Categories
OecoFocus

Az anyákat támogató gazdaságpolitikai intézkedések

🌸🌷🌹 Május első vasárnapja az anyák napja. Az anyák azonban nem csupán az évnek ezen nevezetes napján fontosak. Nagy jelentősége van annak is, hogy a hétköznapban, milyen körülmények között élnek. Ahogy Kopp Mária több mint egy évtizede rámutatott a magyarok az egyik leginkább családbarát társadalom egész Európában. A népességfogyás megállításának kulcsa az a családpolitika, amely elősegíti a tervezett gyerekek megszületését. 2011-ben érte el hazánk a gyermekvállalási hajlandóság mélypontját (1,23 teljes termékenységi ráta). Az elmúlt egy évtized célzott családtámogatásainak és a családbarát kormányzati intézkedéseknek, illetve a 2019-ben bevezetett Családvédelmi akciótervnek köszönhetően olyan lehetőségeket kínál a kormányzat a gyermekvállalás előtt álló pároknak, melyek képesek voltak megfordítani a kedvezőtlen trendeket.

👶 A KSH előzetes adatai alapján Magyarországon 2020-ban 1,55-ra emelkedett a teljes termékenységi arányszám. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos 15-49 év közötti (szülőképes korú) magyar nők életük során egy vagy két (1,55) gyermeket hoznának világra, ha 2020-as születési számok állandósulnának. Azonban fontos azt is látni, hogy a 2,1-es termékenység biztosítja egy ország népességének fenntarthatóságát. A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért kutatása szerint hazánkban 2,3 körüli a kívánt gyermekek száma, vagyis a magyarok jellemzően két-három gyermeket szeretnének felnevelni. E szám a természetes reprodukcióhoz szükséges szint fölött van. Összességében azt láthatjuk, hogy a ténylegesen megszülető gyermekek száma emelkedik, de még nem értük el a kívánt célt.

👪 Milyen intézkedések segítik a magyar anyákat és házaspárokat a gyermekvállalásban?

  • A családtámogatások alanyi jogon járó elemei a családi pótlék, GYES, GYET, ami mellett adókedvezmény vehető igénybe. Ezeket munkavállaláshoz kötött támogatási formákat különféle lakástámogatások egészítenek ki.
  • Az állam a fentiek a gyermekvállalást a pénzbeli ellátások mellett természetbeni juttatásokkal is támogatja, mint az ingyenes tankönyv vagy étkeztetés biztosítása, és a gyermekek után járó szabadságnapok.
  • Nem anyagiakban mérhető, de kiemelten fontos tényező, hogy hosszabb távon eredményes családpolitika alapvető jellemzője a stabilitás. Az intézkedéseknek azonban bizonyos rugalmasságot is kell mutatnia, így szükséges azokat a változó igényekhez igazodva időről-időre aktualizálni.
  • Fontos az is, hogy a jelenleg érvényben lévő otthonteremtési program esetében, hogy azokat igényelhetik a gyermekeiket egyedül nevelő szülők is. Számukra az ingyenes illetve kedvezményes iskolai étkeztetés bevezetése is sokat jelentett. Emellett a bölcsődei elhelyezésnél előnyt élveznek a gyerekeiket egyedül nevelő szülők.

🌍 Nemzetközi összehasonlításban, milyen a magyar családpolitika?

  • Az Európai Unió tagállamai, azon belül a visegrádi országok hasonló demográfiai problémákkal néznek szembe, mint hazánk: a szülőképes korú nők létszáma csökken, a születésszám stagnál, vagy esik, így a teljes termékenységi arányszám nem éri el a népesség egyszerű reprodukciójához szükséges 2,1-es értéket. Az európai országoknak nemzetállami szinten, általában kulturális hátterüknek vagy a pénzügyi lehetőségeinknek megfelelően kell kezelniük a demográfiai kihívásokat.
  • Nem Magyarország volt az egyetlen a visegrádi országokban, ahol a 2010-es években a családpolitikai támogatások új eszközökkel bővültek. Így például Lengyelországban adókedvezményt vezettek be, ez volt az ún. „500 Plus” támogatási formátum.
  • A kisgyermekes anyák pedig eldönthetik, hogy a bölcsődés korú gyermekeikről otthon kívánnak gondoskodni, vagy igénybe veszik a bölcsődei intézményi ellátást. A lehetőségek javítására Magyarország és Csehország is bölcsődefejlesztési programot indított. Ugyanakkor a részmunkaidős foglalkoztatás támogatása még mindegyik visegrádi országban fejlesztendő terület.

💾 Az eredeti cikk itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/irasok/csaladvedelmi-intezkedesek-a-koronavirus-arnyekaban/

#anyaknapja #anya #csaladpolitika #Magyarország #szomszedosorszagok #gazdasagiosztonzo #v4 #KSH #hazaigazdasag #gazdasg

Senior kutató

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon, majd a Pécsi Tudományegyetemen szerzett doktori fokozatot geopolitika szakirányon. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az MKB-nál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre