Categories
OecoGlobus

Svédország receptje a koronavírussal szemben: Nyáj immunitás

🌍 Svédország receptje a koronavírussal szemben: Nyáj immunitás – OecoGlobus
 
🔓Miközben a világ nyugati része tavasszal bezárta a kapuit, a svédek eltérően reagáltak a koronavírus első hullámára. Svédország összességében, csak tanácsot adott állampolgárainak a szociális távolságtartásról és a személyes higiéniáról.
 
🏫A svéd politika és a közegészségügy tradicionálisan külön utat követ, tehát a politika nem alkalmaz jogi eszközöket azzal a céllal, hogy befolyásolják az emberek viselkedését és így védjék az egészségüket. Svédországban nyitva tartották a bárokat, éttermeket és az iskolákat a 16 éven aluliak számára, annak ellenére, hogy más országok ellenkezőleg reagáltak a vírusra.
 
🏚️A svéd hatóságok ugyanakkor bevallották, hogy a stratégiájuk az idősotthonokkal kapcsolatosan nem vált be. Svédországban, a koronavírussal kapcsolatos halálesetek, majdnem fele idősotthonokban történt. A körülbelül 10 millió fős országban, több mint 5 800-an haltak meg eddig a koronavírus miatt.
 
🦠Még nagyon korai kijelenteni, hogy Svédország legyőzte a koronavírust. Jelenleg úgy tűnik, hogy kellőképen kontrolált a járvány. A fertőzöttségi ráta szerint 100 000 emberből 38-an kapták el a vírust Svédországban, míg az Egyesült Királyságban a hasonló mutató körülbelül 87 fő, Spanyolországban pedig 320 fő.
 
😷Az elmúlt héten viszont kiugró fertőzöttségi mutatók jelentkeztek. Anders Tegnell, a svéd járványügyi hatóság vezetője, elismerte, hogy a hatóságoknak helyi szinten szüksége lenne megszorításokra. Ajánlani kellene a maszkviselést az olyan közösségi helyen, mint például a boltok. A svéd kormány adatai szerint, a lakosság több mint 80%-a betartotta a javaslatukat: közösségi távolságtartást, kézfogás elkerülését, több kézmosást. A 60%-a az embereknek, csökkentette a házon kívüli tevékenységet és elkerülték a zsúfolt helyeket.
 
💉Szakértők szerint a nyáj immunitási stratégia veszélyes lehet. Az az elképzelés, hogy egy bizonyos százaléka a populációnak ellenállóvá válik a vírusra, így az nem tud úgy terjedni és kihal, vitatható. Tudósok szerint sok vírus legyőzhető olyan formán, hogy a populáció 60-70%-a immunissá válik, ezt viszont általánosságban oltóanyaggal érik el.
 
💸Svédországban, ha csak enyhe koronavírusos tünete van valakinek, akkor azt tanácsolják, hogy izolálja magát egy hétre. A foglalkozási ágtól függetlenül a munkavállalók ebben az időszakban megkapják a teljes munkabérüket a munkáltatójuktól.
 
🇭🇺 Magyarország a kezdetek óta megtesz mindent a koronavírussal kapcsolatos védekezés érdekében. Ezt bizonyítja azt is, hogy elkészültek a Magyarországon gyártott, világszínvonalú lélegeztetőgépek. A külügyminisztérium által megrendelt 1 000 darab, korhatár nélkül alkalmazható, alacsony energiafelhasználású, világszínvonalú lélegeztetőgépeket a hazai székhelyű Celitron Medical Technologies Kft. gyártotta le. A gépeket a Honvéd kórházban, Debreceni Egyetemi kórházban és a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen is tesztelték és a legjobb visszajelzések érkeztek.
 
👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.
 
📲Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:
https://www.facebook.com/1265353903615539/photos/a.1381017238715871/1691681390982786/
 
💾 A cikk linkje:
https://edition.cnn.com/2020/09/28/europe/sweden-uk-coronavirus-immunity-analysis-gbr-intl/index.html
#Svedorszag #Korona
Zsófia Németh
Külső junior kutató | Megjelent írások

Iratkozzon fel hírlevelünkre