Categories
OecoGlobus

Svájcot is elérte az infláció szorongató ereje

📈 A svájci jegybank közlése alapján 2022 júniusában közel három évtizede nem látott mértékűre emelkedett Svájcban az infláció, elérve a 3,4 százalékos értéket. Európai összehasonlításban a független kis államban az átlagos fogyasztói árak drágulása ugyanakkor meglehetősen alacsonynak mondható. Svájcban legutoljára 2008-ban mértek három százalékpont feletti értéket. A növekvő árak aggodalomra adnak okot, amire a svájci jegybank 15 év után először 2022 júniusában emelt kamatot először. Az emelés fél százalékpontos volt, -0,25%-os értékre, amellyel még így is negatív kamattartományban helyezkedik el. Várhatóan a svájci jegybank tovább fog szigorítani a következő hónapokban, tekintettel a fokozódó inflációra. Mindezt Thomas Jordan, a svájci jegybank igazgatóságának az elnöke is megerősítette.

🔭 2022-re a svájci jegybank már 2,8 százalékos éves inflációt vár, amely lényegesen magasabb a márciusi 2,1 százalékos prognózishoz képest. Ráadásul a következő két évben is magasabb drágulásra számíthatnak a svájciak. 2023-ban és 2024-ben rendre 1,9 és 1,6 százalékos inflációt vár a központi bank, miközben korábban 0,9 százalékos volt az előrejelzés mindkét évre. Az orosz-ukrán háború elhúzódó hatása tovább rontja Európa egészének gazdasági mutatószámait.

🇭🇺 Magyarországon is tovább fokozódik az inflációs nyomás, 2022 júniusában már megközelítette éves alapon a 12 százalékos értéket. A Magyar Nemzeti Bank a 2022 június végi 7,75 százalékos alapkamat szintről 200 bázisponttal 9,75 százalékra emelte július 13-án. A magyar jegybank határozott intézkedései elengedhetetlenek, hogy a hazai inflációs nyomást enyhítsék. Virág Barnabás, a magyar jegybank alelnöke 2022 július közepén megerősítette, hogy határozottan lép fel az MNB a drágulással szemben. Az MNB közel egy évvel ezelőtt az EU-s központi bankokat megelőzve, elsőként kezdte szigorítani a monetáris politikáját.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/kis-szigetorszag-nagy-problemakkal-sri-lanka/

💾 Az ábra forrása itt található

#Svajc #Inflacio #Arak #Gazdaság

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre