Categories
OecoGlobus

Energiatakarékosság 2022 – környezettudatosság vagy túlélés?

🌎 Energiatakarékosság 2022 – környezettudatosság vagy túlélés? – OecoGlobus

⚡ 2021-ben kezdődött el Európában az energiakrízis, amely különösen a 2022 februárjában kirobbanó orosz-ukrán háború tovább eszkalált. Mindezek hatására odáig jutottunk, hogy a holland tőzsdén jegyzett TTF gáz megawattóránkénti ára szeptemberi határidős piacon 2022. augusztus 26-án újabb történelmi magasságba, 340 euró fölé emelkedett. Ezzel párhuzamosan Németországban az elektromos áram ára először lépte át a lélektani határnak is számító 1000 eurós megawattóránkénti árat. Nem véletlen, hogy az európai energiaválság egyre nagyobb aggodalommal tölt el mindenkit, ezért több ország energiaügyi minisztere is sürgős megoldást sürget. Tinne Van der Straeten belga energiaügyi miniszter véleménye alapján európai szinten kellene az árakat befagyasztani.

💡 Az európai energiaválság fokozódásával az országok különböző intézkedésekkel tesznek kísérletet arra, hogy csökkentsék az energiaszükségletüket. Az Európai Unió egységes terve szerint az idei télen önkéntesen arra törekednek, hogy 2023 márciusáig az energiaszükségletüket 15 százalékkal mérsékeljék a tagállamok. A tagállamok különböző mértékű és eltérő célú szabályokat alkalmaznak. Hollandiában például 2023-tól a nagy áramfogyasztók esetében (50 ezer kilówattóra fölött) kötelezően csökkenteni kell az energiaigényt. A holland kormány számításai alapján 2030-ig az intézkedés 19 petajoule gáz, illetve 7 petajoule áram megtakarítást eredményez az országnak, mindez 4 millió hordó olajnak felel meg. Berlinben közel 200 történelmi épület kivilágítását mérsékelték, de Ausztriában és Olaszországban, valamint Németországban is csökkentették a közvilágítás mértékét az utcákon. Nemcsak az önkormányzatok, de a lakosság is energia spórolásba kezdett a jelentősen emelkedő energiaszámlák hatására. Az ARD országos közszolgálati televízió megbízásából készített felmérés alapján a német lakosság csaknem 70 százaléka az alacsonyabb fogyasztásra törekszik a mindennapokban.

🇭🇺 2022 júliusában jelentette be a kormány, hogy ez év augusztus 1-jétől változnak a 2012-ben bejelentett és azóta jelenlévő rezsicsökkentett energiaárak. Az átlagos fogyasztáson felül bevezetésre került egy lakossági piaci ár kategóriája. A rendelkezés értelmében villamosenergia esetében éves szinten 2523 kWh-ig, míg földgáz esetében 1729 köbméterig. A villamosáram ára a meghatározott limit felett a lakosság számára közel duplájára, 36-ról 70,1 Ft/kWh-ra emelkedik. A lakossági piaci ár bevezetését követően a MAVIR adatai alapján 2022 júliusában összességében 5,6 százalékkal, 3759 GWh-ra mérséklődött a villamosáram fogyasztás az egy évvel korábbi szinthez képest. A hónap utolsó hetében pedig kilenc százalékos volt a mérséklődés, amely döntően a hónap közepén bejelentett rezsicsökkentési szabályok módosításának hatásával magyarázható. A GKI és a Masterplast által végzett reprezentatív felmérése alapján a megkérdezettek kétharmada szerint a megváltozott rezsiszabályok valamilyen mértékben, de érinteni fogják a háztartásukat. 26 százalékuk egyértelműen azt jelölte meg, hogy az intézkedés nem érinti őket. A kutatás arra a megállapításra is jut, hogy legnagyobb arányban várhatóan a családi házzal, és az átlagosnál nagyobb alapterületű ingatlanok lakói szembesülnek a költségek emelkedésével. A megkérdezettek átlagosan havi szinten 27 ezer forintos rezsiemelkedésre számítanak.

A Technológiai és Ipari Minisztérium számításai alapján hazánkban az áram esetében 5,6 millió fogyasztóból 4,2 millió, míg gáz esetében 3,5 millió fogyasztóból 2,6 millió átlag vagy az alatti fogyasztású2022. szeptember közepén jelentették be, hogy az energiaintenzív (2021-ben a nettó árbevétel három százalékát elérő, vagy azt meghaladó), termelő tevékenységet végző kkv-k támogatásban részesülhetnek. Az intézkedés értelmében 2022 októbere és decembere között az energiaköltségek tavalyi szintjéhez képest az emelkedésnek felét állami támogatással biztosíthatják a jogosult cégek. Továbbá az energiahatékonysági beruházásokhoz az önerő maximum 15 százalékáig állami támogatást vehetnek igénybe. Mindez egyszerre nyújthat rövid és hosszú távú segítséget az érintett vállalatok számára.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

💾 Az ábra forrása itt található.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/meg-mindig-keves-a-noi-vezetok-aranya-pedig-a-befektetok-szamara-is-hasznot-teremtenek/

#Energia #Valsag #Europa #Aram #Aremelkedes

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre