Categories
Oecogram

Körkép a legnagyobb nyári zenei fesztiválokról Magyarországon

Két év kihagyást követően 2022 nyarán nagy lendülettel tértek vissza a nyári zenei fesztiválok Magyarországon. Az idei lesz az első „normális” időszak a fesztiválszektorban a koronavírus-járványt követően, mivel tavaly még beválthatták a fesztiválozók a járvány kitörése előtt, előre megváltott jegyeket, bérleteket, ill. kifutottak a korábban kötött szerződések is. Az idei nyáron a VOLT Fesztivált ugyan nem rendezik meg, azonban a többi jelentős nagy nyári fesztivál töretlen erővel kerül megrendezésre. Csak hogy a legnagyobbakat említsük: Balaton Sound, EFOTT, Campus Fesztivál, Művészetek Völgye, MCC Feszt, STRAND Fesztivál, ill. Európa egyik legnagyobb fesztiválja, a Sziget. A fesztiválszezon elindulásával mi is körbejártuk, mennyibe kerül egy-egy napijegy, étel- és italfogyasztás az egyes helyszíneken, mivel fizethetünk ott, és egyáltalán a fesztiváloknak mekkora nemzetgazdasági hatása van.

Az alábbi térképen mutatjuk be, melyek a legnagyobb, több tíz- vagy akár százezer embert is megmozgató fesztiválok idehaza, míg az egyes fesztiválokra mutatva a napijegyek árai, azok változásai láthatóak 2022 és 2023 között, illetve a 2022-es becsült résztvevői létszámadatokat is feltüntettük. A napijegyek vonatkozásában fontos látni, hogy ahogy közeledik az adott fesztivál időpontja, úgy fogynak a jegyek és a megmaradtak egyre drágábban kelnek el. Így mind a tavalyi árakat, mind az ideieket iránymutatónak érdemes tekintetni. A napijegyek árának adatait 2023. június 19-én gyűjtöttük (mind 2022, mind 2023 vonatkozásában).

A következő infografikán áttekintjük a fesztiválok esetében mutatkozó inflációt mind a jegyek, mind az enni- és innivalók vonatkozásában. Milyen árakkal szembesültek az egyes fesztiválokon 2022-ben a résztvevők, és mi várható az idei szezonban? Hogyan hat a szektor és annak működése a magyar gazdaságra, foglalkoztatásra és az állami bevételekre? Nemzetközi szinten mennyire drága a Sziget Fesztivál? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ a következőkben.

A cikk forrásai itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt olvashatóak.

Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecogram/korkep-a-strandszezon-favorit-ennivaloirol/

Senior elemző | Megjelent írások

Erdélyi Dóra makroökonómiai elemző. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott közgazdasági elemző mesterszakon. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja. 2022. szeptembere óta az Oeconomus senior elemzője.

Iratkozzon fel hírlevelünkre