Categories
OecoFocus

Az előzetes adatokhoz képest a magyar GDP kisebb mértékben csökkent

📊 A KSH 2021. március 2-án tette közzé a 2020-ra vonatkozóan a véglegesnek tekinthető hivatalos GDP adatokat. A bruttó hazai termék a 2020 IV. negyedévében a 2019-es azonos időszakához képest 3,6 százalékkal csökkent a koronavírus járvány hatására. A szezonálisan és naptárhatással is kiigazított adatok alapján ugyanakkor az előző negyedévhez képest 1,4 százalékkal nőtt, míg az előző év negyedévéhez képest 4,1 százalékkal csökkent a magyar GDP.

👍 2021. február 16-án publikált nyers GDP adatokhoz képest a végleges számok 0,1 százalékkal kisebb mértékű, 3,6 százalékos csökkenést mutatnak a tavalyi év negyedik negyedévben. 2020 teljes évre vonatkozóan a bruttó hazai termék 5 százalékkal mérséklődött, naptárhatással kiigazítva ugyanakkor 5,1 százalékos érték adódik. A csökkenéshez a szolgáltatások 2,7, az ipar 1, az építőipar 0,5 és a mezőgazdaság 0,2 százalékponttal járult hozzá.

🏆 2020 negyedik negyedévében a magyar gazdaság a korlátozások ellenére képes volt 1,4 százalékkal növekedni a harmadik negyedévhez képest. Fontos összehasonlítani, hogy az Európai Unió 27 országának bruttó hazai terméke ezen időszakban 0,4 százalékkal zsugorodott. Miközben éves szinten az EU GDP-je 6,4 százalékkal zsugorodott, addig a magyar gazdaság 1,4 százalékponttal kisebb csökkenést szenvedett el. Ez megerősíti azt az állítást, hogy a magyar gazdaság a pandémia okozta gazdasági nehézségek ellenére megőrizte válságállóságát. Mindez annak köszönhető, hogy a magyar gazdaság fundamentumai az elmúlt 10 év gazdasági megerősödésének köszönhetően jelentősen javultak.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti: http://www.oeconomus.hu/oecofocus/a-vartnal-kedvezobben-alakult-a-2020-as-gdp/

#GDP #Magyarorszag  #KSH #Bruttohazaitermek

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre