Categories
OecoGlobus

ūüĆć Behozhat√≥-e az USA versenyelŇĎnye az eur√≥pai z√∂ld ipar r√©sz√©rŇĎl?

ūüĒčA Joe Biden, amerikai eln√∂k √°ltal √∂ssze√°ll√≠tott kl√≠mav√©delmi csomagot a szen√°tus m√©g 2022 augusztus√°ban fogadta el. Az infl√°ci√≥cs√∂kkentŇĎ t√∂rv√©nynek is nevezett, 369 milli√°rd doll√°ros javaslatgyŇĪjtem√©ny j√≥v√°hagy√°s√°t csaknem m√°sf√©l √©vnyi politikai konfront√°ci√≥ elŇĎzte meg a republik√°nusok √©s a demokrat√°k k√∂z√∂tt. Az eml√≠tett keret√∂sszeg olyan, az Egyes√ľlt √Āllamok piacaira bel√©pni k√≠v√°n√≥ c√©gek √©s v√°llalkoz√°sok r√©sz√©re ny√ļjt t√°mogat√°st, amelyek alacsony sz√©n-dioxid kibocs√°t√°s√ļ term√©kek (p√©ld√°ul elektromos j√°rmŇĪvek) alkatr√©szeinek elŇĎ√°ll√≠t√°s√°ban √©rdekeltek. Az Eur√≥pai Uni√≥ legfŇĎbb d√∂nt√©shoz√≥inak k√∂reiben a tervezet nagy felh√°borod√°st v√°ltott ki. √ögy v√©lik, az USA tisztess√©gtelen eszk√∂z√∂kkel cs√°b√≠tja a tengerent√ļlra a komoly √ľzleti √©s gazdas√°gi potenci√°llal rendelkezŇĎ v√°llalkoz√°sokat. Mai bejegyz√©s√ľnkben azokat az eur√≥pai v√°laszl√©p√©seket tekintj√ľk √°t, amelyek n√©mik√©ppen ellens√ļlyozni pr√≥b√°lj√°k az Egyes√ľlt √Āllamok versenyelŇĎny√©t.

ūüá©ūüá™Az Eur√≥pai Uni√≥n bel√ľl alapvetŇĎen kettŇĎ k√ľl√∂nb√∂zŇĎ √°ll√°spont l√°tszik kibontakozni a t√©m√°t illetŇĎen. N√©metorsz√°g sz√∂vets√©gi kancell√°rja, Olaf Scholz, valamint gazdas√°gi √©s √©ghajlatv√©delmi minisztere, Robert Habeck √ļgy v√©lik, sz√ľks√©gtelen l√©trehozni egy teljesen √ļj, uni√≥s szintŇĪ szab√°lyoz√°si programot. A n√©metek √°llaspontja szerint a m√°r l√©tezŇĎ kl√≠mav√©delmi projektek m√©g t√∂bb milli√°rd eur√≥nyi kihaszn√°latlan forr√°ssal b√≠rnak. Ezzel √∂sszef√ľgg√©sben kijelentett√©k: elleneznek minden, az Eur√≥pai Uni√≥ szabadkereskedelmi szellemis√©g√©vel ellent√©tes protekcionista int√©zked√©st. √Čppen ez a felfog√°s mutat r√° az Egyes√ľlt √Āllamok kl√≠mav√©delmi csomagj√°nak legfŇĎbb h√°tul√ľtŇĎj√©re: t√∂bb szak√©rtŇĎ v√©lem√©nye szerint tisztess√©gtelen elŇĎny√∂kh√∂z juttatja az amerikai ‚Äď√©s az USA ter√ľlet√©n letelepedŇĎ‚Äď gy√°rt√≥kat az eur√≥paiakkal szemben. A n√©met korm√°ny √©ppen ez√©rt egy 10 milli√°rd eur√≥t is meghalad√≥ t√°mogat√°si √∂sszeggel k√≠v√°nja √∂szt√∂n√∂zni v√°llalatait a meg√ļjul√≥ technol√≥gi√°kba val√≥ beruh√°z√°sokra. Azonban l√°tnunk kell, hogy az egyes eur√≥pai orsz√°gok k√∂lts√©gvet√©si kapacit√°sai elt√©rŇĎek, √≠gy a hazai v√°llalatok kl√≠masemlegess√©gi t√∂rekv√©seinek t√°mogat√°sa sem val√≥sulhat meg megegyezŇĎ m√©rt√©kben, nem minden korm√°ny k√©pes ekkora t√°mogat√°si √∂sszegek foly√≥s√≠t√°s√°ra.

ūüí®Mint m√°r eml√≠tett√ľk, N√©metorsz√°g nem t√°mogatja egy teljesen √ļjszerŇĪ, uni√≥s kl√≠mav√©delmi program l√©trehoz√°s√°t, de a m√°r megl√©vŇĎ tag√°llami szab√°lyoz√°sok √∂sszehangol√°s√°t kiemelten fontosnak tartja. A n√©met ‚Äěkl√≠ma-klub‚ÄĚ √∂tlete elsŇĎ √≠zben a 2020-as √©vben mer√ľlt fel, az elgondol√°s az ekkor m√©g p√©nz√ľgyminiszteri poz√≠ci√≥ban tev√©kenykedŇĎ Olaf Scholz nev√©hez k√∂thetŇĎ. A politikus szerint ez a platform lehetŇĎs√©get biztos√≠tana ‚Äěambici√≥zus, mer√©sz √©s egy√ľttmŇĪk√∂dŇĎ‚ÄĚ √°llamok sz√°m√°ra, hogy kl√≠maprogramjaikat √∂sszeegyeztess√©k, illetve √∂sszehangolj√°k. Az √∂tlet centrum√°ban az Uni√≥ ‚ÄěIr√°ny az 55%‚ÄĚ c√©lkitŇĪz√©se √°ll, amely az 1990-es szinthez viszony√≠tva 55%-kal k√≠v√°nja lecs√∂kkenteni az √ľvegh√°zhat√°s√ļ g√°zok kibocs√°t√°s√°t az EU-n bel√ľl 2030-ig. A kl√≠ma-klub tervezet√©nek sz√∂veg√©t 2022. december 12-√©n fogadt√°k el a G7 orsz√°gok tal√°lkoz√≥j√°n. A dokumentum a szervezŇĎd√©sre korm√°nyk√∂zi vitaf√≥rumk√©nt hivatkozik, amely ‚Äďkl√≠mabar√°t √°rucikkek elŇĎ√°ll√≠t√°s√°n √©s forgalmaz√°s√°n kereszt√ľl‚Äď akt√≠van hozz√°j√°rul a glob√°lis felmeleged√©ssel szembeni vil√°gszintŇĪ fell√©p√©shez. A tagok k√∂re teh√°t nem csup√°n eur√≥pai √°llamokra korl√°toz√≥dna. Pillanatnyilag √ļgy fest, a klub gyakorlati tev√©kenys√©ge a COP28 konferenci√°n kezdŇĎdhet meg, 2023 december√©ben. Azonban az elgondol√°st sz√°mos kritika √©rte. Domien Vangenechten, az E3G kl√≠ma√ľgyi think tank szak√©rtŇĎje szerint a n√©met modell sz√°mos probl√©m√°t hordoz mag√°ban, elŇĎ√≠r√°sai sok helyen nem kellŇĎk√©ppen konkr√©tak. Akad azonban m√©g egy vezetŇĎ eur√≥pai uni√≥s tag√°llam, amelyik fel k√≠v√°n l√©pni a k√∂rnyezet √©s az eur√≥pai ipari v√°llalkoz√°sok v√©delm√©ben.

ūüáęūüá∑Az amerikai protekcionizmus Franciaorsz√°g korm√°nya szerint is komoly vesz√©lyt jelenthet az eur√≥pai iparra n√©zve. 2021-ben a franciaorsz√°gi ipari szektorok 3,2 milli√≥ embert foglalkoztattak, illetve a brutt√≥ hazai term√©k nagyj√°b√≥l 10%-√°t (nagyj√°b√≥l 300 milli√°rd USD; forr√°s: Vil√°gbank) termelt√©k ki. Ugyanakkor azt sem szabad figyelmen k√≠v√ľl hagynunk, hogy az orsz√°g karbon-kibocs√°t√°s√°nak t√∂bb, mint 20%-a innen sz√°rmazott. Emmanuel Macron 2022. november 8-√°n t√°rta a nyilv√°noss√°g el√© kl√≠mav√©delmi-strat√©gi√°j√°t. A tervezet c√©lja az elk√∂vetkezendŇĎ √©vt√≠zedben 50 olyan ipari objektum k√∂rnyezetk√°ros√≠t√°s√°nak megfelez√©se, amelyek kiv√©tel n√©lk√ľl Franciaorsz√°g 120 legjelentŇĎsebb CO2-kibocs√°t√≥ja k√∂z√© sorolhat√≥k. ElŇĎzetes becsl√©sek szerint ez a l√©p√©s k√∂zel 5%-kal reduk√°ln√° a francia k√°rosanyag-kibocs√°t√°s m√©rt√©k√©t. A korm√°ny 5 milli√°rd eur√≥t k√ľl√∂n√≠t el a projekt v√©grehajt√°s√°ra, amely √∂sszeg sz√©toszt√°s√°t a k√∂vetkezŇĎk√©ppen tervezik: 4 milli√°rd eur√≥t bocs√°tanak azon v√°llalkoz√°sok rendelkez√©s√©re, amelyek ‚ÄďelŇĎzetesen beny√ļjtott‚Äď dekarboniz√°ci√≥s tervezetei kedvezŇĎ minŇĎs√≠t√©sben r√©szes√ľltek. Az Euractiv √©rtes√ľl√©sei szerint a megmarad√≥ 1 milli√°rd eur√≥t 26 ezer kis-√©s k√∂z√©pv√°llalkoz√°s t√°mogat√°s√°ra √©s kl√≠mabar√°t technol√≥gi√°k elterjeszt√©s√©re ford√≠tan√°k a k√∂vetkezŇĎ √∂t √©v sor√°n. J√≥l l√°that√≥, hogy a felv√°zolt elk√©pzel√©s kettŇĎs c√©lkitŇĪz√©ssel rendelkezik: egyr√©szrŇĎl fel k√≠v√°n l√©pni a glob√°lis felmeleged√©s k√°ros hat√°sai ellen, m√°sr√©szrŇĎl meg k√≠v√°n alapozni egy, az USA-val √©s K√≠n√°val szemben is versenyk√©pes eur√≥pai uni√≥s ipari mŇĪk√∂d√©st.

ūüŹ≠Maxime Combes ‚Äďa Multinationals Observatory k√∂zgazd√°sza‚Äď √©les kritik√°t fogalmazott meg a francia modell mŇĪk√∂dŇĎk√©pess√©g√©t illetŇĎen. A szakember kifog√°solja, hogy a kedvezm√©nyezett ipari l√©tes√≠tm√©nyek list√°j√°n nem szerepel egyetlen finom√≠t√≥ sem, noha ezek k√∂rnyezetk√°ros√≠t√≥ hat√°sa rendk√≠v√ľli m√≥don magas. Megeml√≠ti tov√°bb√°, hogy az 50 kiv√°lasztott objektum egy√ľttesen m√°r 3 milli√°rd eur√≥t is meghalad√≥ kibocs√°t√°si-kv√≥t√°t kapott az Eur√≥pai Uni√≥ kibocs√°t√°skereskedelemi rendszer√©nek (ETS) keretein bel√ľl. Az ETS sziszt√©ma korl√°tozza az egyes energiaig√©nyes ipar√°gak √°ltal kibocs√°that√≥ √ľvegh√°zhat√°s√ļ g√°zok mennyis√©g√©t. A szab√°lyoz√°s al√° esŇĎ szektorok k√∂z√© tartozik t√∂bbek k√∂z√∂tt a cement-√©s m√©szgy√°rt√°s, az √ľveg-√©s pap√≠rgy√°rt√°s, valamint a vas-√©s ac√©l elŇĎ√°ll√≠t√°s√°val kapcsolatos ipari szegmensek. Az emisszi√≥ fokozatos reduk√°l√°s√°nak √©rdek√©ben meg√°llap√≠t√°sra ker√ľlt egy felsŇĎ hat√°r√©rt√©k, amit √©vrŇĎl √©vre cs√∂kkentenek. Az egyes orsz√°goknak, illetve v√°llalkoz√°soknak lehetŇĎs√©ge van kereskedni saj√°t kv√≥t√°ikkal, meghat√°rozott felt√©telek szerint: egys√©gnyi kv√≥ta √©rt√©kes√≠t√©s√©t k√∂vetŇĎen a bev√©telek legal√°bb fel√©t a k√∂rnyezeti fenntarthat√≥s√°g megerŇĎs√≠t√©s√©re kell ford√≠tani, p√©ld√°ul erdŇĎs√≠t√©sre, esetlegesen a t√∂megk√∂zleked√©si rendszerek villamos√≠t√°s√°ra. Ami Magyarorsz√°got illeti, a kv√≥tabev√©telek jelentŇĎs r√©sze az Innov√°ci√≥s √©s Technol√≥giai Miniszt√©rium √°ltal, energetikai- moderniz√°ci√≥s c√©lokra ker√ľl felhaszn√°l√°sra.

ūüĎćHa tetszett a poszt, k√©rj√ľk, t√°mogasson minket azzal, hogy kedveli vagy k√∂veti az Oeconomus oldalt. Naponta j√∂v√ľnk √ļj tartalommal.

ūüď≤ Ez a kor√°bbi √≠r√°sunk is √©rdekelheti: https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/hogyan-lett-a-kelet-kozep-europai-regio-az-egyik-legnagyobb-autogyarto-es-erdemes-e-ezzel-komolyabban-foglalkoznunk/

K√ľlsŇĎ junior elemzŇĎ | Megjelent √≠r√°sok

Fetter B√°lint az Oeconomus Gazdas√°gkutat√≥ Alap√≠tv√°ny k√ľlsŇĎ junior elemzŇĎje; a Nemzeti K√∂zszolg√°lati Egyetem mesterszakos hallgat√≥ja. √ČrdeklŇĎd√©se k√∂z√©ppontj√°ban az afrikai √©s eur√≥pai fejlŇĎdŇĎ orsz√°gok gazdas√°gi √°talakul√°sa, a migr√°ci√≥, illetve a demogr√°fiai probl√©m√°k √°llnak.

Iratkozzon fel h√≠rlevel√ľnkre