Categories
OecoFocus

Egy évszázad után újraéledhet az aranybányászat Magyarországon

⭐ A Hun-Bányászat Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Kft. állítása szerint nagyságrendileg 1000 tonna arany és ezüst található Magyarországon belül a Börzsönyben. A Magyar Bányászati és Földtani szolgálat a koncessziós bányászati engedély kiírásának feltételeit, illetve körülményeit is vizsgálja. Az engedélyek meghozatalában fontos, hogy a természetvédelmi tájegységet érintő munkálatok ne befolyásolják. A megfelelő engedélyek megszerzéséig akár két–három év is eltelhet. A Hun-Bányászat becslése alapján közel másfél évtized leforgása alatt alig egymilliárd eurós beruházással közel 40 milliárd eurós hasznot lehetne elérni a bányászati tevékenységgel. Az előzetes elemzések alapján aranyból és ezüstből is három –három ezer tonna mennyiség állhat rendelkezésre a területen. A nemesfémek együttes értéke akkora, hogy a teljes jelenlegi magyar államadósságot ki lehetne vele egyenlíteni.

⚒️ A XIII. és a XVI. század között az európai aranytermelésben Magyarország töltötte be a vezető szerepet. A XIII. század második felében a kontinens aranybányászatának öthatodát, míg a világszinten a kéthatodát is adhatta a magyar arany. Ezüsttermelésben pedig a világ egyötödét adtuk. Hazánkban az arany elsősorban Körmöcbányáról és Nagybányáról származott éves szinten közel 1000 kilogramm mennyiségben, míg az ezüst mennyisége ennek tízszeresét is elérte. A XVI. század elejére az aranytermelés éves mértéke már hatezer kilogrammra emelkedett. A felvidéki és erdélyi nemesfém-bányászat a XIX. század végére már elérte éves szinten a 2000-3000 kg arany- és a 20 000-30 000 kg ezüsttermelést. Az első világháborút lezáró trianoni békediktátummal Magyarország elveszítette nemesfém termelésének bázisait.

🏆 World Gold Council adatai alapján 2020-ban a világ aranytermelése megközelítette a 3500 tonnát. Jelenleg Kína vezeti a sárga nemesfém kitermelést a világon, a teljes éves mennyiség közel 11 százaléka innen származik. A kitermelés mellett az aranyat jellemzően újrahasznosítják is, melyre az előző évben 1300 tonna mennyiségben került sor. World Gold Council becslése alapján a valaha kitermelt összes arany mennyisége a világon körülbelül 198 ezer tonna, amelynek kétharmadát 1950-es évek óta hoztak a felszínre. Ennek a mennyiségnek közel a fele ékszerekben, 22 százalékban magánbefektetésként, 17 százalékát hivatalos formában, míg 14 százalékát egyéb formában tartják.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecofocus/az-adocsokkentes-gazdasagelenkito-hatasa/

💾 Az ábra forrása itt található.

#Arany #Banya #Termeles #Aranytartalek #Tortenelem

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre