Categories
OecoFocus

Jelentősen bővültek tavaly a Babakötvényben elhelyezett megtakarítások

🏆 A magyar családoknak a Babakötvényben már több mint 100 milliárd forintot meghaladó összegben van megtakarítása, ez összesen 236 ezer gyermeket jelent. Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára összefoglalója alapján amíg a Babakötvény állománya 2020. január elején még csak 80 milliárd forint volt, addigra 2020 decemberében már több mint 107 milliárdos vagyont jelentett, ami 25 százalékos növekedést jelent egyetlen év leforgása alatt.

📈 2020-ban az éves kamat mértéke 5,8 százalékról 6,4 százalékra emelkedett. A konstrukció egyik kiemelt előnye, hogy az aktuális kamat mindig 3 százalékponttal magasabb, mint az előző év inflációja. Mindezzel a babakötvény lett a legmagasabb hozamot biztosító befektetési forma ma Magyarországon. Az állam támogatást is biztosít, az éves pénzbefizetés 10 százalékáért, de maximum 6000 forintos összegig. Továbbá az állam által a megszületett gyermek után biztosított 42 500 forint összegű életkezdési támogatás is elhelyezhető a konstrukcióban.

💰 A Babakötvény bármikor megvásárolható a felnőtté válás előtt, de a befektetésként elhelyezett összeget a kedvezményezett gyermek 18. évének betöltéséig nem veheti fel. Ugyanakkor a felgyülemlő vagyon a későbbiekben bármilyen célra felhasználható, ráadásul adó-, járulék- és illetékmentessége mellett a számlavezetési díj sem terheli a családokat. Mindennek köszönhetően akár havi pár ezer forintos befektetéssel a gyermek felnőtté válásáig több millió forint is összegyűlhet.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecofocus/magyarorszag-elen-jar-az-internet-hozzaferes-tekinteteben-az-europai-unioban/

#Babakotveny #Megtakaritas #Magyarorszag

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre