerte, valamint május-június folyamán a szabadtéri strandok is egymás után élednek fel és fogadják a pihenni vágyókat. A legnépszerű, szezonális ennivalókat kínáló büfék, éttermek előtt akár kígyózó sorok is kialakulhatnak egy-egy finom fagyiért, lángosért, sült hekkért vagy hamburgerért. A tavalyi évhez hasonlóan az idei főszezonban is várható a fagylalt és egyéb büféételek árának emelkedése, elsősorban a munkaerőhiány és egyes alapanyagok árának növekedése miatt. Azonban a legtöbb árusítóhely igyekszik, hogy árszintjükkel ne lépjék át a vendégek ingerküszöbét. Ennek a szintnek megtalálása nem könnyű, tekintve annak szubjektív, vásárlóról vásárlóra változó szintjét. Bár a fagylalt ára idén előrejelzések szerint 10-15%-kal tovább emelkedhet Magyarországon, nemzetközi szinten – európai népszerű strandokat vizsgálva – nem drága a hazai fagyi, ugyanis a tavalyi gombócárak a legolcsóbb fagyikat áruló európai helyek szintjét érték el. Infografikán mutatjuk be a 2024-ben várható fagyi és lángos árakat Magyarországon, az árak alakulása mögött meghúzódó gazdasági folyamatokat, illetve a fagylalt árának európai összehasonlítását.


Az ábra itt hivatkozható: https://infogram.com/nyari-ennivalok-2024-1h1749wvqywvq2z?live

Senior elemző | Megjelent írások

Erdélyi Dóra makroökonómiai elemző. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott közgazdasági elemző mesterszakon. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja. 2022. szeptembere óta az Oeconomus senior elemzője.

Iratkozzon fel hírlevelünkre