Categories
OecoGlobus

Ezer milliárd dolláros veszteség

🌎Ezer milliárd dolláros veszteség – OecoGlobus

📉 A járvány terjedésének lassítása érdekében történő világszintű korlátozás az összes gazdasági ágazat működésére hatással volt. Kétségkívül a legjelentősebb veszteséget a nemzetközi turizmus szenvedte el. António Guterres, ENSZ főtitkár által közreadott UNWTO (ENSZ Turisztikai Világszervezete) jelentés a koronavírus nemzetközi turizmusra gyakorolt hatását összegezi. Eszerint 2020-ban közel ezer milliárd dollárral (Magyarország 2018-as GDP-jének több, mint hatszorosa) kevesebb bevétele lesz a szektornak, a tavalyi értékhez képest. A jelentésben három lehetséges forgatókönyvet vázolnak, melyek rendre 910, 1080 és 1170 milliárd dolláros bevételkiesést prognosztizálnak. Ezzel több, mint 20 év nominális növekedése tűnik el. Az elképesztő keresletcsökkenés a világ GDP-jét 1,5/2,8 százalékkal csökkenti. Összehasonlításképpen a 2008-as gazdasági válság ideje alatt csupán 87 milliárd dollárral esett vissza az iparág összbevétele. A 2003-as SARS vírus terjedése idején ellenben 48 milliárd dollárral nőtt a vizsgált érték. A beszámoló szintén kitér arra, hogy világszinten 100-120 millió, közvetlenül a turizmushoz kapcsolódó állás került veszélybe. A válságot leginkább azon országok szenvedik meg, amelyek exportjának legalább 30 százaléka a nemzetközi turizmusból származik. Ilyen például a kedvelt úticél Bahama-szigetek, Bermuda, Makaó, Barbados, Montenegró, Seychelles-szigetek és Horvátország.

🧰 2019-ben globálisan másfél milliárd nemzetközi turistát regisztráltak, mely 4 százalékos növekedés a 2018-as értékhez viszonyítva. Ehhez képest idén csak január–május között már 56 százalékos az utazók számának visszaesése, az előző év azonos időszakához képest.

🇭🇺 Hazánkban tavaly a GDP 6,8 százalékához járult közvetlenül hozzá a turizmus, és a munkahelyek 13,2 százaléka kapcsolódott valamelyik turisztikai ágazathoz. Budapest kivételével, az ország többi régiójában a kieső külföldi turisták fogyasztását az évek óta élénkülő belföldi turizmus pótolta.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

💾  Az eredeti cikk itt olvasható.
 
📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti.

Iratkozzon fel hírlevelünkre