Categories
OecoGlobus

A távmunka várhatóan tartósan megmarad, így kevesebb irodára lehet szüksége a cégeknek

🏠 Az elsősorban irodai munkát végző alkalmazottak számára a 2020-as év döntően az otthonról történő munkavégzést jelentette szerte a világban. Miközben 2020 a távmunka erőteljes térnyeréséről szólt, az új típusú koronavírus járványnak hosszú távú és maradandó hatása lesz a munkavégzés helyét illetően. Korábban számos cég egyfajta juttatásként nyújtotta az alkalmazottai számára a home office-t, addigra 2020-t követően ez a vállalati gyakorlat inkább a megszokott, normális viselkedés lesz. Még a COVID-19 előtt, 2019 év végén Kate Lister, a Global Workplace Analytics elnöke úgy vélekedett, hogy 2025-ig a világ munkaerejének 70 százaléka fog legalább havi öt napot otthonról dolgozni. A FlexJobs koronavírus előtti jelentésében megállapította, hogy az elmúlt 12 évben a távmunka 160 százalékkal emelkedett.

🏢 A Deloitte tanácsadócég és a Fortune által 2021. január 5 és 13 között elvégzett kutatás szerint, döntően amerikai vezérigazgatók 75 százaléka vélekedik úgy, hogy a pandémiát követően kevesebb irodahelyiségre lesz szüksége a vállalatának. A kérdőívet több mint 100-an töltötték ki, és közel minden ötödik válaszoló vélekedett úgy, hogy azonos méretű irodára lesz szüksége cégének a jövőben. A felmérést 2020 szeptemberében is elvégezték, akkor a felsővezetők hat százaléka szerint még több irodahelyiségre lesz szükség, addig a legfrissebb eredményekben már csak négy százalék nyilatkozott hasonlóképpen. Mindebből arra lehet következtetni, hogy a távmunka, azaz a home office, tartósan tovább fog élni a munkavállalók körében. A Gartner 2020. áprilisi kutatása alapján, a pénzügyi igazgatók megkérdezése során hasonló eredményre jutott. A válaszadók 74 százaléka látta úgy, hogy számos munkatársat tartósan távmunkában tudnának tartani a COVID-19 járványt követően is.

💻 A technológiai óriásvállalatok (mint a Google, a Facebook, vagy az Apple) meglehetősen szokatlan lépéseket tettek a pandémia alatt. Nem csak elsőként reagáltak a rugalmas távmunka lehetőségre, hanem lényegében teljes mértékben megengedték munkavállalóiknak a home office lehetőségét. Ráadásul cégtől függően akár 2021 nyaráig vagy szeptemberig egyes munkavállalóknak nem is szükséges visszatérniük az irodába. Mark Zuckerberg 2020. májusi nyilatkozatából kiderült, hogy a Facebook vezérigazgatójának elképzelése szerint a következő egy évtized során a cég munkavállalóinak 50 százaléka tartósan otthonról fog tudni dolgozni.

🚌 A Global Workplace Analytics (GWA) adatai alapján a munkavállalók 62 százaléka mondja azt, hogy képes otthonról dolgozni és 52 százalékuknak van részben olyan munkafeladata, amelyet távmunkában is képes elvégezni. A GWA elemzése alapján mind a munkáltatók, mind pedig a munkavállalók jól járhatnak a rugalmasabb távmunka lehetőséggel. Amennyiben egy munkatárs otthonról dolgozik félidőben, úgy jelentős megtakarítást tud elérni az utazás, a parkolás vagy éppen az étkezés terén. Ráadásul nem csak pénzbeli, hanem időbeli megtakarítást is jelenthet, hiszen a munkába való ingázási idő megtakarításával átlagosan akár 11 munkanap is nyerhető. Szélsőséges esetben, azoknál a munkavállalóknál, akik messzebbről járnak dolgozni, akár ennek háromszorosa is megtakarítható. A munkáltatót pedig alacsonyabb költséggel szembesülhet a kisebb irodai kapacitás miatt megnyerhető energiaköltség, illetve bérleti díj miatt. Továbbá a rugalmasabb és otthoni munkavégzéssel a munkatársak elégedettsége növekedhet, és így nagyobb hatékonysággal és motiváltsággal is végezhetik munkájukat, amiből végső soron a munkáltató is profitálhat. A Mercer HR tanácsadócég felmérése rámutatott, hogy a munkáltatók 94 százaléka azonos, vagy magasabb produktivitást tapasztalt a távmunkában lévő munkatársaiknál is a járvány során.

🔒 Természetesen a home office nem csak előnyökkel jár, hanem újfajta kihívásokat is magában rejt. Manapság szinte megkerülhetetlen az online csatornák használata a munka során, ezért a kiberbiztonság egyre hangsúlyosabb feladattá válik a cégek életében. Cisco telekommunikációs nagyvállalat “A biztonságos távmunka jövője” jelentése alapján a válaszadók 85 százaléka a kiberbiztonságot jelentősen fontosabbnak értékelte, mint a járvány kitörése előtti időszakhoz képest. Ennek érdekében jelentős IT beruházást, illetve megfelelő intézkedéseket kellett hozniuk a cégeknek. A technológiai nagyvállalatok jelentős pénzt áldoztak arra, hogy munkatársaik otthoni “irodáik” felszerelését támogassák, így munkavállalónként akár több ezer dollárt is rendelkezésre bocsátottak.

🔥 A távmunka legjelentősebb árnyoldalának a kiégést lehet megnevezni, hiszen otthon még nehezebb meghúzni a munka és magánélet közötti egyensúlyt. Egyik véglet, hogy éjszakába nyúlóan is folyamatosan a feladatainak elvégzésével tölti idejét az alkalmazott, így még a korábban ingázással töltött idejét is munkával tölti. A kiégés azért is veszélyes, mivel az ebben érintettek a Gallup 2018-as felmérése alapján 2,6-szer valószínűbb, hogy új állás felé néznek, illetve 63 százalékkal magasabb a betegszabadság kivételének esélye. Eközben a főnökök legnagyobb félelme, hogy otthon a munkavállalók nem a munkájukkal foglalkoznak. A járványhullám alatt sok helyen általánossá vált, hogy minden reggel egy ellenőrző, “bejelentkező” hívás keretében győződtek meg arról, hogy az emberek valóban a számítógépük előtt ülnek.

👨‍🎓 A koronavírusnak köszönhetően a végzős egyetemi és főiskolai hallgatók számára sem volt egyszerű a munkába lépés. A szakmai gyakorlatok számítanak a fiatalok első munkahelyének. 2020 májusában az Egyesült Királyságban a Prospect elvégzett egy, ötezer fős kutatást a végzős hallgatók körében. A felmérés eredménye, hogy a fiatalok közel harmada elveszítette állását, 26 százalékuk gyakornoki helyét visszamondták, illetve 28 százalékának eltolták a szakmai gyakorlatának időpontját. Mindez azt eredményezte, hogy a diákok kétharmada negatívan látja a jövőbeli karrierjét. Voltak, akik ugyan el tudták kezdeni a gyakornokságukat, de újfajta kihívásokkal néztek szembe, mivel egyfajta hibrid modell jött létre. Sok fiatal munkatárs első munkatapasztalatát otthonról, a szobájából kezdte meg. A gyakornokok a kollégákkal különböző videokonferencia alkalmazáson keresztül (például Microsoft Teams vagy Zoom) találkoztak, amelyek megnehezítették az első napokat, heteket a fiatal munkavállalóknak.

🇭🇺 Az új típusú koronavírus megjelenésekor Magyarországon is gyorsan kellett döntéseket hoznia és cselekednie a cégeknek a távmunkával kapcsolatban. 2020 tavaszán életbe léptetett kijárási korlátozások is felgyorsították a home office térnyerését ott, ahol erre volt lehetőség. A KSH adatai alapján 2020 év elején 46 ezer munkavállaló tudott rendszeresen otthonról dolgozni, addig a járvány megjelenését követő hónapokban, márciusban és áprilisban már rendre 154, illetve 365 ezren. 2019-es évhez képest 2020-ban átlagosan kétszer-háromszor többen éltek a rendszeres távmunka adta lehetőséggel. Az alkalmankénti home officeban dolgozó emberek számában még ennél is nagyobb növekedés volt megfigyelhető tavaly, hiszen átlagosan négyszer-ötször több munkavállalót érintett. A nemzetközi folyamatokhoz hasonlóan várhatóan Magyarországon is tartósabb marad a távmunka.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

http://www.oeconomus.hu/oecofocus/hatalmas-akkumulator-gyartasi-beruhazassal-magyarorszag-egyre-jelentosebb-szereplove-valik-az-elektromobilitasban-2/

💾 A grafikon forrása.

#Tavmunka #Homeoffice #Irodahely #COVID19

Zsófia Németh
Külső junior kutató | Megjelent írások

Iratkozzon fel hírlevelünkre