Categories
OecoGlobus

Kína a nyugati országokat megelőzve vezeti a gazdasági talpra állást

🌎 Kína a nyugati országokat megelőzve vezeti a gazdasági talpra állást – OecoGlobus
📉 A koronavírus okozta gazdasági sokkból való talpra állástól egyelőre messze vannak a világ országai. Egyedüli Kína tűnik az egyetlen kivételnek,, ahol várhatóan egy év alatt elérik a 2019 év végi növekedési szintet. Számos nyugati ország azonban az előrejelzések szerint csak 2023-ban éri el ugyanezt.
🇨🇳 A kínai GDP növekedése a második negyedévben 3,2% volt. Mindez azt bizonyítja, hogy az ország jó úton van a V-alakú kilábalás felé. Ennek tükrében fontos összevetni a kínai adatokat a nyugati országokéval. A második negyedévben az eurózóna GDP-je? 12,1%-kal szűkült. Az Egyesült Királyság 11 év után először fordult recesszióba 20,4%-os GDP csökkenéssel. Az Egyesült Államok a második világháború óta nem látott szintű, 33%-os csökkenést szenvedett el. Ezek az országok elérték a mélypontot, azonban a helyreállás jelei nem mutatkoznak gyorsnak.
🎯Európa legnagyobb alapkezelője az Amundi, a világ éves GDP visszaesését idén 3,5 és 4,7% közé várja. Korábbi becslését (2,9 és 4,2% közötti) a lassuló kilábalás miatt kellett mérsékelnie. 2021-re az elemzők ugyanakkor 4,4 és 5,7%-os GDP növekedést várnak.
🇭🇺 Hazánkban sokáig egy gyors, V-alakú kilábalásban lehetett bízni. Virág Barnabás, az MNB alelnöke a járvány fejleményeit értékelve inkább egy pipa alakú, kicsit elhúzódó kilábalást prognosztizál. Hazánkban a második negyedéves GDP visszaesést leginkább a globális autóértékesítés visszaesésével, a turizmus és a beruházások jelentős csökkenésével lehet magyarázni.
👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.
💾 A tanulmány linkje itt található.
Megjelent írások

Iratkozzon fel hírlevelünkre