Categories
OecoGlobus

A világ országai egyre jobban eladósodottak, amely korlátozhatja a jövőbeli mozgásterüket

💸 Az új típusú koronavírus járvány okozta gazdasági gondok leküzdésére számtalan gazdaságélénkítő, illetve -támogató intézkedés került világszerte bevezetésre, amely hatással volt az országok költségvetéseire is. A világ teljes adósságállománya 2022 elejére meghaladta a 300 ezer milliárd dolláros értéket, amely a teljes GDP több mint 350 százaléka. Az Institute of International Finance (IIF) adatai alapján 2021-ben 10 ezer milliárd dollárnyi összeggel növekedett az eladósodottság, amely harmada a 2020-as év növekményének, amikor is a COVID-19 elleni kiadások terhelték a világ országainak költségvetését. 2020-ban az államháztartási szektor GDP-hez viszonyított aránya tíz százlékponttal emelkedett egyetlen év leforgása alatt, elérve a 63 százalékos értéket. Összehasonlításul a Nagy Recesszió esetében 2008-ról 2009-re 6 százalékpontos emelkedés történt, 33 százalékra. A 2021-es év adósságfelvételének több mint 80 százaléka a fejlődő országokban koncentrálódik, ahol a világ adósságának egyharmada van.

💵 A Világbank elemzése arra a következtetésre jutott, hogy a pandémia miatt kialakuló gazdasági visszaesés különösen rosszul érintette a fejlődő országok államadósságát. Több mint 70, alacsony jövedelmű ország 11 milliárd dollárnyi extra adósságvisszafizetést kell beütemeznie idén, amely 45 százalékos emelkedés 2020-hoz képest, miután 2021-ben jelentős kölcsönt vettek fel. A Világbank számításai szerint az alacsony jövedelmű országok nagy része a csőd közelébe került, és közel 60 százalékuk adósságuk újra strukturálására kényszerülhet. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) adósságvizsgálata alapján a COVID-19 utáni helyreállításhoz az államok nagyobb mértékben adósodtak el, mint a 2009-es válság kapcsán. 2007 és 2020 között az IMF adatai alapján a GDP 70 százalékáról 124 százalékra emelkedett a fejlett országok eladósodottsága, miközben a magánszektorban 164-ről 178 százalékra emelkedett.

⚠️ Az egyre növekvő adósságállomány két okból is aggodalomra adhat okot. Egyrészről hosszú idő után a világ jegybankjai elkezdték emelni az alapkamatokat annak érdekében, hogy ellensúlyozzák az évtizedek óta nem látott mértékű inflációt. Ugyanakkor a kamatemelések idővel az adósságok kamatterheinek a jelentős emelkedéséhez vezet. Másrészről, az előrejelzések szerint az orosz-ukrán háború hatására is a következő 24 hónapban jelentősen emelkedett a recessziónak a valószínűsége. Egy recesszió esetében a kormányok költekezése, és így eladósodottsága tudja egyrészről tompítani a visszaesést, illetve újraindítani a gazdaságot. Mindez magas eladósodottság mellett nehezített körülménynek tekinthető.

🇭🇺 Magyarországon Varga Mihály pénzügyminiszter 2022 április elején erősítette meg, hogy a magyar államadósság a korábbi várakozásokhoz képest jobban csökkent. 2021 év végére a GDP-hez viszonyított adósság mértéke 76,8 százalékra mérséklődött. A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján a 42 414 milliárd forintot tesz ki az államadósság. Ezzel párhuzamosan az EU-s tagállamok adóssága átlagosan meghaladja a 90 százalékos értéket.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

Gáz helyzet az orosz-ukrán háború az EU számára? – Oeconomus

🏭 A Nemzetközi Energia Ügynökség (International Energy Agency, IEA) statisztikai adatai alapján 2020-ban a világon több mint négyezer milliárd köbméter gázt termeltek,…Read More…

💾 Az ábra forrása itt található.

#Adossag #Allamadossag #Oroszorszag #Ukrajna #Haboru

Külső senior elemző | Megjelent írások

Nándor a Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott pénzügy mesterszakon. Több mint nyolc év munkatapasztalattal rendelkezik multinacionális vállalatoknál, főleg pénzügyi és stratégiai tanácsadási területeken. Mélyreható tapasztalattal rendelkezik iparági és stratégiai elemzések készítésében. Elemzéseiben főként a digitális transzformációra, pénzügyi és energetikai szektorra koncentrál.

Iratkozzon fel hírlevelünkre