Categories
Oecogram

Jelentősen nőtt a bruttó és a nettó reálbér 2013-óta – OecoGram

❓ Az ábrán a magyar bruttó és nettó átlagbér (teljes munkaidőben foglalkoztatásban állók átlagos havi keresete), az átlagos fogyasztói kosárra számított inflációval korrigálva látható 1990-től. A két adatsor közötti rés az adóelvonások mértéke. Az adatsoron megfigyelhető az évszaki szezonalitás, télen magasabb az átlagbér, mint nyáron. Emögött az áll, hogy a turisztikai és építőipari szektorok csúcsidőszaka nyáron van, és ezen ágazatokra viszonylag alacsonyabb kereseti szint jellemző, így az év közepén lehúzzák az országos középértéket. Ez alapján nem meglepő, hogy a legmagasabb bruttó átlagbér tavaly decemberben volt, 449 400 forintos értékkel. Mivel a számtani átlag esetében a kiugró értékek és a hirtelen adattömeg-változások torz képet adhatnak, országok között az átlagbért csak éves szinten szokták összevetni. Jó példa erre, hogy a tavaly május-júniusi átlagbér növekedési üteme alapján arra a téves következtetésre lehetett volna jutni, hogy kiválóan pörög a gazdaság. Ebben az időszakban ezzel szemben csupán a jellemzően alacsonyabb képzettségű és keresetű emberek vesztették el állásukat a járvány következtében.

📈 Magyarországon a rendszerváltás óta eltelt időszak harmadában csökkent a bruttó reálbér, az elmúlt évtizedben egyedül 2012-ben, amikor a görög pénzügyi válság az egész Európai Unió gazdasági teljesítményét lelassította. A legnagyobb, 12,4%-os reálbér növekedés 2017-ben volt. 2013-2020 között a bruttó átlagbér 58%-os, a nettó pedig 55%-os növekedést mutatott, ami európai szinten is kiemelkedő javulás. Idén a január-júniusi időszakban a keresetek középértéke 428 200 forint volt, azonban az infláció is meghaladta a korábbi évek átlagát.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti: https://www.oeconomus.hu/oecogram/tartosan-novekszik-a-realber-magyarorszagon/

#atlagber #inflacio #realber #brutto #netto

Junior kutató | Megjelent írások

A Budapesti Corvinus Egyetem gazdaság- és pénzügy-matematikai elemző mesterképzés szak hallgatója.

Iratkozzon fel hírlevelünkre