Categories
OecoGlobus

COVID-19 a pestisről tanultak alapján

📜A kanadai McMaster Egyetem kutatói az elmúlt 300 év, több ezer, pestissel kapcsolatos dokumentumát vizsgálták meg. Az iratok között megtalálható volt végrendelet, plébániai nyilvántartás és a londoni halottak listája. Céljuk volt, hogy kiderítsék a pestis terjedésének ütemét a lakosságnál. Megállapították, hogy a 17. században másfél hetente duplázódott a fertőzöttek száma míg a 14. században csak hat hetente.

🧬 Hendrik Poinar, evolúciós genetikus szerint a nagyobb esetszám mögött nem a vírus fertőzőképessége húzódott meg. Amíg a pestis terjedése felgyorsult, addig genetikai elemzések alapján kevésbé fertőzővé vált.

🌡️Kutatások alapján megállapítható, hogy az életkörülmények, a hidegebb hőmérséklet és a népsűrűség miatt gyorsabban tudott a kór által fertőzöttek száma nőni Londonban. A bubópestis, vizsgálatok szerint elsődlegesen a fertőzött bolhák harapása által terjedt rohamosan, nem pedig emberek közötti kapcsolatok révén.

🧑‍🤝‍🧑A közösség jellemzői és az egyének viselkedése befolyásolhatják a járvány mintázatát. Ezek alapján megtervezhető, hogy a mostani és a jövőbeni járványok, hogy fognak hatni az emberiségre.

🦠A pestis és a koronavírusok soha nem fognak eltűnni az emberiség életéből. Míg az ember túlságosan beavatkozik a természetbe addig várható, hogy lesznek még világjárványok. A szerencse az, hogy a kutatók folyamatosan dolgoznak azon, hogy legyenek védőoltások, akár a COVID-19-re vagy influenzára.

🇭🇺. A Nextense kifejlesztette a VírusRadar nevezetű applikációt, melyet a Magyar Államnak adományozott. Célja a COVID-19 elleni küzdelem segítése. A radar alapján, vizsgálható a fertőzöttekkel való kapcsolat a mobileszközök távolsága szerint, Bluetooth segítségével. Ugyanakkor segíti a kontaktkutatást a járványügyi szakemberek számára.

👍Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

💾 Az eredeti cikk itt olvasható: https://edition.cnn.com/2020/10/19/europe/london-plague-intl-scli-scn-gbr/index.html

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti: http://www.oeconomus.hu/irasok/a-valsagkezeles-a-felkeszulessel-kezdodik-i/


#pestis #koronavirus #pandemia #covid-19

Zsófia Németh
Külső junior kutató | Megjelent írások

Iratkozzon fel hírlevelünkre