Categories
OecoGlobus

A koronavírus-járvány csúcsán is milliók utaznak majd az ünnepek során

🦃 Az Amerikai Egyesült Államokban az év végi ünnepek tradicionálisan is megmozgatják az amúgy is igencsak mobilis társadalmat. A november végi Hálaadás egy rendkívül fontos alkalom az amerikaiak számára, ráadásul hosszú múltra visszatekintő családi hagyományokkal is összekapcsolódik. Az emberek többsége általában nem egyedül tölti az ilyen eseményeket, hanem családjával, illetve barátok társaságában. Függetlenül az idei járvány helyzetétől, bár valamivel kisebb lélekszámban, de az emberek többsége idén is útra kel, legyen szó közúti vagy légi közlekedésről.

🚗 Az Amerikai Autószövetség (American Automobile Association) egy 2020. októberi becslése alapján az ünnepi időszakban legalább tíz százalékos csökkenést okoz idén a gépjármű forgalomban az új típusú koronavírus. Ez a visszaesés a 2008-as gazdasági világválság óta mért legnagyobb éves csökkenést jelentheti. Ugyanakkor a hanyatlás hatására is közel 50 millió ember kelhet útra csak a közutakat használva. Az amerikai társadalom a járvány fokozódásának hatására még inkább az autót preferálja, a megfelelő távolságtartás érdekében.

✈️ A légiforgalmat az új-típusú koronavírus már tavasszal erősen visszavetette. A légiutasok száma a Hálaadás előtti napokban (2020. november 20 és 24 között) kevesebb mint ötmillió volt. Az idei forgalom így várhatóan közel 60 százalékkal alulmarad majd a 2019-es adatokhoz viszonyítva, amikor is a Hálaadás megelőző egy hétben 11,8 millió fős utasforgalmat mértek a reptereken. Ugyanakkor a pandémia korábbi időszakához képest mégis rekordszámú utasforgalom várható az ünnepek közeledtével.

🚌 Az egyéb közlekedési formák, mint az autóbusz, vonat, illetve hajók összesen 76 százalékos csökkenésre számíthatnak az idei ünnepi szezonban. A Megabus, egy hosszú távú buszjáratokat üzemeltető országos vállalat a legzsúfoltabb útvonalukon, New York és Washington D.C. között, a 2019-es azonos egyhetes időszakban indított 41 körjárat helyett idén alig 14 járatot terveztek. Ráadásul a kötelező távolságtartás betartása miatt a tervezett buszok esetében is csupán fele olyan kapacitással tudnak üzemelni.

📝Az Ohioi Állami Egyetem 2020 novemberében egy 2 000 fős online felmérés keretében megállapította, hogy az amerikaiak 62 százaléka olyan eseményen tervez részt venni, amelyen tíz vagy annál kevesebb személy fog tartózkodni. Ez természetesen azt is jelenti egyúttal, hogy közel 40 százaléka az embereknek ennél nagyobb összejövetelt tervezett az idei ünnepekre. Az elővigyázatosság a járvány adta körülményeket tekintve kiemelten fontos. A megkérdezettek 67 százaléka előre megkéri a résztvevőket a megfelelő maszk használatára. Bár a maszk az egyik legfontosabb védekezési eszköz a járvány ellen, az egészségügyi szakértők szerint aggodalomra ad okot, hogy a közösségi találkozókon az emberek mennyire fegyelmezetten tartják be az ilyen előírásokat. A novemberben megválasztott elnök, Joe Biden, is fegyelmezettségre és az utazások visszaszorítására kéri az amerikai állampolgárokat országszerte.

📈 Eközben május óta az ország a legsúlyosabb járvány-hullámát éli át. A napi halálozások átlagos száma az ünnepet megelőző napokban megközelítette az 1 600 főt, de érkezett adat közel 2 300-as számról is. Összességében az Amerikai Egyesült Államokban a COVID-19-nek már több mint negyedmillió halálos áldozata van. A második hullám hevességét jól mutatja, hogy novemberben több mint 3,5 millió újonnan regisztrált fertőzöttről szereztek tudomást az amerikai hatóságok. Ezzel már közel 13 millió beazonosított koronavírus esetszám van az országban, amely messze a legmagasabb érték világszerte. Jelenleg a kórházban tartózkodó betegek száma elérte a 90 ezer fős létszámot.

🇭🇺 Magyarországon hagyományosan a karácsonyi ünnepek kiemelten fontosak az emberek számára, mivel az év ezen időszakában a tágabb család is összegyűl. A jelenlegi veszélyhelyzet ugyanakkor jelentősen átformálhatja az idei ünneplést. Sok helyen a karácsonyi vásárok nem kerülnek megtartásra. 2020 november eleji bevezetésük óta a jelenlegi járványügyi szabályok szerint a családi rendezvényeken is csak maximum tíz fő vehet részt. Továbbá este nyolc és reggel öt óra között kijárási korlátozás van érvényben. A korábban bevezetett maszkviselésre és távolságtartásra vonatkozó szabályok nem változtak, ugyanakkor a nagyobb településeken az egyes köztereken is kötelező viselni a maszkot. Mindenekelőtt az idei ünnepeknek is a legfontosabb szempontja a biztonság megtartása lesz. 2020. december 7-én a magyar kormányfő, Orbán Viktor bejelentette, hogy a szigorú korlátozó intézkedések nem december közepéig, hanem egy hónappal tovább, 2021. január 11-ig érvényben maradnak. A Szentestével kapcsolatos esetleges változtatásokról előreláthatólag, 2020. december 21-én fog döntés születni.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/kilenc-vedekezesi-hiba-a-koronavirussal-kapcsolatban/

💾 Az eredeti cikk itt olvasható.

#USA #COVID19 #Halaadas #Unnepek #Utazas

Zsófia Németh
Külső junior kutató | Megjelent írások

Iratkozzon fel hírlevelünkre