Categories
OecoGlobus

Hivatalosan is elismerték a svéd modell bukását

🇸🇪 Májusban Svédország epidemiológusa, Andres Tegnell még úgy vélekedett, hogy a tavaszi első hullám alatti magas halálozási számot követően a lakosság nyájimmunitásra tehet szert. Ennek következtében pedig a második hullám során az esetszámok alacsonyan fognak tudni maradni.

🔬 A második hullám az ősszel elérte Európát. A hivatalos statisztikai adatok azt mutatják, hogy Európában a svédeknél terjed leggyorsabb ütemben a fertőzés. Stockholm, a tavaszi hónapokhoz hasonlóan, a fertőzés gócpontjának tekinthető. A svéd fővárosban minden ötödik elvégzett teszt pozitív eredményt mutat, míg országosan 10 százalékos szint az átlag. Mindez azt jelenti, hogy a tényleges fertőzöttek száma jelentős mértékben magasabb lehet a hivatalos adatoknál.

👎 Lena Einhorn virológus egyenesen kudarcnak minősítette a svéd modellt. Svédországban nemrégiben az egy főre jutó esetszámok nyolcszoros értéket mutattak a szomszédos Finnországhoz képest. Beigazolódott, hogy a svédeknek nem sikerült immunitást szerezniük a tavaszi „védekezés” során. Svédországban jelenleg mind a fertőzöttek, a kórházi kezelések és halálozások számának a népességhez viszonyított arányában rosszabb helyen áll, mint Dánia, Finnország vagy Norvégia. Svédország volt az egyedülálló európai ország, amelyik az első hullám során nem rendelt el hivatalos lezárást.

🇭🇺 Magyarországon az első hullám során a szükséges óvintézkedések azonnal bevezetésre kerültek. Ennek hatására sikerült a fertőzöttek és a halálozások számát is alacsonyan tartani. A második hullám során is kritikus jelentőséggel bír az időzítés. Ennek biztosítása érdekében az Országgyűlés 2020. november 10-én megszavazta a rendkívüli jogrend 90 nappal történő meghosszabbítását. November 11-e éjféltől szigorúbb járványügyi intézkedések kerültek hatályba, így például este 8 és hajnali 5 óra között kijárási tilalom van érvényben, illetve az általános iskolai 8. osztály felett pedig digitális oktatásra áll át az ország.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti.

💾 A cikk itt olvasható.

#Korona #COVID19 #Sved #Modell

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre