Categories
OecoFocus

Csökkenhet-e az élelmiszerek ára a forint erősödésével?


Az elmúlt napokban vezető hír volt a forint erősödése, így felmerülhet a kérdés, hogy lesz-e hatása az élelmiszerárakra? A tavalyi, egyre gyorsuló áremelkedés minden szektort érintett már, leginkább mégis az élelmiszeriparban mutatkozott meg. A kérdés az, hogy ha tovább erősödik a forint, akkor várható-e árcsökkenés a boltok polcain?

Az inflációra ható belső tényezők közül fontos kiemelni az MNB tájékoztatója alapján a csökkenő kiskereskedelmi forgalmat, amely módosíthatja az árak meghatározását, ezáltal visszafoghatja az áremelési törekvéseket. Az élelmiszerek piacán több változás is tapasztalható, elsődlegesen a gabona árának alakulása hozhat tavasszal enyhülést a teljes ágazatban, mivel csökkent az export ár decemberben, a déli féltekén zajló kedvező betakarítási helyzet miatt. A jelenlegi árfolyamerősödés és a világpiaci árak egyes termékek esetében érzékelhető csökkenése most még nem tud hatni a magyar piac fogyasztói áraira, leghamarabb a tavaszi hónapokban várható, hogy stabilizálódó lesz a különbség. Ennek oka a dezinflációs hatások erősödése, amely részben a már részletezett gabonapiaci változásoknak is köszönhető. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is arról számolt be egy interjúban, hogy várakozásaik szerint az élelmiszerárak február-márciusban tetőznek, onnan drasztikusan csökkenhetnek.

A jelenleg is érzékelhető élelmiszerár-emelkedés a decemberi üzemanyag ársapka kivezetésének hatása, mivel a drágább üzemanyag a szállításon keresztül növeli az élelmiszerek árát. A KSH adatközlése szerint a fogyasztói árak 2022. decemberében 1,9%-kal nőttek az előző, november havihoz képest. Legfőképp az élelmiszerek ára emelkedett (2,1%-kal), ezen belül is magas volt az áremelkedés az egyes tejtermékek piacán. Csökkenő tendenciát mutat azonban a tojás és a margarin ára, ez részben a tojásra időközben bevezetett ársapka hatása is.

Globális tekintetben az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) adott ki becslést arra vonatkozóan, hogy világszinten hogyan alakulnak az élelmiszerárak. Elemzésük szerint a decemberi átfogó árindex 132,4 pont lett, ami 2,6 pontos vagy 1,9%-os csökkenést jelez az előző havi adatokhoz képest. A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amelyben az 5 legfontosabbnak tekinthető élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi alapul.

Elemző | Megjelent írások

Szigethy-Ambrus Nikoletta, nemzetközi kapcsolatok elemző. Mestertanulmányait a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karán folytatta. Kutatásokat folytat az orosz-ukrán konfliktus, a külkereskedelmet érintő és gazdaságtörténeti témakörökben is. Jelenleg az ELTE BTK PhD hallgatója, kutatási területe a Magyarországra áramló külföldi tőke szerepe az ország iparosodásában a XIX-XX. század során.

Iratkozzon fel hírlevelünkre