Categories
OecoGlobus

A Super Bowl indikátor szerint a következő évben tőzsdei nyereségre lehet számítani

🏈 A Super Bowl indikátor egy szakmai érvekkel nem magyarázható árfolyam előrejelzés, mely kapcsolatot von az Egyesült Államok legnagyobb sporteseményének, a Super Bowlnak a győztese, és az S&P 500 tőzsdeindex hozamainak alakulása között. A Super Bowlon az amerikaifutball-bajnokság, az NFL (National Football League) két rivális ligájának, az NFC-nek (National Football Conference) és az AFC-nek (American Football Conference) a bajnokai csapnak össze. Mindkét konferencián 16-16 csapat indul. A Super Bowl indikátor szerint, ha a mérkőzést az NFC csapata nyeri a következő évben nyereségre, ellenkező esetben pedig veszteségre lehet számítani. 1978-ban Leonard Koppett, a The New York Times sportújságírója találta ki a mutatót, ugyanis az NFL és az AFL (American Football League) 1966-os egyesülése óta addig minden évben fennállt az összefüggés. A Dot-com lufi 2001-es kidurranásáig a különös jelzőszám 90%-os, a tavalyi évig pedig közel háromnegyedes sikerrátával jósolta meg a piaci képet. A 2021-es szezont lezáró, idén február 13-án megrendezett 56. döntőn az NFC nyertese, a Los Angeles Rams 23-20-as eredménnyel legyőzte az AFC bajnokát, a Cincinnati Bengalst. Ezalapján a következő évben 74%-os eséllyel nyereséget lehet realizálni.

🩱 Egy hasonló, tudományosan meg nem alapozott összefüggés az úgynevezett Sports Illustrated Issue indikátor, ami a Sports Illustrated fürdőruha magazin borítóképén szereplő modell nemzetisége, és a jövőbeli tőzsdei helyzet között von párhuzamot. Abban az esetben, ha a modell amerikai származású, az S&P 500 index pozitív hozama várható.

🇭🇺⚽ A Budapesti Értéktőzsdén 1990 júniusában kezdték meg a részvények kereskedését, az árfolyammozgások átlagos irányát jelző BUX indexet pedig 1991 januárjában vezették be. Az azóta lejátszott országos labdarúgó bajnokságok nyerteseit és dobogósait vizsgálva megállapítható, hogy ha az Újpest a legjobb három helyen végző élvonalbeli csapat között van (1991-óta kilencszer fordult elő), a szezonzáró mérkőzéstől év végéig átlagosan 26%-os nyereséget lehet elérni a magyar tőzsdén. Ezt követi a Ferencvárosi TC (vizsgált időszakban 21-szer volt dobogós), amely esetében 10%-os a féléves hozam. Ezzel szemben, ha a Debreceni VSC, vagy az MTK végez a rangsor első három helyén (elmúlt 31 szezonban 13-szor, illetve 9-szer fordult elő), akkor 16%-ot illetve 3%-ot esnek az árfolyamok. A nyerteseket tekintve, ha a Budapest Honvédé a bajnoki cím (1991-óta háromszor) akkor 19%-os, ha a Ferencvárosé akkor pedig 16%-os nyereséget lehetett elérni. A Székesfehérvár győzelmét követően átlagosan 3,5%-os a féléves veszteség. Természetesen a tőzsdei árfolyamok és a bajnoki címek között semmilyen kapcsolat szakmailag nem indokolható, hosszú távon mindegyik csapat győzelme után elért átlaghozam ugyanahhoz a szinthez tart.

👍 Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

📲 Ez a korábbi írásunk is érdekelheti:

https://www.oeconomus.hu/oecoglobus/foci-gazdasagtan-visszatekintes-2021-re/

#SuperBowl #NFC #AFC #NFL #AFL #StockMarket #S&P500 #NB1 #Ferencváros #Fradi #Újpest #Buxindex #BÉT #BUX #Videoton #MTK #SportsIllustrated #SIswimsuits #SI2022 #OTPBankliga

Junior kutató | Megjelent írások

A Budapesti Corvinus Egyetem gazdaság- és pénzügy-matematikai elemző mesterképzés szak hallgatója.

Iratkozzon fel hírlevelünkre