Categories
OecoBright

🗼A felhőkarcolók megmutatják a válságokat

📝 A felhőkarcoló kifejezést a XIX. század óta használjuk. Ezek az építmények a XX. században kezdtek elterjedni az Egyesült Államok legnépesebb városaiban. A szűkülő tér következtében szükségessé vált az épületek magasságának növelése, és a technológia fejlődésével létrejöhettek a világ legmagasabb épületei. A szélesebb körű felhasználási célok mellett mára egy verseny is kialakult. A legmagasabb épületért járó cím már többször gazdát cserélt, és a folyamatban lévő építkezések alapján még többször fog is. A felhőkarcolóknak ugyanakkor más szerepük is lehet. Egy felvetés alapján ezek az épületek képesek megjósolni a következő gazdasági lassulást, visszaesést. Rövid cikkünkben a gazdasági ciklusok változásait mutatjuk be a felhőkarcolók megépítésén keresztül.

📈 Felhőkarcoló index 

♻️ A legtöbb ország gazdasága hosszú távon növekszik, azonban ez a legtöbbször nem egyenletes folyamat. Az Egyesült Államokban 1854-2009 között 33 üzleti ciklust jegyeztek fel. Ezen időszak alatt a recessziós fázisok átlagosan 17,5 hónap alatt következtek be, míg a fellendülés időszaka átlagosan 38,7 hónapig tartott. A cikkben taglalt felhőkarcoló index kapcsolatot tár fel az építés alatt álló legnagyobb felhőkarcolók és a gazdasági ciklusok között. A pozitív előjelű korreláció szerint a legnagyobb felhőkarcoló építése összefügg a gazdasági visszaesés bekövetkezésével. A mutatót Andrew Lawrance brit közgazdász 1999-ben említette meg előszőr. Lawrance a felhőkarcolók projektjének bejelentését, az építkezés megkezdését a késői virágzó gazdasági ciklusra helyezi, amikor a gazdasági növekedés gyors és a munkanélküliségi ráta alacsony. Ezt követően jelenik meg a recesszió időszaka, amely a munkanélküliség növekedésével és a beruházások csökkenésével jár. Véleménye szerint a felhőkarcolók befejezési éve a kezdeti korrekciós időszakra esik, amennyiben a projektben nem történik csúszás vagy nem vetik el az építkezés tervét. Mindenesetre az kijelenthető, hogy a felhőkarcolók építése nem járul hozzá a gazdaság összeomlásához, ugyanakkor az index pontossága egészen megdöbbentő.   

📜 Történelmi kitekintés 

🏛️ A felhőkarcolók építésének fellendülései négy részre bonthatóak a XX. század során, melyekhez gazdasági visszaesések is csatolhatóak. Az amerikai bankpánik az 1900-as évek elején következett be, amikor a bizalom megingott a bankokban és a trösztökben. Ekkor még nem volt az Amerikai Egyesült Államoknak központi bankja, amely megakadályozhatta volna a bankrendszer összeomlását. A válság kialakulása előtt mind a Singer, mind a Metropolitan Life felhőkarcoló megépítését bejelentették. Előbbi 1908, utóbbi az 1909-es évben készült el, amely már a válságból való kilábalás ideje volt. Ez tekinthető az első felhőkarcoló ciklusnak. A nagy gazdasági világválság újabb három felhőkarcoló projektjét hozta magával. Ide tartozott a 40 Wall Street (Trump Building), Chrysler és az Empire State Building. Mind a három felhőkarcoló megépítése a gazdasági világválság alatt fejeződött be. Az Empire State Building ezt követően negyvenkét évig őrizte a legmagasabb épület címét. A harmadik ciklus az 1970-es években megjelenő stagflációval párosult. Ezt megelőzően négy évvel indult a World Trade Center építkezési projektje és az 1970-es években kezdték meg a chicagói Sears Tower megépítését is. Ugyanakkor, a második ciklus példájára az építkezések még a gazdasági fellendülés előtt befejeződtek. A következő fellendülés a XX. század végén következett be, amikor már nem csak az Egyesült Államokban építettek felhőkarcolókat. A Kuala Lumpurban található Petronas Tower 1999-ben nyitotta meg kapuit, egy évvel az ázsiai pénzügyi válságot követően.  

🪙 Az időszakokban több hasonló minta is felfedezhető. Elsőként a gazdasági növekedés időszaka jelenik meg, amely a gyors gazdasági bővüléssel és a tőzsde fellendülésével jár. A hitelek könnyű hozzáférhetősége miatt megnőnek a kiadások és ezek által új technológiák jelennek meg. Emiatt a meglévő iparágak átalakulnak és új iparágak is létrejönnek. Ekkor születnek a legmagasabb felhőkarcolók projektjei. A XXI. század során egy újabb felhőkarcoló nyerte el a legmagasabb épület címét. A Burdzs Kalifa építését 2004 szeptemberében kezdték el és a 2010-es évben fejeződött be a megépítése. Ezen időszak alatt kirobbant egy újabb gazdasági világválság, ami tovább igazolja az indexnek a pontosságát.   

skyscrapers 1908-2022

Beautiful, easy data visualization and storytelling

⏭️ A következő felhőkarcoló 

⛽ A felhőkarcolók építése nem áll meg. Az eddigi bejelentett projektek közül újra egy csúcsdöntő épületet terveznek megépíteni Szaúd-Arábiában. A Jeddah Tower, az eddigi hírek szerint 1000 méter magas lesz, ezáltal megelőzve a Burdzs Kalifa épületét. A felhőkarcoló építését ideiglenesen felfüggesztették a Covid-19-járvány miatt, de amennyiben megépítik, az tovább igazolja a felhőkarcoló index pontosságát. Ezáltal az index előrejelzése szinte minden alkalommal pontos volt az következő évek során bekövetkező gazdasági visszaesésekkel, lassulásokkal. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a 2020-ban tomboló koronavírus járvány és az orosz-ukrán háború okozta válság eltér az eddigi kereskedelmi vagy pénzpiaci viszonyok miatt kialakult válságoktól. A Jeddah Tower megépítését követően pedig jelentős technológia fejlődés szükséges, hogy egy újabb felhőkarcoló léphessen az első helyre.   

👍Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

Versenyképességi jelentés – mit jelent, miért fontos? Hogyan változott a globális helyzet a pandémia után? – Oeconomus

🏢Ahhoz, hogy egy állam nemzetgazdasága hatékony lehessen a világgazdaságban, elengedhetetlen, hogy a versenyképességi mutatói is hasonlóan pozitív eredményeket tükrözzenek. A Világgazdasági Fórum…Read More…

Junior elemző | Megjelent írások

Gergő a Corvinus Egyetem alkalmazott közgazdaságtan szakon diplomázott. Több mint három év munkatapasztalattal rendelkezik állami ügynökségeknél. Elemzéseiben főként makro-, mikrogazdasági, illetve pénzügyi szektorra fókuszál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre