Pedagógus életpályamodell – Mihez mérten növekednek a bérek?

A pedagógus életpályamodell az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Plusz (EFOP+) 7 prioritási tengelyének az egyike. A Program Magyarország Kormánya és az Európai Unió társfinanszírozásával valósulhatna meg, amennyiben megérkeznének az elfogadott program szerinti európai támogatások. Ennek következtében a köznevelésben foglalkoztatottak számára magasabb béreket állapíthatnak meg, aminek a különbözetét a mostani év elejére visszamenőleg megtérítik. A közeljövőben további béremelések várnak a köznevelésben alkalmazottakra. Ahhoz, hogy az MNB által készített versenyszféra reálbér-növekedésének előrejelzését meghaladja a pedagógusok béremelése, szükség lenne a Magyarországnak járó – de ez idáig felfüggesztett – EU-s forrásokra is. A támogatásnak köszönhetően a pedagógusok bére könnyebben lenne képes felzárkózni a felsőfokú végzettséggel rendelkezők átlagbéréhez, így növelve a szakma vonzóerejét. A következő infografika bemutatja az életpályamodell forrását és szerepét a programban, valamint kitér a jövőbeli köznevelésben alkalmazottak bérének várható növekedésére. 

Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk friss tartalommal.

Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecofocus/tenyek-es-hiedelmek-a-2023-juliusaban-bevezetendo-megtakaritasi-adorol/

https://www.oeconomus.hu/oecobright/a-szankcios-politika-gazdasagi-dominohatasa-egesz-europaban-erezheto-oecobright/

Junior elemző | Megjelent írások

Gergő a Corvinus Egyetem alkalmazott közgazdaságtan szakon diplomázott. Több mint három év munkatapasztalattal rendelkezik állami ügynökségeknél. Elemzéseiben főként makro-, mikrogazdasági, illetve pénzügyi szektorra fókuszál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre