Categories
OecoGlobus

ūüĆć A glob√°lis fegyvergy√°rt√°s fellend√ľl√©se √©s az eur√≥pai v√©delmi kiad√°sok alakul√°sa 2022-ben

ūüďĆEur√≥pa-szerte megfigyelhetŇĎ jelens√©g, hogy a v√©delmi kiad√°sok √©vrŇĎl √©vre egyre magasabb ar√°nyt k√©pviselnek az egyes orsz√°gok k√∂lts√©gvet√©seiben. Oroszorsz√°g 2022 febru√°rj√°ban megind√≠tott ukrajnai inv√°zi√≥ja nyom√°n r√°ad√°sul rendk√≠v√ľli m√≥don megemelkedett a hadiipari term√©keket (elsŇĎsorban a harckocsikat, lŇĎszereket √©s rak√©tavetŇĎket) √©rintŇĎ kereslet is. Mai bejegyz√©s√ľnkben azt j√°rjuk k√∂rbe, mik√©nt igyekeznek a gy√°rt√≥k l√©p√©st tartani a hossz√ļ ideje p√©ld√°tlan megrendelŇĎi ig√©nyekkel.

‚öĒÔłŹ MindenekelŇĎtt √©rdemes megjegyezn√ľnk, hogy Ukrajna ‚Äďfegyverekkel √©s p√©nzzel t√∂rt√©nŇĎ‚Äď t√°mogat√°sa tekint√©lyes mennyis√©gŇĪ forr√°sokat em√©szt fel az Atlanti-√≥ce√°n mindk√©t oldal√°n. A NATO tagjai teh√°t (√©l√©n az Amerikai Egyes√ľlt √Āllamokkal) komolyan hozz√°j√°rulnak az ukr√°n hadsereg eredm√©nyeihez. A The Wall Street Journal √©rtes√ľl√©sei szerint a Pentagon (az amerikai V√©delmi Miniszt√©rium sz√©khelye) egymaga hozz√°vetŇĎlegesen eddig 17 milli√°rd doll√°r √©rt√©kben bocs√°tott fegyvereket √©s egy√©b hadiipari szolg√°ltat√°sokat Ukrajna rendelkez√©s√©re. Az USA m√°r √©vtizedek √≥ta gy√°rt ilyen t√≠pus√ļ term√©keket kimondottan export-c√©lzattal; komoly bev√©telekhez jut a vil√°gszerte √©rt√©kes√≠tett had√°szati cikkekbŇĎl. Azt gondolhatn√°nk, az orosz-ukr√°n h√°bor√ļ kit√∂r√©s√©t k√∂vetŇĎen az amerikai fegyvergy√°rt√≥ c√©gek r√©szv√©nyei az egekbe sz√∂ktek. A tapasztalatok ezzel szemben azt mutatj√°k, hogy elmaradt az ugr√°sszerŇĪ n√∂veked√©s: a virginiai Arlingtonban sz√©kelŇĎ Raytheon Technologies r√©szv√©nyeinek √©rt√©ke csup√°n 12%-kal emelkedett meg a tŇĎzsd√©n a 2022-es √©v elej√©tŇĎl sz√°m√≠tva. A General Dynamics m√°r valamivel komolyabb, 22%-os gyarapod√°st produk√°lt.

ūüďą Mint l√°thatjuk, figyelemre m√©lt√≥ n√∂veked√©s elsŇĎsorban Eur√≥p√°ban √©rz√©kelhetŇĎ. Az itt mŇĪk√∂dŇĎ, nemzetk√∂zi piacok fel√© is rendszeresen √©rt√©kes√≠tŇĎ fegyvergy√°rt√≥k r√©sz√©re a megszokottn√°l j√≥val magasabb kereslet komoly logisztikai √©s elŇĎ√°ll√≠t√°si neh√©zs√©geket eredm√©nyez. Ugyanakkor a nagysz√°m√ļ megrendel√©sek miatt a n√©met Rheinmetall r√©szv√©nyeinek √©rt√©ke 2022. janu√°r elseje √≥ta 115%-kal n√∂vekedett meg. A v√°llalat nemr√©giben bejelentette, hogy ‚ÄďelŇĎ√°ll√≠t√°si kapacit√°sainak felfokoz√°sa c√©lj√°b√≥l‚Äď 1,2 milli√°rd eur√≥√©rt megv√°s√°rolja a spanyol Expal Systems-t. A c√©g vezetŇĎi szerint az Expal-√ľzlet rendk√≠v√ľli m√≥don j√∂vedelmezŇĎ lesz: 2023-ban az Expal v√°rhat√≥an 400 milli√≥ eur√≥s nagys√°grendŇĪ bev√©telt fog termelni. Kev√©sb√© √≥vatos becsl√©sek szerint a 800 milli√≥ eur√≥s √©rt√©k sem elk√©pzelhetetlen, amennyiben az extra kapacit√°sokot megfelelŇĎen haszn√°lj√°k ki. A hasonl√≥ √ľzleti profillal rendelkezŇĎ Saab elŇĎrel√°t√≥bbnak bizonyult, mint n√©met konkurense: a sv√©d v√°llalkoz√°s m√°r √©vekkel ezelŇĎtt hozz√°l√°tott gy√°rt√°si kapacit√°sainak kibŇĎv√≠t√©s√©hez, j√≥l √©rz√©kelve az egyre fokoz√≥d√≥ fesz√ľlts√©get Kelet-Eur√≥p√°ban. A Saab jelentŇĎs forr√°sokat fektetett √ļjfajta elŇĎ√°ll√≠t√°si technol√≥gi√°k kifejleszt√©s√©be, valamint 500 fŇĎvel megn√∂velte munkat√°rsainak sz√°m√°t. Ezek a l√©p√©sek elengedhetetlenek voltak a produktivit√°s biztos√≠t√°s√°hoz.

ūüõ°ÔłŹV√©gezet√ľl azt is √©rdemes l√°tnunk, hogy az egyes v√°llalkoz√°sok folyamatosan √ļjabb √©s √ļjabb meg√°llapod√°sokra b√≠ztatj√°k korm√°nyaikat, amelyek hozz√°seg√≠thetik ŇĎket teljes√≠tm√©ny√ľk megsokszoroz√°s√°hoz. Mindazon√°ltal az eur√≥pai orsz√°gok v√©delmi k√∂lts√©gvet√©sei m√°r a Kr√≠m f√©lsziget 2014-es orosz annexi√≥j√°t k√∂vetŇĎen gyarapodni kezdtek, noha a bŇĎv√ľl√©s √ľteme csup√°n az ukr√°n-orosz h√°bor√ļ kirobban√°s√°t k√∂vetŇĎen v√°lt l√°tv√°nyoss√°. Lengyelorsz√°g imm√°ron brutt√≥ hazai term√©k√©nek 2,1%-√°t k√∂lti biztons√°gi c√©lokra. A tervek szerint ez az √©rt√©k 2023-ban el√©ri majd a 3%-ot. A balti √°llamok, azaz √Čsztorsz√°g, Lettorsz√°g √©s Litv√°nia GDP-j√ľk √©rt√©k√©nek 2,5%-√°ra k√≠v√°nj√°k emelni v√©delmi kiad√°saikat. A The Wall Street Journal √©rtes√ľl√©sei szerint a NATO-tags√°g√©rt folyamod√≥ Finnorsz√°g √©s Sv√©dorsz√°g hasonl√≥ elhat√°roz√°sokra jutott. N√©metorsz√°g az ukrajnai inv√°zi√≥ kezdet√©t k√∂vetŇĎen l√©trehozott egy √ļj v√©delmi alapot, amely mintegy 100 milli√°rd eur√≥t foglal mag√°ba. A kezdem√©nyez√©s mindenekelŇĎtt az √ļj v√©delmi beszerz√©sek felgyors√≠t√°s√°ra hivatott, amely c√©lkitŇĪz√©s el√©r√©s√©hez reform√°lja az √©rv√©nyben l√©vŇĎ, vonatkoz√≥ szab√°lyoz√°sokat.

ūüá≠ūüáļ A NATO-orsz√°gokkal szemben megfogalmazott elv√°r√°s, hogy mindegyik tag√°llam k√∂teles GDP ar√°nyosan minimum 2%-ot v√©delmi kiad√°sokra ford√≠tani. Noha a teljes NATO-tags√°g nagy r√©sze nem tesz ennek eleget, a fentebb eml√≠tett √°llamok t√ļlnyom√≥ t√∂bbs√©ge m√°r teljes√≠ti a krit√©riumot. Magyarorsz√°g eset√©ben ugyanakkor re√°lis es√©ly mutatkozik arra, hogy ak√°r m√°r 2023-ban csatlakozzon a teljes√≠tŇĎk k√∂r√©hez. Haz√°nk eredetileg 2024-es hat√°ridŇĎvel v√°llalta mindezt, √°m a 2022-es k√∂lts√©gvet√©si tervezetben soha kor√°bban nem tapasztalt, 1000 milli√°rd forintnyi √∂sszeget k√ľl√∂n√≠tett el a korm√°ny v√©delmi c√©lokra. Ez√°ltal ‚Äďa Vil√°ggazdas√°g √©rtes√ľl√©sei alapj√°n‚Äď az ilyen jellegŇĪ kiad√°sok ar√°nya el√©rheti az 1,8%-os szintet is az idei √©v v√©g√©re.

ūüĎćHa tetszett a poszt, k√©rj√ľk, t√°mogasson minket azzal, hogy kedveli vagy k√∂veti az Oeconomus oldalt. Naponta j√∂v√ľnk √ļj tartalommal.

ūüď≤ Ez a kor√°bbi √≠r√°sunk is √©rdekelheti: https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/orosz-ukran-haboru-haborus-karok-a-megujulo-energia-termelesben/

K√ľlsŇĎ junior elemzŇĎ | Megjelent √≠r√°sok

Fetter B√°lint az Oeconomus Gazdas√°gkutat√≥ Alap√≠tv√°ny k√ľlsŇĎ junior elemzŇĎje; a Nemzeti K√∂zszolg√°lati Egyetem mesterszakos hallgat√≥ja. √ČrdeklŇĎd√©se k√∂z√©ppontj√°ban az afrikai √©s eur√≥pai fejlŇĎdŇĎ orsz√°gok gazdas√°gi √°talakul√°sa, a migr√°ci√≥, illetve a demogr√°fiai probl√©m√°k √°llnak.

Iratkozzon fel h√≠rlevel√ľnkre