Categories
OecoGlobus

2020 a digitalizáció és a COVID-19 éve volt

🖥️A pandémia hatására az emberek szerte a világban a digitális csatornák felé mozdultak el. A digitális átállást olyan mértékben gyorsította az új típusú koronavírus megjelenése, hogy alig pár hét leforgása alatt egy évtizedes fejlődés következett be a világon. A vírus következtében sok munkavállaló otthonról kezdett el dolgozni, és a munkahelyi kapcsolattartás érdekében 20-szor többen kezdtek el videó konferenciát használni. Az online vásárlás miatti házhozszállítás 8 hét leforgása alatt 10 évnyi növekedést produkált. A járvány során kialakult helyzet az online világ felé tolta el a különböző szolgáltatásokat, így a szórakoztatóipar is az online videomegosztásra költözött, az edzőtermeket a különböző fitness-alkalmazások váltották fel, míg a vendéglátóipar a házhozszállítás felé mozdult el a túlélés érdekében.

📈 McKinsey nemzetközi tanácsadó cég felmérése alapján a vállalatok átlagosan 20 – 25-ször gyorsabban alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez, mint azt korábban feltételezték volna. A megváltozott körülményekhez való gyors és sikeres alkalmazkodás sok esetben elengedhetetlen volt a cégek túlélése érdekében. A távmunkára való átállás esetében pedig közel 40-szer gyorsabb volt a cégek átállása, és átlagosan 11 nap alatt sikerült bevezetni egy működőképes megoldást. Globálisan a digitálisan nyújtott vagy elérhető termékek és szolgáltatások aránya összességében 7 évnyi fejlődésen ment keresztül alig pár hónap alatt. A fejlődés Ázsiában volt a legkiemelkedőbb, ahol több mint 10 évet sikerült ilyen téren előrébb jutnia a vállalatoknak.

🇭🇺 Magyarországon is érezhető volt idén a digitalizáció felgyorsulása. Hazánkban az egyik legnagyobb fejlődést a digitalizáció terén a bankszektor érte el. A Deloitte Digital 2020 májusában elvégzett 1 000 fős reprezentatív felméréséből kiderült, hogy a magyar pénzintézetek 1,5 éves előrelépést tettek meg alig pár hónap alatt. Mindez annak köszönhető, hogy az online csatornák egyre megbízhatóbbak, elérhetőek és kényelmesebbek az ügyféligények kiszolgálásához. Hosszú távon kormányzati intézkedés is támogatja az itthoni digitalizációt. A Digitális Jólét Program már 2015-ös elindulása óta támogatja az ország modernizációját, amelynek egyik intézkedésének köszönhetően idén a kiemelkedő digitális hitelintézet védjegyét elsőként a Budapest Bank Zrt. nyerte el.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecoglobus/milyen-hatasai-vannak-a-jarvanyoknak-a-gazdasagra-es-a-kozgazdasagi-gondolkodasra/

💾 Az eredeti cikk itt olvasható.

#Digitalizáció #Fejlodes #Korona #COVID19

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre