Categories
OecoGlobus Oecogram

🌎 Mit kell tudni az energiaválság által fenyegetett szlovákiai energetikai szektorról? – OecoGlobus

🇸🇰 Eduard Heger szlovák miniszterelnök 2022. szeptember 27-én kijelentette, hogy az emelkedő villamosenergia-árak miatt országát gazdasági „összeomlás” veszélye fenyegeti. Az idei évben, az orosz-ukrán háború és az európai uniós szankciók következtében az energiahordozók ára jelentősen emelkedtett, ami Szlovákia gazdaságát nehéz helyzetbe hozta. Az infláció 10% felett alakulhat, míg a gazdasági növekedés 1,9% lehet az Európai Bizottság 2022. júliusi előrejelzése alapján. A szlovák kormányfő szerint, amennyiben az országa nem kap több milliárd eurós támogatást az Európai Uniótól, akkor sor kerülhet az ország áramellátását biztosító vállalatok államosítására.

❔ Milyen energiavállalatok kezében van Szlovákia áramellátása?

🍰 Annak ellenére, hogy a szlovákiai energiatermelés 95%-a belföldi előállítású, az ország villamosenergia-rendszerének túlnyomó része, nagyjából 70%-a külföldi tulajdonban van. Az állam közvetlenül a villamosenergia-termelés legfeljebb 10%-át irányítja, ami mellett már jelenleg is vannak érdekeltségei, állami vállalatokon keresztül.

🥇 2021-es adatok alapján a szlovák áramtermelés 66%-t a Szlovák Villamosművek (Slovenské elektrárne, a.s.) biztosította. A fő villamosenergia-termelő részvényeinek 66%-át egy cseh tulajdonú holding birtokolja, amely Európa több országában is rendelkezik érdekeltségekkel. (A cseh vállalat nemrégiben vált a szlovák energiapiac meghatározó szereplőjévé, miután egy olasz befektető részvényeit vásárolta fel több lépésben.) A Szlovák Villamosművek fennmaradó hányada, 34%-a a szlovák kormány tulajdonában van. A vállalat atomerőműveket, vízerőműveket és fosszilis tüzelésű erőműveket egyaránt üzemeltet. A mohi (szlovákul: Mochovce), és az apátszentmihályi (szlovákul: Bohunice) atomerőmű a szlovák energiatermelés 52%-t adja. Emellett Szlovákia energiatermelésének 15%-t kitevő vízierőművekből is jelentős hányaddal, 34 erőművel rendelkezik a Villamosművek. Ezenfelül a cég két hőerőművet is üzemeltet, Nyitranovákon és Vajánban.

🥈 Szlovákia második legnagyobb villamosenergia-termelője és a nemzeti energiarendszer fontos eleme a Vodohospodárska výstavba, š.p., amely évente a Szlovák Köztársaság villamosenergia-szükségletének 9%-át (2019-es adatok alapján) termeli. Ez egy olyan állami tulajdonú vállalat, amely a bősi vízierőmű mellett Pozsony és Zsolna környékén is vízi úton termel energiát.

🥉 A harmadik legnagyobb piaci szereplő, a francia székhelyű Veolia Environment, egy 35 országban tevékenykedő vállalat, amely Szlovákiában hagyományos és megújuló energiatermesben is tevékenykedik.

🍰 A negyedik legnagyobb piaci szereplő, 2%-os piaci részesedéssel rendelkező, fosszilis energiahordozókon alapuló, amerikai tulajdonú kassai erőmű. A további szereplők az energiatermelés elenyésző hányadát teszik ki, amelyek elsősorban alternatív termelési formákat alkalmaznak, mint a biomassza vagy a nap- és szélerőművek.

🇭🇺 Szlovákia számára az energiabiztonság, és a hazai tulajdon növelése szempontjából példaként szolgálhat a magyar modell, ahol a kormányzat 50%-os hazai tulajdonrész elérését tűzte ki célul, amely 2016-ra meg is valósult. A hazai tulajdoni hányad növekedése 2016 után sem állt meg. A hatályos Nemzeti Energiastratégia 2030 célkitűzéseinek megfelelően a 2010. évi szintről gyakorlatilag a duplájára, több mint 70%-ra növekedett a nemzeti energetikai tulajdon aránya, amelynek a versenyképesség növelésében, a nemzeti klíma- és energiapolitikai célok megvalósításában kulcsszerepe van. Az állami tulajdonú cégek az ellátási lánc minden szegmensében jelen vannak. Ennek köszönhetően a lakossági áram ára a legalacsonyabbak között van Európában. 2022. szeptember közepén a magyar kormány azt is bejelentette, hogy az energiaintenzív termelőtevékenységet végző kkv-k is támogatásban részesülhetnek.

💾 Az eredeti cikk itt, itt, itt és itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/irasok/terkepen-europa-gazbeszerzesi-forrasai-ii-a-diverzifikacio-lehetosegei/

https://www.oeconomus.hu/oecofocus/a-rezsiarak-fixalasa-az-elmult-evek-egyik-legjelentosebb-gazdasagpolitikai-vivmanya-de-ennek-ara-van/

 

Senior kutató

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon, majd a Pécsi Tudományegyetemen szerzett doktori fokozatot geopolitika szakirányon. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az MKB-nál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre