Categories
Oecogram

Érdekességek a globális önkéntességről

„Jónak lenni jó”, „jobb adni, mint kapni”, és még folytathatjuk a sort a jól ismert közmondásokkal, melyek mind a jótékonykodás, önkéntesen végzett munka értékeiről szólnak. Az önkéntesség pozitív hatásai egyéni, társadalmi és gazdasági szinten egyaránt jelentkeznek: egyebek mellett az egyén jobb mentális egészsége, szakmai és önismereti fejlődési lehetősége; ebből eredően is összgazdasági szinten a humán tőke minőségének növekedése, nagyobb termelékenység, kapcsolati hálók erősödése stb. Továbbá nemcsak annak jelent segítséget (és örömöt), akinek közvetlenül segítenek az önkéntesek, hanem magának az önkéntességet végző személynek is. Ahogy Ralph Waldo Emerson amerikai esszéíró és költő megfogalmazta, „az élet egyik legszebb kárpótlása az, hogy egyetlen ember sem tud őszintén segíteni egy másikon anélkül, hogy ne segítene ezzel saját magán is”.

Számos statisztika elérhető globálisan az önkéntesség helyzetéről, gazdasági-társadalmi hatásairól. A következő infografikán 20 érdekes és fontos tényt emeltünk ki a témával kapcsolatban. Az önkéntesség magyarországi, európai és globális helyzetéről külön elemzésben olvashatnak.


Az ábra itt hivatkozható: https://infogram.com/onkentesseg-a-vilagon-1h9j6q7vyq3d54g?live

Senior elemző | Megjelent írások

Erdélyi Dóra makroökonómiai elemző. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott közgazdasági elemző mesterszakon. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja. 2022. szeptembere óta az Oeconomus senior elemzője.

Iratkozzon fel hírlevelünkre