Categories
OecoGlobus

Hogyan alakul át a világ, és benne a gazdaság a koronavírus hatására? – 1. rész

🌎 Hogyan alakul át a világ, és benne a gazdaság a koronavírus hatására? – 1. rész – OecoGlobus

📝 A következő két bejegyzésben bemutatjuk, miként alakul át a gazdaság a koronavírus-járvány hatására. Ennek fényében pedig jobban megérthetjük, hogy az MNB szeptember utolsó napjaiban megjelent 50 pontos javaslatcsomagjának hátterét is. Az általunk megválaszolni kívánt kérdés: miért ezeknek a gazdasági ágazatoknak ösztönzését javasolja a jegybank?

☔ Talán még március közepén a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozó intézkedések kezdetén sem gondoltuk, hogy a járvány mélyreható változásokat hozhat az életünkben. A hatások a gazdaságban is tükröződnek, legyen szó például a makrogazdasági mutatókról: drámai GDP csökkenés a 2020 második negyedévében (az OECD adatai alapján a világ vezető országaiban, vagyis a G7 esetében -10,7%), majd a válságból való kilábalás alakja szintén kérdéses. A jelentős bizonytalanságok miatt minden lehetséges alakzat felmerült már: V (beszakadás és felpattanás), W (első és második hullámos válság), U (egy elhúzódó válság utáni kilábalás) vagy egy elhúzódó L alakú válság.

✋ Az egzakt gazdasági mutatókon túl a munkaerőpiac átalakulása már jóval kézzelfoghatóbb bárki számára. Legyen szó, akár a korlátozások kapcsán világszerte megugró munkanélküliségről, illetve az inaktívak arányának növekedéséről – (utóbbiak számára maga a munkakeresés is kilátástalan). A kényszerszabadságok és a kormányzat által is támogatott rövidített munkaidő (ún. Kurzeirbeit) átmeneti bevezetése mellett. Talán tartósabb és gyökeresebb átalakulásokat láthatunk a gazdaságban és ezen belül a munkaerőpiacon az atipikus foglalkoztatási formák felé.

💻 Az egyik gazdasági szerkezetet és – az előbb említett módon – munkaerőpiacot is érintő változás a digitális forradalom gyakorlatba ültetésének felgyorsulása. Magyarországon korábban nem különösebben volt bevett intézmény a távmunka (2018-ban még csak a foglalkoztatottak 3,7%-a), amely úgy tűnik a koronavírus-járvány után is velünk maradhat, ha nem is olyan kiugró léptékben, mint idén májusban, a csúcshónapban, (amikor 4,2-között alakult az egyes régiókban a távmunkázók aránya a foglalkoztatottak arányában). Ezeknek az atipikusnak nevezett foglalkoztatási formáknak a bevezetése segítheti, hogy a gazdaság hamarabb visszataláljon a korábbi pályájára.

🏃 További részletek a következő bejegyzésben!

🏦 A gazdasági teljesítmény alakulását mutatja az MNB Inflációs jelentéséhez készült infografika.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

💾 A tanulmány itt olvasható.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti.

Senior kutató | Megjelent írások

Németh Viktória makroökonómiai elemző és külpolitikai szakértő. A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott nemzetközi tanulmányok szakon. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem PhD hallgatója. Korábban makroökonómiai elemzőként dolgozott a Pénzügyminisztériumnál, a Magyar Nemzeti Banknál és az Magyar Kereskedelmi Banknál, mely a magyar bankrendszer egyik legrégebbi és legmeghatározóbb kereskedelmi bankja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre