Categories
OecoGlobus

Az Oroszország ellen hozott pénzforgalom korlátozása a nyugati országoknak is komoly gondokat okozhat

💰 Az orosz-ukrán háború kapcsán az is felmerült egyik lehetséges szankcióként, hogy Oroszország kitiltásra kerüljön a SWIFT rendszerből. A SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) pénzügyi rendszert 1973-ban indították útnak, amelynek lényege, hogy a világban a bankok nemzetközi szinten gyorsan és biztonságosan tudják teljesíteni. Manapság már a SWIFT rendszert több mint 200 ország, közel 11 ezer bankja és pénzügyi intézménye használja. 2021-ben átlagosan 42 millió üzenetet, fizetési megbízást hajtottak végre a világon, amely több mint 11 százalékkal magasabb a 2020-as év átlagához képest. Éves szinten 140 ezer milliárd dollár értékben teljesítenek megbízásokat a rendszeren keresztül. Az Orosz Nemzeti SWIFT Szövetség adatai alapján Oroszországban jelenleg 300 bank és szervezet tagja a SWIFT rendszernek. Egy esetleges kitiltás azt eredményezhetné, hogy a pénzügyi tranzakciók teljesülése lassan és bizonytalanul tud megvalósulni. A korlátozás hét orosz bankkal szemben élesedtek a Reuters beszámolója alapján, amelyek elsősorban az erős kormányzati kötődésük, katonai kiadások finanszírozása, illetve részben orosz állami tulajdonrészük miatt kerültek fel a listára. A SWIFT rendszerről történő teljes orosz kitiltás abból a szempontból visszaüthetne az Európai Uniónak, hogy jelenleg több mint 76 milliárd dollár értékben van európai bankok által kihelyezett hitel Oroszországban. Másrészről, a komolyabb SWIFT korlátozás a kínai pénzforgalmi rendszer felé, a CIPS (Cross-Border Interbank Payments System) felé terelhetné az oroszokat. A CIPS egyébként a SWIFT forgalmának alig fél százalékát éri el. Az olyan pénzforgalmi elszámoló rendszerek, mint az amerikai CHIPS, az európai TARGET2 a SWIFT üzenetküldés nélkül képesek lebonyolítani a pénzügyi tranzakciókat, ugyanakkor a nagy értékű, nemzetközi ügyleteknél döntően a SWIFT rendszerére támaszkodik a világ.

💸 A pénzforgalmat lebonyolító nagyvállalatok – mint a Visa, Mastercard, Apple (Apple Pay) és Google (Google Pay) – sorban jelentették be a háborúba torkolló konfliktusra reagálva, hogy az oroszok belföldi és nemzetközi pénzforgalmának végrehajtását korlátozzák. A nemzetközi pénzküldési szolgáltatást nyújtó nemzetközi cég, a Wise is teljes egészében beszüntette az orosz felhasználói számára az átutalások lebonyolítását.

🇷🇺 A korlátozásokat úgy sikerült meghozni, hogy az orosz oldalt jobban sújtsa. Az Orosz Nemzeti Bank adatai alapján a magánemberek (orosz lakosok és nem lakosok egyaránt) nemzetközi átutalásai alapján Oroszország nettó pénz küldő országnak tekinthető. 2021-ben közel kétszerannyi összegben utaltak pénzt az országból kifelé (közel 44 milliárd dollár értékben) a magánszemélyek, mint amennyit az országba küldtek (24,7 milliárd dollár). 2021-ben a három legjelentősebb ország, ahonnan pénzt küldtek az Svájc, az Amerikai Egyesült Államok, illetve az Egyesült Királyság volt és amelyek rendre 17, 12 és hét százalékát tették ki a teljes összegnek. A pénzküldés esetében is ezen nyugati országok állnak az első három helyen. Svájcba minden ötödik, külföldre küldött dollár került, míg az Amerikai Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba rendre a telje összeg hét és hat százaléka érkezik. Az összegek alakulásából jól látható, hogy a nyugati országok számára a nemzetközi fizetési forgalom korlátozása a magánszemélyek szintjén nettó veszteséget okozhat.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/levalhat-e-europa-5-ev-alatt-az-orosz-energiahordozokrol/

💾 Az ábra adatainak forrása itt található.

#SWIFT #Penzugyirendszer #Fizetesiforgalom #Orosz #Ukran #Haboru

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorokra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre