Categories
OecoGlobus

Több mint 450 nyugati cég már döntött oroszországi tevékenységéről

🏭 A Szovjetunió felbomlásakor, illetve azt követően egyre több nyugati nagyvállalat lépett be az orosz piacra. A The New York Times összesítette a szimbolikus, nyugati márkák megjelenését az országban. Például a McDonald’s 1990-ben nyitotta meg első üzletét és 2022-ben már közel 850 helyszínen 62 ezer embert foglalkoztatott, míg a Coca Cola 1985-ben jelent meg, és 2022-ben tíz palackozó üzemmel és több mint hétezer alkalmazottal rendelkezett. Az orosz piacgazdaság szépen fejlődött az elmúlt évtizedek során. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) adatai alapján az orosz bruttó hazai össztermék (GDP) 2021-ben 1,7 ezer milliárd amerikai dollárt ért el. Összehasonlításul ez a gazdasági teljesítmény alig egytizede az Európai Unióénak, illetve a két Benelux állam, a belga és a holland GDP összegével egyezik meg.. Az orosz-ukrán háború kirobbantására adott szankciók hatására komoly gazdasági károkat szenvedhet el Oroszország, amely hosszú évekre, évtizedre is meghatározhatja a népesség gazdasági helyzetét. A legnagyobb hitelminősítők (Moody’s, Standard&Poor) becslése alapján 2022-ben az orosz gazdaság GDP-je akár 10-20 százalékkal is mérséklődhet, miközben 2021-ben kevesebb mint öt százalékos volt a bővülés.

🏢 Az amerikai Yale Egyetem 2022. március végi összesítése alapján az orosz-ukrán háború kirobbanása óta több mint 450 nemzetközi nagyvállalat jelentette be, hogy teljesen kivonja tevékenységét Oroszországból, vagy valamilyen mértékben csökkenti, visszafogja, vagy átmenetileg beszünteti azt. A cégek aktuális listája itt érhető el. Az új típusú koronavírusból történő kilábalás már eleve egyfajta globális hiánygazdasággal, illetve fokozódó inflációs nyomás alá helyezte a világot. Oroszországból kivonuló, vagy tevékenységüket ideiglenesen beszüntető cégeknek a lépései által, illetve az egyre komolyabb gazdasági szankciók életbe lépésével az ország akár gazdasági összeomlással, vagy hiperinflációval is szembenézhet. A The Centre for Economics and Business Research előrejelzése alapján 2023 elejére akár 30 százalékos is lehet a pénzromás mértéke. A teljes leállást, illetve kivonulást választó cégek száma eléri a 178-at, amely között szinte valamennyi iparágból megtalálhatóak a vállalatok, úgymint az Airbnb, Spotify, eBay, Electronic Arts, de a nagy nemzetközi tanácsadócégek (például a BCG, McKinsey vagy a Big4 cégek) is sorra jelentették be az állásfoglalásukat. További 192 cég döntött úgy, hogy átmenetileg szüneteltetik az orosz tevékenységüket olyanok, mint például az Adidas, Apple, Coca-Cola, Disney vagy a Ferrari. A cégek tevékenységeik teljes vagy részleges korlátozásával súlyosbíthatják a gazdasági kilátásokat.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/gaz-helyzet-az-orosz-ukran-haboru-az-eu-szamara/

💾 Az ábra forrása itt található.

#Kivonulas #Cegek #Kapitalizmus #Oroszorszag #Ukrajna #Haboru

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre