Categories
OecoGlobus

A világban egyre nagyobb népszerűséggel terjed egy vásárlást könnyítő pénzügyi szolgáltatás

🛒 A “Vásárolj most, fizess később! – Buy Now, Pay Later (BNPL)” egyre meghatározóbb jelentőségű, digitális pénzügyi innovációvá válik világszerte. Bár a szolgáltatás önmagában régóta elérhető, a digitalizálódó pénzügyi szolgáltatásokkal egyre szélesebb körben terjed el az országokban, amelyet az új típusú koronavírus járvány csak még inkább felerősített. Ez a fajta pénzügyi szolgáltatás elsősorban az e-kereskedelem területén jöhet jól, ahol alkalmazásával a lakosság számára egyszerűbb az online vásárlás, illetve nagyobb értékben is tudnak költekezni. A termék lényege, hogy alapvetően nem minősül hitelfelvételnek, hanem részletfizetésnek, ezáltal pedig nincs hatással a vásárló hitelminősítésére. Ugyanakkor pénzügyi kockázatokat tekintve, ez egy rejtett kockázat lehet, hiszen túlköltekezésbe is bonyolódhatnak a vásárlók.

💳 2020 nyarán az Amerikai Egyesült Államokban több mint 1800 vásárló megkérdezésével felmérték a BNPL szolgáltatás igénybevételének legfontosabb okait. Az emberek számára a legnagyobb előnyt a hitelkártya kamatok elkerülése jelenti, a megkérdezettek közel 40 százaléka tartotta fontosnak. Mindösszesen a megkérdezettek 14,4 százaléka állította, hogy azért használja a BNPL-t, mivel hitelkártya szolgáltatáshoz szükséges minősítésen nem felel meg. Az amerikaiak 37,7 százaléka vette már igénybe ezen pénzügyi szolgáltatást, amelyre jellemző, hogy inkább a fiatalabb generáció tagjai használják. Leginkább a 34 és 44 év közöttiek körében népszerű, ahol a megkérdezettek több mint fele vette már igénybe a BNPL-t. Ugyanakkor míg a 18 és 24 év közöttiek több mint 37 százaléka, addig az 54 év felettiek alig 20,6 százaléka használta már ezen fizetési szolgáltatást.

💸 A szolgáltatás népszerűségét és felkapottságát jól szemlélteti, hogy a szektorban egyre intenzívebbé válnak az üzleti felvásárlások is. A PayPal a világ egyik legnagyobb pénzforgalmi szolgáltatója 2021. szeptember elején jelentette be, hogy a japán Paidy BNPL-szolgáltatót tervezi felvásárolni 2,7 milliárd dolláros áron. Alig egy hónappal korábban, 2021. augusztus elején a Square jelentette be, hogy az ausztrál piacvezetőt az Afterpay-t 29 milliárd dolláros értéken megveszi. A téma aktualitását az is alátámasztja, hogy a technológiai cégek is (például Apple vagy Microsoft) elindítjáka hasonló szolgáltatásukat.

🇭🇺 Magyarországon egyelőre nem jelentek meg tömegével a BNPL-szolgáltatók, amely elsősorban a szigorúbb törvényi szabályozással is összhangban áll. A hazai szabályozás olyan mértékben szigorúbb, szemben sok nyugat-európai országgal, hogy a BNPL-t inkább pénzkölcsönnek minősíti, ezáltal hitelterméknek és nem részletfizetésnek minősöl. Mindezen szabályozás jobban védi a fogyasztókat a túlzott eladósodástól. Ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank közleményben erősítette meg, hogy aktívan figyeli a piaci folyamatokat a BNPL szolgáltatással kapcsolatban, és amennyiben szükségessé válik hivatalos álláspont megfogalmazására is sort kerítenek.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecogram/jelentosen-nott-a-brutto-es-a-netto-realber-2013-ota-oecogram/

💾 Az ábra forrása itt található.

#Fizetes #Vasarlas #Innovacio #Digitalispenzugyek

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre