Categories
OecoGlobus

Moratórium nélkül milliókat fenyeget a kilakoltatás

🇺🇸 Az Amerikai Egyesült Államokban az új típusú koronavírus jelentős egészségügyi és gazdasági nehézségeket eredményezett. Több tízmillió amerikai veszítette el a munkáját a vírus megjelenését követő hónapokban, ezáltal a lakásbérlőket rendkívüli helyzetbe sodorta a járvány. Ráadásul december végén a hatályban lévő kilakoltatási moratórium lejár.

🏠 A Stout befektetési bank számításai szerint kb. 20 millió amerikai (8,4 millió háztartás) van közel egy esetleges kilakoltatáshoz, mivel jelentős mértékben csúsznak a bérleti díjakkal. The Aspen Institute ugyanezt a mutatót 30 és 40 millió közé teszi, amely az ország lakosságának 10 százalékát jelenti. Átlagosan közel hatezer dollár hátralékot halmoztak fel a késedelembe esett bérlők az országban. Jelenleg az amerikai társadalom számára nincsen előremutató intézkedés.

🇭🇺 A járvány helyzet közepette Magyarország volt az egyik első ország a világon, amelyik bevezette a hitel moratóriumot. Ráadásul a régióban a legkedvezőbb feltételek mellett tudják a magyar emberek és a vállalkozások is igénybe venni. Közel 1,6 millió magánszemély és közel 60 ezer vállalkozás vette igénybe ezt a konstrukciót, amelyet hazánkban jogszabályi erővel rendelkezik és ráadásul automatikus. Ennek értelmében csak azoknak volt ügyintézési dolguk, akik nem kérték a segítséget. 2020 decemberéig szólt a moratórium, amelyet fél évvel kitoltak azok számára, akiket a legsúlyosabban érint a járvány. A hosszabbítással érintettek közé tartoznak a munkanélküliek, nyugdíjasok, közfoglalkoztatottak, gyermeket nevelő szülők, illetve a nehéz körülmények közé kerülő vállalkozások.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/regios-hitelmoratorium-korkep/

💾 Az eredeti cikk itt olvasható.

#USA #Kilakoltatás #Moratorium #COVID19

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre