Categories
OecoGlobus

Kilenc védekezési hiba a koronavírussal kapcsolatban

📈A koronavírus által fertőzöttek száma sajnos napról napra növekszik. Az új napi esetszámok az Amerikai Egyesült Államok egyes államaiban akár a 4 500 főt is meghaladhatják. A világon mindenhol fellendülés mutatkozik, így Franciaországban, Spanyolországban, Indiában, az Egyesült Királyságban és Svájcban is. A Business Insider összegyűjtötte a 9 tipikus hibát, amelyet az emberek jellemzően elkövetnek a védekezés folyamán.

🏠 Első hiba. A koronavírus kiválóan tud olyan helyeken terjedni, ahol az emberek hosszabb időn keresztül levegőt vesznek, esznek, nevetnek vagy akár énekelnek. Az északi félgömbön barátok és családtagok elkezdtek összejárni, találkozgatni az otthonaikban, ahogy hűvösebbre fordult az időjárás. Egy ilyen nagyobb öt, akár tíz fős társaságban is elég egyetlen egy tünetmentes fertőzött személy jelenléte ahhoz, hogy a többiek is elkapják a COVID-19-et. Az összejövetelek során az emberekben alábbhagy a fokozott tudatosság és jellemzően kevésbé alaposan mosnak kezet vagy viselnek maszkot a barátaik vagy családtagjaik mellett.

Második hiba. Mike Ryan, a WHO egészségügyi vészhelyzetekért felelős ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott, hogyha egy „arany kívánsága” lehetne akkor legszívesebben azt kérné, hogy mindenki, aki elkaphatta az új fajta koronavírust, tartsa be a két hét karantént. Ezzel jelentősen támogatni tudná a vírus terjedésének megakadályozását.

🦠 Harmadik hiba. Annak ellenére, hogy valaki otthon marad, elkaphatja a vírust attól, akivel együtt él, de kimozdul otthonról. A CDC tanulmánya alapján, az emberek 53 százaléka, akik fertőzött személlyel élnek együtt, egy héten belül érezték, hogy ők is elkapták a COVID-19-et.

🧪 Negyedik hiba. Abban az esetben, ha felmerül a fertőzöttség gyanúja, az azonnal elvégeztetett teszt valószínű negatív eredményt mutat. Ennek oka, hogy a szervezetnek az antitest előállítására idő kell, javasolt az öt-hét nap várakozás a teszt elvégzéséhez és az esetleges fertőzés kimutatásához.

🚫 Ötödik hiba. Attól még hogy valami nem tiltott a világjárvány alatt, az nem jelenti azt, hogy kicsi az esély a megfertőződésre. A Stanford egyetem közgazdászainak tanulmánya alapján az idei amerikai választási kampánykörutak a járvány alatt akár 700 ember halálát is okozhatták.

😷 Hatodik hiba. Ahelyett, hogy egyéni, egymástól független védekezésként tekintünk a megelőző intézkedésekre (maszk hordásra, a távolságtartásra és a szabadban tartózkodásra), egy egészként kellene rá tekinteni, amelyeket együttesen kell alkalmazni minden esetben. A lényeg, hogy mindegyik óvintézkedés kritikus jelentőséggel bír már önmagában is, de ha nem alkalmazzuk mindet egyidőben úgy nem lesz megfelelő hatékonyságú a védekezés.

🔐 Hetedik hiba. Az újfajta koronavírus legyőzése érdekében önmagában nem elegendő, hogy az országok bezárkóznak. A nemzeteknek is komolyan kell venni mind a vírust, mind pedig az ellene való védekezést. Dél-Koreában például nem zárták le a határokat, viszont a maszk viselést már a korai fázisban javasolták és elkerülték a nagyobb összejöveteleket.

👨‍👩‍👧‍👦 Nyolcadik hiba. Tévedés abból kiindulni, hogy a barátok, családtagok ugyanolyan körültekintően járnak el, mint mi magunk. Egy nemrégiben készített pszichológiai tanulmány szerint az emberek nem őszinték a vírussal szemben tett elővigyázatosságukkal kapcsolatban. A kutatáshoz 400 felnőtt embert kérdeztek meg és végül megállapították, hogy négy válaszadóból egy nem volt teljes mértékben őszinte a szociális távolságtartással kapcsolatban.

🔍 Kilencedik hiba. Nem lehet figyelmen kívül hagyni az esetszámok alakulását. Amennyiben a napi fertőzöttek száma már jelentős, úgy vélelmezhető, hogy a kis közösségekben is már jelen van egy vírushordozó. Ugyanakkor előfordulhat, hogy az adott vírushordozó személy éppenséggel nem produkál tüneteket, így rejtve marad mindenki előtt, hogy ő már elkapta a COVID-19-et.

🇭🇺 Magyarországon az Operatív Törzsön keresztül folyamatosan tájékoztatják a magyar társadalmat a megfelelő védekezéshez szükséges új intézkedésekről, bevált gyakorlatokról és az éppen aktuális adatokról. Orbán Viktor miniszterelnök, november 9-én újabb korlátozásokat jelentett be. Este nyolc és hajnal öt között kijárási tilalom van érvénybe, amely alól felmentést csak a munkába menők és jövők kapnak, valamint rendkívüli esetre hivatkozók. A tavasszal megismert online oktatás is vissza lett hozva, de egyelőre csak a középiskoláknál és egyetemeknél. A biztonság fokozása érdekében a sportesemények zárt kapuk mögött történnek megrendezésre, a családi rendezvényeken maximum 10 fő vehet részt, valamint az éttermeknek házhozszállításra kell átállniuk.

👍Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

💾 Az eredeti cikk itt olvasható: https://www.businessinsider.com/covid-19-most-common-mistakes-people-make-to-prevent-infection-2020-11?fbclid=IwAR0bNKMqdutk0bOJKC1T_9KYK_wAVmqj6TPBXCJ60J3Gj1vvoeJTSJ8O7_M

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti: http://www.oeconomus.hu/irasok/a-nagy-lezaras-gazdasagi-hatasa-a-ket-legerintettebb-szektorokban/

#koronavirus #COVID-19 #vedekezes

Zsófia Németh
Külső junior kutató | Megjelent írások

Iratkozzon fel hírlevelünkre