Categories
OecoGlobus

Javulóban az európai gáztározók töltöttségi szintje

📈 2022 tavaszán az egész Európai Unió megtapasztalta, hogy földgáz-tároló kapacitása rekord alacsony szintre, 25 százalék környékére mérséklődött. A tárolók teljes feltöltés mellett egyébként egy átlagos téli fűtési szezon 25-30 százalékát tudják biztosítani a tagállamoknak. A Gas Infrastructure Europe (GIE) adatai alapján 2022 júliusának elején az EU tározók átlagos töltöttségi szintje már több mint duplájára emelkedett, megközelítette a 60 százalékos értéket. Öt ország (Németország, Olaszország, Franciaország, Hollandia és Ausztria) területén található a rendelkezésre álló kapacitás kétharmada. Ezzel szemben Írország, Luxemburg, Szlovénia, Görögország, Ciprus, Litvánia, Észtország és Finnország nem rendelkezik földgáz tárolásra alkalmas tárolóval.

🛡️ A RePowerEU keretében a tagállamok elfogadták, hogy idén, 2022 októberéig az európai tározók töltöttségi szintjét 80, míg jövőre átlagosan 90 százalékos szintre töltik fel a fűtési szezon kezdete előtt. Korábban az EU átlagosan földgázszükségletének 40 százalékát orosz forrásból biztosította. Az orosz-ukrán háború következtében, ugyanakkor célul tűzték ki a tagállamok, hogy 2027-ig függetlenítik energiaszükségletüket Oroszországtól.

🇭🇺 Magyarország 6,4 milliárd köbméter (azaz közel 68 terrawattóra) földgáztároló kapacitással rendelkezik. 2022 márciusában és áprilisában az elmúlt tíz évben mért legalacsonyabb töltöttségi szint alá került a mutató, egészen 19 százalékra. Összehasonlításul ebben az időszakban az elmúlt évtized átlaga 32 százalék volt. A magyar éves gázfogyasztás közel 60 százalékát tudja biztosítani a tárolórendszer, amennyiben teljes mértékben fel van töltve. A GIE adatai alapján 2022 július elején a magyar tározók több mint 40 százalékon álltak, amely több mint duplája a március végi értéknek. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2022 májusi jelentése alapján Magyarországnak idén májusban közel felével sikerült több földgázt betárolnia, mint egy évvel korábban. A hivatal a háború kirobbanása óta többször hangsúlyozta, hogy hazánk földgáz ellátása zavartalanul biztosított.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/a-tengerszintemelkedes-gazdasagi-hatasa/

https://www.oeconomus.hu/oecogram/emelkedik-az-adatforgalom-es-a-monitor-elott-toltott-ido-oecogram/

💾 Az ábra forrása itt található.

#Foldgaz #Tarozok #Europa #Magyarorszag #Oroszukranhaboru

Külső senior elemző

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre