ENSZ békefenntartás – Milyen arányban vesznek részt a műveletekben az Európai Unió tagállamai?

Az ENSZ 1945-ös megalakulását követően elsődleges feladatának tekinti, hogy a globális békét és biztonságot megteremtse és megőrizze. Az Alapokmány ugyan nem nevesíti a békefenntartói missziókat, mindazonáltal a szervezet kiterjedtsége révén az egyetlen olyan intézmény ma, amely képes a teljes világot lefedően ilyen feladatok ellátására. Az első békefenntartó missziót 1948-ban szervezték meg, a Közel-keleti Fegyverszüneti Felügyelő Szervezetének létrehozásával (UNTSO), azóta pedig több tucat ilyen jellegű művelet került megvalósításra. A békefenntartói cselekmények az ENSZ által legtöbb embert mozgósított műveletek, amelyekhez 122 tagállam küld kontingenst és mind a 193 tagállam hozzájárul a pénzügyi támogatásához.
A békeműveletekben különböző csoportok dolgoznak együtt. A katonák képviselik a legkiterjedtebb egységet, számuk átlépi a 70 ezret. Feladataik közé tartozik a civilek és az ENSZ személyzet védelme, a vitatott határvonalak megfigyelése, a békefolyamatok nyomon követése, a biztonság kialakítása a konfliktuszónában, választások során a biztonságos környezet biztosítása, az országon belüli katonai személyzet képzése és támogatása, valamint segítségnyújtás a korábbi harcoló felek között a békemegállapodások végrehajtásában. A katonákat gyakran kéksisakosoknak is nevezik, jellegzetes színű fejfedőjük miatt.
A katonák mellett az ENSZ rendőrei is fontos feladatot látnak el a békefenntartói missziókban. Naponta 9 ezer rendőr 94 országból segíti a nemzetközi béke és biztonság előmozdítását. Munkájuk során megerősítik és helyreállítják a biztonságot járőrözéssel, közösségközpontú rendészeti és egyéb operatív támogatással, tanácsadást biztosítanak a helyi rendőri szolgálatoknak, fokozzák a nemzetközi emberi jogi normák betartatását, továbbá segítik a jogállam és a közbiztonság helyreállítását. Kiemelt prioritás az ENSZ rendőrségben a nemek közötti egyenlőség, valamint a nemi kvóta kiegyenlítése. Ezáltal a hosszútávú cél az, hogy növeljék a női rendőrök számát a műveletekben.
A civilek további fontos részét képezik az ENSZ békefenntartói tevékenység sikerének. Jelenleg több, mint 14 ezer civil teljesít szolgálatot a szervezet kötelékében. Feladataik során előmozdítják és védik az emberi jogokat, segítik a jogállamiság megerősítését, elősegítik a politikai és megbékélési folyamatokat, előmozdítják az aknákkal kapcsolatos tudatosságot, ezen túl közinformatikai tisztként szolgálnak, így támogatják a békefenntartói műveleteket. A békeműveletek részei tovább a kiküldetések szakértői is (experts on missions), akik szakértői munkájukkal segítik elő a missziók munkáját.

Jelenleg 12 ENSZ misszió működik szerte a világon, ezek mindegyikében képviseltetik magukat az Európai Unió tagállamainak küldöttei is. A legtöbb katonai résztvevő az UNIFIL nevű Ideiglenes Libanoni Erők kötelékében állomásozik, összesen 3314-en vannak a térségben. Jelentős a civilek száma is: legtöbben a MINUSMA – vagyis az ENSZ Többdimenziós Integrált Stabilizációs Misszió Mali keretében dolgoznak. Egyes esetekben az EU tagországok delegáltjai nem végeznek sem katonai, sem rendőri munkát, hanem a szakértői stábot erősítik. Az UNTSO keretében vagyis az ENSZ Fegyverszüneti Felügyeleti Szerve, jelenleg a Közel-Keleten végzi működését, ebben pedig az EU tagállamok résztvevői szakértői segítséggel látják el a műveletet.

A békefenntartói műveletek költségeit a tagállamok különböző arányban biztosítják az ENSZ részére. A tíz legnagyobb mértékű hozzájáruló 2020-2021-ben:

  • USA – 27,89%
  • Kína – 15,21%
  • Japán – 8,56%
  • Németország – 6,09%
  • Egyesült Királyság – 5,79%
  • Franciaország – 5,61%
  • Olaszország – 3,30%
  • Orosz Föderáció – 3,04%
  • Kanada – 2,73%
  • Koreai Köztársaság – 2,26%
 Az Európai Unió tagállamai közül Franciaország és Németország a legnagyobb befizetők, együttesen több, mint 11%-át biztosították a teljes költségeknek. A többi EU-s tagállam hozzájárulásának mértéke a feljebb látható grafikonon tekinthető át.

Az ENSZ békefenntartói révén a konfliktus területén élő lakosság helyzete stabilizálható, ellátásuk és humanitárius szükségleteik könnyebben megoldhatóak, mint a műveletek nélkül. Segítségükkel a lakosság is nagyobb biztonságban érzi magát a térségben, így munkájuk elengedhetetlen a válságok során.

Az oldalon felhasznált források:

United Nations Peacekeeping: https://peacekeeping.un.org/en Letöltve: 2023.03.16.
Troop and police contributors: https://peacekeeping.un.org/en/troop-and-police-contributors Letölve: 2023.03.16.
UN Peacekeeping History: https://peacekeeping.un.org/en/our-history Letöltve: 2023.03.16.
United Nations General Assembly Implementation of General Assembly resolutions 55/235 and 55/236: https://documents-dds-ny.un.org/doc/UNDOC/GEN/N18/461/91/PDF/N1846191.pdf?OpenElement Letöltve: 2023.03.17.
UN Peacekeeping How We Are Founded: https://peacekeeping.un.org/en/how-we-are-funded Letöltve: 2023.03.17.
 

👍Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti: ENSZ 2030-as fenntartható keretrendszer – célok és eredmények a félidőben – Oeconomus

#ENSZ #UN #Békefenntartás #Peacekeeping #Kéksisakosok #Európai Unió #EU #Magyarország

Elemző | Megjelent írások

Szigethy-Ambrus Nikoletta, nemzetközi kapcsolatok elemző. Mestertanulmányait a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karán folytatta. Kutatásokat folytat az orosz-ukrán konfliktus, a külkereskedelmet érintő és gazdaságtörténeti témakörökben is. Jelenleg az ELTE BTK PhD hallgatója, kutatási területe a Magyarországra áramló külföldi tőke szerepe az ország iparosodásában a XIX-XX. század során.

Iratkozzon fel hírlevelünkre