Categories
Oecogram

Nyári gyümölcsszezon az EU-ban

Ha nyár, akkor a fagylalt, strandennivalók és fesztiválok mellett a gyümölcsök sem maradhatnak ki fogyasztásunkból: a sárgadinnye, a görögdinnye, az eper és a barack a legkedveltebb nyári idénygyümölcsök Európában és Magyarországon egyaránt. Az Eurostat nemrég tette közzé a nyári gyümölcsök termesztésére vonatkozó 2022-es statisztikáit, melyből kiderül mely országok voltak a legnagyobb nyári gyümölcstermesztők. Választ kapunk arra is, uniós szinten mennyi gyümölcs termett tavaly? Magyarország hol áll az uniós rangsorban a nyári gyümölcstermesztés területén? Mindezek mellett a gyümölcsök árának uniós rangsoráról is képet kaphatnak, ha elolvassák bejegyzésünket.

Az Eurostat legfrissebb közlése szerint 2022-ben az EU-ban a sárgadinnye, görögdinnye, eper, őszibarack és nektarin együttes betakarított termése 8,6 millió tonna volt, ami 6,3%-os csökkenést jelent a 2021-es szinthez (9,2 millió tonna) képest. Ez a visszaesés a sárgadinnye (-9,5% 2022-ben) és a görögdinnye (-18,4% 2022-ben) alacsonyabb betakarításának köszönhető. Az őszibarack és a nektarin termelése viszont nőtt (+5,6% 2022-ben), az eperé pedig változatlan maradt 2022-ben. 2022 szélsőséges időjárása és a rendkívül aszályos nyara nemcsak hazánkban, de Európa nagy részén is hozzájárulhatott a mezőgazdasági termésátlagok csökkenéséhez.

https://public.flourish.studio/visualisation/14542296/

Spanyolország az EU egyik legfontosabb nyári gyümölcstermesztője. Az EU görögdinnyéjének közel felét (45,4%), sárgadinnyéjének közel egyharmadát (32%), valamint az eper, az őszibarack és a nektarin több mint egynegyedét (rendre 27,3% és 26,9%) termelte 2022-ben. Hasonlóképpen, Olaszország az EU dinnyéjének (36,1%), őszibarackjának és nektarinjának (35,6%) valamivel több mint egyharmadát, valamint görögdinnyéjének egynegyedét (25,6%) termelte tavaly.

Egyes nyári gyümölcsök esetében más uniós tagállamok voltak a legfontosabb termelők: Lengyelország a második helyen állt az epertermelésben (az EU össztermelésének 16,7%-a), míg Görögország szintén második volt az őszibarack- és nektarintermelésben (27,1%) és a harmadik helyen állt a görögdinnye-termelésben (12,4%). Kiemelendő továbbá Franciaország a sárgadinnye-termesztésben (18,8%), ill. Németország az epertermelésben (az EU össztermelésének 11,1%-a).

Magyarország a görögdinnye termesztésében emelkedett ki 2022-ben EU-szinten, a hatodik legtöbbet termelő ország voltunk 104 ezer tonna görögdinnyével, mely a teljes EU-s termesztés 4%-át adta. A lenti ábra csak azon európai országokat mutatja, ahol termesztettek 2022-ben görögdinnyét.

https://public.flourish.studio/visualisation/14542390/

Az árakat tekintve nagy a szórás az egyes tagországok gyümölcsre vonatkozó inflációjának tekintetében (az Eurostat nem közöl külön barackra, eperre és dinnyére vonatkozó inflációs statisztikákat, hanem a „gyümölcsök” kategóriaként teszi közzé az inflációs mutatóit). Az adatok szerint Észtországban 27,3%-kal voltak drágábbak a gyümölcsök 2023 júniusában, mint tavaly júniusban. Észtországot Magyarország (18,7%) és Lettország követi (17,8%), míg Spanyolországban tavaly júniushoz képest a gyümölcsök 3%-kal kerültek kevesebbe, Dániában pedig csak 2,7%-kal, Ausztriában 3,8%-kal kerültek többe az egy évvel ezelőtti szintekhez képest. Az Európai Unió átlagában a gyümölcsök 8,3%-kal drágultak egy év alatt.

https://public.flourish.studio/visualisation/14542776/

 

A cikk forrásai itt, itt és itt érhetőek el.

Ez a korábbi cikkünk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecofocus/gyumolcstermesztes-itthon/

Senior elemző | Megjelent írások

Erdélyi Dóra makroökonómiai elemző. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott közgazdasági elemző mesterszakon. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja. 2022. szeptembere óta az Oeconomus senior elemzője.

Iratkozzon fel hírlevelünkre