Categories
OecoGlobus

A vendéglátás prosperálását 2020-ban a COVID-19 megjelenése, 2021-ben pedig a kritikussá váló munkaerőhiány nehezíti

🍔 Gyorsétteremben dolgozni sosem volt egyszerű többek között a hosszú munkaórák, a folyamatosan pörgő kiszolgálás és az ételkészítés közepette gyorsan cserélődő vendégkör miatt. Ráadásul az ilyen típusú éttermekben dolgozó munkavállalók foglalkozatása döntően alacsony óradíj mellett történik. Korábban folyamatosan volt alkalmazható munkaerő, már csak a diákmunkásoknak köszönhetően is. Az új típusú koronavírus megjelenését követően azonban, a gyorséttermi láncok új fajta kihívással találták szembe magukat: a munkaerőhiánnyal. A COVID-19 hatására a gyorséttermi láncoknak is be kellett zárniuk helyben fogyasztásra alkalmas étteremrészüket, ugyanakkor elviteles és házhoz szállítást továbbra is tudtak vállalni. A lezárások uralta 2020-as évet követően egyre jelentősebb problémává nőtte ki magát, hogy az étterem-láncok tulajdonosai nem találnak alkalmas munkaerőt, hogy betöltsék a megüresedett álláshelyeket. Olyan nagy, nemzetközi hálózattal rendelkező láncokat is súlyosan érint ez a probléma, mint a McDonald’s, Subway, vagy a Dunkin’ Donuts. Egyes beszámolók szerint sok esetben módosítani kellett az üzletvitelen, például rövidítették a nyitvatartást, vagy nem nyitották ki az étterem helyben fogyasztásra alkalmas helyiségét, hogy a kevés alkalmazottal fenntarthassák az alapvető működésüket. Sok esetben előfordul az is, hogy a munkaerőhiány miatt nem tudják újraindítani a járványhullámok során megszüntetésre kerülő reggeli, illetve vacsora időszaki nyitvatartást. Az Amerikai Egyesült Államokban a National Federation of Independent Business 2021. márciusi felmérése alapján az országban található kisvállalkozások több mint 40 százaléka hiába tesz közzé álláshirdetést, nem talál megfelelő munkaerőt a pozíció betöltésére. A megfelelő munkaerő hiánya pedig veszélyezteti az egyes éttermek üzemeltetését is.

🥡 A pandémia lecsengésével összhangban egyre több korlátozó intézkedés kerül enyhítésre, valamint megszüntetésre. Mivel lassan kezd az élet mindenhol visszatérni a normális kerékvágásba, a gyorséttermi szereplők is erre készülnének, ugyanakkor a munkaerőhiányt mindenképpen orvosolniuk kell. Az Amerikai Egyesült Államokban működő éttermi láncok komoly erőfeszítést tesznek a toborzás érdekében. A Business Insider 2021. áprilisi beszámolója alapján a Taco Bell közel ötezer munkavállalót tervez felvenni egyetlen nap alatt, ennek érdekében közel kétezer helyszínen felvételi bulit tartanak, amely keretében állásinterjúkat is lefolytatnak. A McDonald’s például csak Texas államban közel 25 ezer alkalmazottat tervez felvenni egy három napos esemény keretében. A nagy felvételi hullám ellenére az országon belül az éttermekben és bárokban foglalkoztatottak száma alig 1,8 millió fő, amely 15 százalékkal elmarad az új típusú koronavírus megjelenése előtti időkhöz képest. Az órabéreket ezzel összhangban folyamatosan emelik, hogy ezzel is magukhoz csábítsák a munkavállalókat. A McDonald’s egyes helyeken 15 dolláros óradíjat kínál, illetve hat hónapos munkavállalást követően egy iPhone telefonnal jutalmazzák az újonnan felvett munkavállalókat.

🇭🇺 Magyarországon is jelen van az új típusú koronavírus járvány ellenére a munkaerőhiány, amely egyes ágazatokban súlyos gondokat okoz. Bár a zöldség és gyümölcsszedést végző, jellemzően napszámosként dolgozókból az elmúlt években is egyre nagyobb hiány volt, a vírushelyzet csak tovább rontotta a helyzetet. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács információi szerint a munkaerő-hiány összességében már évi 50-80 milliárd forintos kárt okoz az ágazatnak, amelynek éves értéke 300 milliárd forint körül alakul. Az ágazat elsősorban már csak betanított munkásokkal tud dolgozni, ugyanakkor a fiatalok számára már kevésbé vonzó munkalehetőség, ezért a foglalkoztatottak többsége ötven év feletti. Annak ellenére nincsen elegendő jelentkező, hogy az ország középső (Közép-Magyarország) és nyugati részén (Nyugat- és Közép-Dunántúl) már napi 12-15 ezer forintot (havi nettó 260 ezer forint) is fizetnek a gyümölcs és zöldségszedésért, mivel 10-12 ezer forint alatt szinte egyáltalán nem találnak munkaerőt. A munkaerőhiány azért is erősödik, mert ebben az ágazatban a vállalkozások jellemzően csak három, öt hónapra tudnak csak munkát adni, ezért a munkavállalókat csak ideiglenesen és nem állandóan foglalkoztatják. Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökének becslése szerint 140 ezer főállású van a zöldség-gyümölcs ágazatban, ahol a szezonálisan vagy részmunkaidőben dolgozókkal együtt 200-250 ezer fős tábort alkotnak.

🍽️ A turizmus és vendéglátás az egyik legrosszabbul érintett szektornak minősült a COVID-19 okozta gazdasági visszaesés során. Magyarországon közel félmillió állás kapcsolódik a turizmushoz, ugyanakkor a korlátozó intézkedések hatására számos vendéglátóipari egység és szálloda is létszámleépítésre vagy ideiglenes bezárásra kényszerült. Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnökének becslése alapján a vendéglátásban dolgozó kétszázezer ember fele is elveszíthette biztosnak hit állását 2020-ban, még ha csak átmenetileg is. Ebben a környezetben a szakképzett munkavállalók más ágazatokban kerestek megélhetést, ugyanakkor az újrainduló gazdasággal együtt kinyitó helyek nem tudnak teljes erőbedobással működni. A Jófogás felméréséből kiderült, hogy a vendéglátó álláshelyek száma az újranyitást követően 3-4 szeresére növekedtek. A megkérdezett vendéglátóhelyek 42 százaléka nem számít a régi munkaerejének részben, vagy teljes visszatérésére, annak ellenére, hogy az álláshirdetések alapján az átlagos órabérek 20-25 százalékkal növekedtek. Várhatóan két-három évig is eltelhet, amíg a hazai vendéglátás visszatér a korábbi normális működéséhez.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

💾 A cikk forrása itt található.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecofocus/kiderult-mely-gazdasagi-agazat-teljesitmenye-talalt-magara-elsokent-a-valsag-utan/

#Munka #Munkaerohiany #Gyorsetterem

Zsófia Németh
Külső junior kutató | Megjelent írások

Iratkozzon fel hírlevelünkre