Categories
OecoFocus

Gyorsreakció: 9%-ra csökkentette az MNB az alapkamatot

A korábbi 10%-ról 9%-ra csökkentette az MNB a jegybanki alapkamat mértékét, mely legutóbb 2022 júniusában járt egy számjegyű tartományban (akkor: 7,75%). Tavaly október óta tart az MNB kamatcsökkentési ciklusa, a magas infláció miatt  sokáig 13%-on tartott alapkamat azóta havi ütemben mérséklődik. A hazai alapkamat csökkentése az infláció lassulásával párhuzamosan zajlik, mely 2023 októbere óta 10% alá mérséklődött és januárban 3,8%-on járt (a januári inflációs adatról és inflációs folyamatokról külön cikkben írtunk).

Az ábra itt hivatkozható: https://public.flourish.studio/visualisation/16947123/

A kamatcsökkentés tempóján, vagyis a monetárisan lazításon átmenetileg gyorsított a jegybank (a korábbi 75 bázispontról 100 bázispontra) Virág Barnabás, jegybanki alelnök nyilatkozata alapján. A márciusi Inflációs jelentés kiemelten fontos lesz annak megítélésében, hogy milyen ütemben folytatódik a kamatcsökkentés 2024 második negyedévében.

Összességében a hazai alapkamat további csökkentése várható a következő hónapokban is, mellyel lazulnak a monetáris kondíciók, hitelezési feltételek idehaza. Előzetes elemzői felmérés alapján idén decemberre 6,5%-ra, majd 2025 decemberére 5%-ra mérséklődhet az MNB alapkamata (medián konszenzus).

Az MNB február 27-i közleményében hangsúlyozta, hogy 2024-ben az infláció mérséklődésével, a reálbérek emelkedésével és a bizalom fokozatos helyreállásával, ezáltal a belső keresleti tételek újrainduló bővülésével kiegyensúlyozott szerkezetű növekedés várható. Az elhúzódóan gyenge európai konjunktúra visszafogja a hazai exportot, de a kiépülő új ipari kapacitások termelésének felfutásával az exportpiaci részesedésünk várhatóan emelkedik. Továbbá az inflációs kilátások tekintetében a jegybank kiemelte, hogy az infláció a következő hónapokban a toleranciasáv felső szélének (4%) közelében marad, majd az év közepén — más országokhoz hasonlóan — bázishatások miatt átmenetileg emelkedik. A fogyasztóiár-index 2025-ben tér vissza tartósan a jegybanki inflációs célra. A magyar gazdaságban a dezinfláció hónapok óta erőteljesebb a várakozásoknál, miközben mind a külső, mind a belső keresleti nyomás tartósan alacsony. Az MNB továbbra is hangsúlyozza az óvatosságot a monetáris lépések meghozatalakor:  a Monetáris Tanács folyamatosan értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását. A következő hónapokban ezen információk alapján adatvezérelten dönt az alapkamat további csökkentéséről és annak optimális üteméről. Nem egy-egy döntésre fókuszál a Tanács, hanem azt a kamatpályát kívánja elérni, amely biztosítja az árstabilitás elérését, a pénzügyi piaci stabilitás fenntartását és a piaci alapú hitelezés újraépülését.

Fontos szempont az infláció-alapkamat kapcsolatában a visszatekintő reál alapkamat, mely a jegybankok által meghatározott nominális alapkamat és az infláció különbségeként áll elő. A negatív reálkamat pörgeti a gazdaságot, a kereslet élénkülésén keresztül pedig gyorsítja az inflációt. Amennyiben pozitívba fordul a reál alapkamat, az lassítja az inflációs folyamatot, de egyben visszafogja a gazdaságot. 2023 szeptemberében a magyar reál jegybanki alapkamat pozitívba fordult át 2016 után először. Azóta is pozitív tartományban mozog a mutató, az infláció jelentős lassulása miatt gyorsuló ütemben nőtt az értéke. Az alapkamat-csökkentés ütemének most látott felgyorsítása ezt a tempót foghatja vissza.

Az ábra itt hivatkozható: https://public.flourish.studio/visualisation/15291787/

Ugyan mérséklődik a hazai alapkamat szintje, azonban régiós viszonylatban továbbra is Magyarországon a legmagasabb az értéke. Ezzel együtt hazánk kamatelőnye továbbra is megmaradt a régiós országok között (támogatva a forint árfolyamát) – miközben közelítjük a régiós 4,5-6,25% közötti szintet.

Az ábra itt hivatkozható: https://public.flourish.studio/visualisation/16947465/

 

A cikk forrásai itt, itt, itt és itt olvashatóak.

Senior elemző | Megjelent írások

Erdélyi Dóra makroökonómiai elemző. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott közgazdasági elemző mesterszakon. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja. 2022. szeptembere óta az Oeconomus senior elemzője.

Iratkozzon fel hírlevelünkre