Categories
Oecogram

Az európai lakosság egyre jobban kezdett félni a munkanélküliségtől

🛠️👨‍🏭Növekvő energiaárak, dráguló alapanyagok, a háború miatti geopolitikai bizonytalanság, gyengülő forintárfolyam, és még sorolhatnánk a vállalkozások előtt tornyosuló akadályokat. Ráadásul a lakosság kereslete is várhatóan visszaesik a vállalatok termékei és szolgáltatásai iránti a magas inflációval, ill. a gazdasági lassulással párhuzamosan. Ilyen gazdasági környezetben és jövőkép mellett joggal teheti fel azt a kérdést minden munkavállaló, hogy megmarad-e az állása.

🛑💼Szembetűnő az európai lakosság munkanélküliségtől való félelmének elmúlt időszaki növekedése. Az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) által készített kérdőíves felmérés eredményei azt mutatják, hogy az európai lakosság következő 1 évre vonatkozó munkanélküliségtől való félelme év eleje óta jelentősen emelkedett. Ehhez hasonlóan Magyarországon is február óta emelkedik a lakosság félelme, hogy sokan elveszítik állásukat, az október-novemberi felmérés eredményei pedig még nagyobb mértékű borús kilátásokról tanúskodtak idehaza.

📉A vállalkozások oldaláról nézve, az Európai Unió szintjén (és országok szintjén is) minden vizsgált szektorban visszaestek a foglalkoztatási várakozások 2022-ben a következő néhány hónapra vonatkozóan (1-3 hónapra előre mondtak véleményt a vállalatok az Európai Bizottság havi kérdőíves felmérésében). Hasonlóan Magyarországon is az utóbbi hónapokban estek a foglalkoztatási várakozások az egyes szektorokban, óvatosság érződik a szereplők körében (létszámstopok, bérstruktúrák feltérképezése, kölcsönzött munkaerő csökkentése stb.).

💾 Források itt és itt találhatóak.

📲Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/irasok/europai-korkep-a-foglalkoztatasrol-hol-viragzik-legjobban-a-munkaeropiac/

Senior elemző

Erdélyi Dóra makroökonómiai elemző. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott közgazdasági elemző mesterszakon. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja. 2022. szeptembere óta az Oeconomus senior elemzője.

Iratkozzon fel hírlevelünkre